Răspuns și recuperare în situații de urgență

Răspuns și recuperare în situații de urgență

© Foto: Shushanik Nersesyan

Unul din pilonii activității PIN Moldova este ajutorul oferit populației afectate de crize care necesită răspuns imediat și recuperare pe termen lung. Războaiele, pandemiile, crizele economice și dezastrele naturale sunt doar câteva dintre circumstanțele care pot afecta direct și semnificativ calitatea vieții populației dezavantajate, iar noi ne propunem să fim alături de acești oameni, atât prin ajutor umanitar, cât și prin proiecte care îi ajută să se integreze mai bine în societate, să devină mai atractivi pentru piața muncii și să devină rezilienți la provocări.

Republica Moldova se confruntă în prezent cu o creștere exponențială a numărului de crize care necesită răspuns imediat. În ultimii ani, populația vulnerabilă a fost nevoită să facă față unui val de scumpiri, care au afectat capacitatea lor de a-și acoperi costul de trai din venitul modest pe care îl aveau. Pandemia, criza economică, criza energetică, au făcut ca această categorie de populație să devină tot mai vulnerabilă. Mai mult ca atât, războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina a generat un val mare de refugiați, o mare parte traversând teritoriul Republicii Moldova. Dintre aceștia, numeroase familii au rămas aici, în căutare de un trai mai sigur.


Am fost și suntem pregătiți să facem față provocărilor. Odată cu începerea războiului, necesitatea de a putea asigura ajutor umanitar a sporit considerabil. La fel, suntem alături de voluntarii și organizațiile care asigură distribuirea acestui ajutor, dar și suport emoțional populații vulnerabile. Împreună putem face lumea un loc mai bun, iar misiunea PIN Moldova este de a ne asigura că toți se pot bucura de el. 

Textul întreg Mai puțin text

Ongoing ActivitiesSAUPast Activities

EDUTech Lab

EDUTech Lab

În Moldova, majoritatea copiilor refugiați ucraineni nu sunt înscriși în școlile locale și nici nu participă la spațiile comune de sprijin pentru cei care studiază conform curriculei ucrainene. În 22 ianuarie 2024, erau 31.280 de copii cu protecție temporară, de vârstă școlară, care locuiau în Moldova, dintre care 17.184 fiind concentrați în Chișinău. Cu toate eforturile autorităților și ale organizațiilor internaționale de a integra copiii refugiați în educația formală, rata de înscriere rămâne scăzută, cu doar 33,5% dintre copiii cu protecție temporară fiind înscriși la școală. Aceștia se confruntă cu bariere precum necunoașterea programului, lipsa echipamentului necesar pentru educația online, probleme legate de socializare, iar unii raportează comportamente discriminatorii.
Deși unii copii ucraineni studiază în școli cu predare în limba rusă, majoritatea familiilor refugiate preferă ca aceștia să continue educația în limba națională ucraineană. Pentru copiii cu dizabilități, situația este și mai restrictivă din cauza problemelor de documentare și acces. În orașele mari precum Chișinău, este greu să găsești locuri disponibile în școli, ceea ce face necesară dezvoltarea centrelor EduTechLabs.
EduTechLabs va facilita accesul refugiaților ucraineni la educația formală. Activitățile de educație formală se vor desfășura de luni până vineri, între orele 8:00 și 13:00, cu profesori dedicați, iar copiii vor învăța conform programului de studiu din Ucraina. Pentru educația non-formală, în conformitate cu politicile naționale ale Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și specificul EduTechLabs, People in Need va oferi cursuri TIC (Robotică sau STEM) între orele 13:00 și 16:00.
Familiile de refugiați necesită mai mult sprijin, inclusiv acces la mese școlare, transport și rechizite, iar barierele de infrastructură din zonele rurale împiedică accesul la educație de calitate. Mai mult, există lipsuri de informare și transparență între autorități, refugiați și comunitățile gazdă, iar părinții au rețineri privind integrarea copiilor în sistemul educațional local, îngrijorați de recunoașterea certificatelor de către Ucraina.
Pentru a sprijini integrarea socială și coeziunea între copii, sunt necesare activități extracurriculare și de învățare emoțională, precum și cursuri de limbă română pentru părinți.
Sprijin pentru educație și soluții sustenabile pentru refugiații și comunitățile afectate de războiul din Ucraina

Sprijin pentru educație și soluții sustenabile pentru refugiații și comunitățile afectate de războiul din Ucraina

Prin acest proiect, care este finantat de Guvernul Republicii Cehe și dezvoltat de People in Need Moldova, ne propunem să asigurăm copiilor moldoveni și ucraineni condiții mai bune de studii, prin îmbunătățirea eficienței energetice a trei școli din Republica Moldova (la Chișinău, Bălți și Ceadîr-Lunga).
Totodată, unul dintre obiectivele noastre în cadrul proiectului este acordarea asistenței copiilor din familiile vulnerabile refugiate din Ucraina și celor din comunitățile gazdă, care va include furnizarea prânzurilor școlare, asigurarea cu haine de iarnă și suport financiar pentru acoperirea cheltuielilor legate de educație.

Activitățile planificate includ:

  • Evaluarea consumului de energie în 3 școli;
  • Implementarea măsurilor de eficientizare energetică în 3 școli;
  • Lansarea Centrului de Educație Digitală în cadrul Liceului Teoretic „Matei Basarab” din Chișinău;
  • Distribuirea hainelor de iarnă;
  • Asigurarea elevilor cu prânzuri calde;
  • Acordarea ajutorului financiar pentru a acoperi cheltuielile legate de educație.
CASH: Programul de transferuri pe bază de numerar către refugiați și gospodăriile moldovenești care găzduiesc refugiați

CASH: Programul de transferuri pe bază de numerar către refugiați și gospodăriile moldovenești care găzduiesc refugiați

PIN urmărește să abordeze nevoile de bază ale celor mai vulnerabili refugiați și ale comunităților gazdă din țară printr-un răspuns integrat care pune protecția și protecția în centru, consolidând în același timp integrarea și coeziunea socială.

Mai precis, această acțiune va sprijini gospodăriile de refugiați care trăiesc în afara RAC-urilor oficiale pentru a-și acoperi nevoile de bază, precum și nevoile de iarnă ale gospodăriilor care găzduiesc refugiați afectați de criza energetică prin asistență multifuncțională în numerar.

În general, răspunsul va viza un total de 1.600 de gospodării care găzduiesc, ajungând la aproximativ 3.680 de persoane vulnerabile.
PLACE: Răspuns umanitar multisectorial refugiaților ucraineni și gospodăriilor moldovenești vulnerabile din Moldova

PLACE: Răspuns umanitar multisectorial refugiaților ucraineni și gospodăriilor moldovenești vulnerabile din Moldova

PLACE este un proiect care oferă bani pentru chirie, asistență juridică și consiliere, precum și servicii de protecție pentru ucrainenii din Moldova. Principalul obiectiv al PiN în cadrul acestui consorțiu se axează pe activități de protecție cuprinzătoare, în special pe furnizarea de servicii de sprijin psihosocial (PSS) prin intermediul mai multor canale pentru a îmbunătăți bunăstarea psihosocială a oamenilor după ce au trecut prin evenimente adverse sau incidente traumatice, și anume strămutarea prelungită și conflictul armat. PiN implementează activități de protecție în mod direct, precum și prin parteneriate cu OSC locale din nordul și sudul Moldovei. 

Prima dintre activitățile PiN este de a stabili un mecanism de referire pe mai multe niveluri în sudul Moldovei (pe baza piramidei MHPSS a IFRC) prin intermediul unui punct focal profesional desemnat și cu sprijinul OSC-urilor partenere pentru a se asigura că persoanele care au nevoie de îngrijire specializată în domeniul sănătății mintale sunt direcționate către actorii sau centrele de tratament adecvate.  

În al doilea rând, PiN desfășoară activități de protecție pentru refugiați și comunitățile gazdă, vizând femeile, copiii, persoanele în vârstă și persoanele cu nevoi speciale și probleme de mobilitate. Activitățile includ furnizarea de PSS prin consiliere individuală și de grup în persoană, precum și activități de coeziune socială (cum ar fi cursuri de limbi străine, ateliere artizanale, schimburi culturale etc.). În afară de terapia la fața locului, OSC partenere ale PIN trimit unități mobile pentru a oferi asistență psihologică de urgență grupurilor vulnerabile în centrele de cazare pentru refugiați (RAC) și în gospodăriile de găzduire.  

Ca parte a activităților sale de protecție a copilului și de coeziune socială, PIN gestionează, de asemenea, două spații prietenoase cu copiii (Child Friendly Spaces - CFS) pentru a sprijini bunăstarea holistică și dezvoltarea emoțională și învățarea în siguranță între copiii ucraineni și moldoveni.  

În cele din urmă, PiN monitorizează un serviciu de asistență telefonică 24/7 pentru a oferi sprijin și consiliere imediată în situații de criză prin SMS-uri și apeluri telefonice. Linia telefonică de urgență este gestionată de 4 psihologi care oferă PSS în română, ucraineană și/sau rusă. Biroul liniei telefonice de urgență, cu sediul la Chișinău, este o completare la restul activităților de protecție și este disponibil pentru toți beneficiarii, dar mai ales pentru cei care sunt în mișcare sau care locuiesc în locații îndepărtate din întreaga Moldovă. Astfel, activitățile PiN integrează coeziunea socială prin asistarea atât a refugiaților ucraineni, cât și a comunităților gazdă din Moldova. 

Furnizarea educației prin învățare digitală (DEDAL)

Furnizarea educației prin învățare digitală (DEDAL)


Pentru a proteja drepturile copiilor și pentru a se asigura că copiii și adolescenții refugiați pot continua să meargă la școală, organizația People in Need a demarat un proiect numit "Delivering Education in Digital Areas for Learning" (DEDAL). 
Am început acest proiect în Moldova în septembrie 2023 prin înființarea Centrelor de Învățare Digitală (DLC) în 5 școli publice din nordul și sudul Republicii Moldova (or. Bălți, s. Călărășeuca (Ocnița), or. Anenii Noi, or. Comrat  și or. Ceadâr-Lunga (UTA Gagauzia). Aceste DLC-uri sunt locuri unde copiii pot beneficia de educație formală și, de asemenea, au la dispoziție spații prietenoase pentru copii, unde aceștia își pot continua învățarea informală după orele de curs, participa la diferite activități de socializare și pot primi sprijin emoțional.
Centrele de Învățare Digitală dispun de laptopuri, mobilier, materiale pentru săli de clasă și echipamente de siguranță pentru copiii ucraineni refugiați, pentru a învăța de pe platforma All Ukraine Online, creată de Ministerul ucrainean al Educației. Această platformă acoperă 18 materii diferite pentru copiii din clasele 5-11, cum ar fi matematică, geografie, engleză etc.. 
Pentru a-i ajuta pe copii să se integreze mai bine, oferim cursuri de limba română și avem profesori calificați, vorbitori de română și ucraineană. Chiar dacă copiii ucraineni se află aici cu protecție temporară, ei pot veni în continuare la Centrele de învățare digitală. De asemenea, PIN ajută familiile acestor copii să îi înscrie în învățământul formal oferit de Guvernul Republicii Moldova. 
Pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani, oferim educație non-formală și activități care îi ajută să socializeze mai bine cu copiii din comunitățile locale. Aceste activități sunt disponibile atât pentru copiii ucraineni, cât și pentru cei moldoveni, după orele de școală. Aici, ei învață abilități importante, cum ar fi gestionarea emoțiilor, soluționarea problemelor, etc.
PIN colaborează cu Bibliotheques Sans Frontieres pentru a crea aceste spații prietenoase pentru copii în cadrul DLC-urilor. Copiii pot folosi microbibliotecile și cutiile Idea Cube și alte materiale distractive disponibile în cadrul acestor centre.
Asigurarea demnității și rezilienței comunităților vulnerabile prin abilitare socio-economică

Asigurarea demnității și rezilienței comunităților vulnerabile prin abilitare socio-economică

Acest proiect își propune să îmbunătățească reziliența economică a celor mai vulnerabili refugiați moldoveni și ucraineni prin generarea de venituri și resurse suficiente ca urmare a autoangajării prin formare orientată spre antreprenoriat, coaching și acces la locuri de muncă decente.

Proiectul vizează un număr total de 90 de beneficiari cu vârsta cuprinsă între 18 - 50 de ani (70% ucraineni, 30% moldoveni 10% persoane cu dizabilități) din Bălți, Edineț și Soroca.
Obiectivele primare:
1. Echipați beneficiarii cu abilități funcționale și transferabile orientate spre muncă într-un mediu sigur.
2. Dotarea beneficiarilor cu cunoștințe și abilități practice și teoretice pentru a accesa piața printr-un pachet de educație incluzivă, inclusiv ÎPT și coaching.
3. Accesul beneficiarilor la oportunități generatoare de venituri, asigurând în același timp siguranța copiilor lor.

PIN a organizat 3 comitete sociale, formate din membri ai comunității, furnizori de servicii TVET publici și privați și angajatori din sectorul privat, care au stabilit criterii de selecție participativă. Beneficiarii selectați au participat la cursuri de formare de 4 zile, dobândind abilități soft, competențe de angajare, digitalizare, informații despre drepturile muncii, alfabetizare financiară și protecție.

90 de beneficiari au fost sprijiniți să se înscrie la programatori de formare profesională. PIN va finanța 90% (până la 500 EUR de persoană) din taxele de curs și va oferi sprijin pentru a asigura bunăstarea copiilor lor, pe durata participării acestora la proiect.

Obiectivele principale:
La finalizarea cursurilor profesionale dorite, 60 de beneficiari vor fi asistați în găsirea unui loc de muncă prin punerea în contact cu companii private și angajatori precontractați.
PIN care oferă suport de plasament financiar a 30 de beneficiari cu indemnizație (până la 390 euro/lună/brut), pentru primele 3 luni.
30 de beneficiari care doresc să devină antreprenori vor primi un grant de pornire (1170 EUR brut) pentru a-și înființa afacerea.

Un expert în afaceri va fi angajat pentru a oferi suport de afaceri adaptat și personalizat beneficiarilor în ambele componente pentru a depăși provocările de afaceri.
În plus, beneficiarii selectați vor fi sprijiniți cu o alocație pentru ca copiii lor să fie înscriși la grădiniță în timp ce sunt angajați până la sfârșitul perioadei proiectului.
BRICKSS: Încurajăm copiii prin cunoștințe și abilități sociale

BRICKSS: Încurajăm copiii prin cunoștințe și abilități sociale

BRICKSS este un proiect pilot de protecție a copilului și educație în situații de urgență finanțat de PiN. Scopul său este de a răspunde nevoilor de educație ale copiilor ucraineni refugiați în Moldova. Principalul domeniu de intervenție se axează pe crearea unui centru de învățare digitală și a unui spațiu prietenos pentru copii, asigurând continuitatea educației și accesul la sprijin psihosocial pentru copiii refugiați și cei din comunitatea gazdă.  

Centrul de învățare digitală (DLC) oferă copiilor o locație în care pot accesa învățarea formală online a ME prin intermediul platformei All Ukrainian Online School în timpul orelor de școală. DLC este un laborator echipat cu mobilier, materiale de siguranță, materiale de predare și învățare, precum și laptopuri preîncărcate cu software de siguranță pentru accesul protejat al copiilor la internet. În DLC sunt prezenți facilitatori instruiți (unii dintre ei foști profesori ucraineni) pentru a supraveghea studiile copiilor și pentru a le oferi un sprijin suplimentar în persoană pentru a îmbunătăți rezultatele învățării.  

După-amiaza, copiii au acces la lecții de învățare social-emoțională (SEL) și la activități recreative, susținute de personal calificat într-un spațiu prietenos pentru copii (CFS). Spațiile sunt sigure și potrivite pentru activități de învățare și de bunăstare pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani, în cadrul unor sesiuni extrașcolare care sunt structurate în jurul curriculumului SEL al Spațiilor de învățare sigure și vindecătoare ale IRC. Obiectivul principal al curriculumului SEL este de a consolida 5 competențe SEL de bază: construirea creierului, reglarea emoțiilor, abilități sociale pozitive, rezolvarea conflictelor și perseverența copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Curriculumul oferă 9 luni de lecții defalcate în trei lecții de 2 ore pe săptămână. 

Dezvoltarea unei rețele puternice de organizații care lucrează cu refugiații în România

Dezvoltarea unei rețele puternice de organizații care lucrează cu refugiații în România

Obiectivul principal al programului este de a sprijini comunitatea OSC-urilor angajate în activitatea cu refugiații în România, permițându-le să își consolideze capacitățile, să își sporească eficiența și să își construiască reziliența atât la nivel individual, cât și colectiv. Programul este implementat de Federația Fundațiilor Comunitare din România, cu sprijinul financiar al People In Need. Implementarea la nivel local are loc prin intermediul Fundațiilor Comunitare din București, Iași, Brașov, Timișoara și Oradea. În fiecare dintre aceste cinci comunități locale, cel puțin trei OSC care sprijină refugiații participă activ la program, rezultând un total de 20 de OSC implicate în toate cele cinci comunități.
Pentru a răspunde nevoilor specifice ale fiecărei OSC, sprijinul oferit este personalizat, flexibil și axat pe obiectivul comun de a crea echipe puternice și rezistente, capabile să sprijine refugiații și integrarea lor în comunitățile gazdă pe termen lung.
În primul rând, cele 20 de OSC-uri beneficiază de un program personalizat de învățare și dezvoltare conceput pentru a răspunde nevoilor lor specifice, identificate printr-un proces cuprinzător de evaluare a nevoilor.
În al doilea rând, prin intermediul programului, OSC-urile primesc granturi pentru a răspunde nevoilor organizaționale imediate (6 000 de euro) și nevoilor specifice proiectelor (până la 12 000 de euro) pe o durată de 6-9 luni. Subvenția inițială de 6.000 de euro poate fi utilizată pentru dezvoltarea organizațională sau pentru a asigura continuitatea proiectelor în curs de desfășurare (finanțare de bază). Cel de-al doilea grant de 12.000 de euro per organizație se acordă pentru proiecte noi sau existente care sprijină refugiații ucraineni.
Pe lângă analiza nevoilor și inițiativele de consolidare a capacităților, membrii OSC care participă la program au acces la sesiuni de coaching individual sau în echipă și la psihoterapie individuală.
Ca fază finală a programului, OSC-urile, în colaborare cu fundațiile comunitare implicate, stabilesc o comunitate de practică, de sprijin și de învățare. Această platformă le permite să facă schimb de bune practici și să abordeze în mod colectiv provocările comune cu care se confruntă refugiații ucraineni în timpul procesului de integrare în cadrul comunităților locale.
În plus, pe parcursul implementării programului, cele cinci fundații comunitare își consolidează expertiza locală în programe de consolidare a capacităților, de care vor beneficia și alte categorii de OSC în viitor.
ACCES VI: Furnizarea de asistență umanitară multisectorială pentru populațiile afectate de conflict în Ucraina și Moldova

ACCES VI: Furnizarea de asistență umanitară multisectorială pentru populațiile afectate de conflict în Ucraina și Moldova

ACCESS VI a fost un proiect transfrontalier condus de PiN UA, care a oferit asistență în numerar multifuncțională, adăposturi, protecție, securitate alimentară, servicii WASH și servicii de sănătate pentru populațiile de interes din estul, nord-estul și sud-estul Ucrainei, precum și din Moldova. PiN MDA a oferit MPCA gospodăriilor din Moldova care găzduiesc refugiați ucraineni pentru a ajuta la acoperirea. În plus, PiN, în parteneriat cu 3 OSC, a oferit sprijin psihosocial și consiliere și asistență juridică pentru refugiați, în special prin intermediul serviciilor mobile și al implicării comunității.

În ceea ce privește activitățile sale MPCA, PIN a distribuit plăți unice în numerar la peste 1 000 de gospodării vizate care găzduiesc cel puțin două persoane strămutate din Ucraina pentru o perioadă minimă de o săptămână. Scopul asistenței a fost de a ajuta gospodăriile să facă față costurilor pentru plata alimentelor și a utilităților, a echipamentelor de bază pentru casă și a altor nevoi urgente prin intermediul serviciului poștal din Moldova.

În același timp, PiN, prin intermediul OSC-urilor partenere, a operat o linie telefonică de urgență PSS în iunie 2022, susținută de o platformă online care oferă consultări gratuite PSS refugiaților. Consultațiile au fost oferite de psihologi calificați, inclusiv solicitări pentru consultații repetate. De asemenea, OSC partenere au operat unități mobile PSS pentru a oferi consultații juridice și psihosociale beneficiarilor din districtele de nord și de sud. Ambele OSC aveau experiență în domeniul asistenței mobile și au putut acoperi zone greu accesibile, inclusiv sate îndepărtate, centre de cazare formale și informale pentru refugiați.

Această intervenție și-a încheiat activitățile în aprilie 2023.
Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică

Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică

Acest proiect a fost conceput pentru a menține stabilitatea Republicii Moldova prin atenuarea impactului creșterii prețului la gaze asupra celor mai vulnerabile gospodării prin asigurarea accesului la resurse financiare și materiale de ajutorare (lemne de foc și brichete) în timpul lunilor de iarnă, precum și prin asigurarea unui acces îmbunătățit la serviciile sociale pentru gospodăriile defavorizate din punct de vedere economic. 
Această intervenție s-a încheiat în aprilie 2023.
Răspuns prompt la COVID-19: Abordarea nevoilor urgente ale populației vulnerabile din Republica Moldova

Răspuns prompt la COVID-19: Abordarea nevoilor urgente ale populației vulnerabile din Republica Moldova

Obiectivul general al proiectului a fost de a diminua impactul pandemiei COVID-19 asupra populației celei mai vulnerabile din Republica Moldova. În cadrul proiectului, s-a planificat acordarea sprijinului imediat pentru satisfacerea celor mai acute nevoi ale populației afectate, în special a persoanelor dezavantajate din punct de vedere social (persoane cu dizabilități, familii de șomeri cu mulți copii etc.) și a persoanelor în etate. Au fost efectuate cercetări rapide pentru a identifica modalitățile și abordările de răspuns adecvate pentru comunitățile și autoritățile locale și relevante pentru nevoile și contextul respectiv.
Ulterior, în cadrul proiectului au fost ajutați 1400 de beneficiari și familiile acestora cu 1000 de pachete alimentare și de igienă. Circa 300 dintre aceștia locuiesc în instituții rezidențiale din Chișinău și Cocieri, iar 100 sunt vârstnici. Totodată, au fost organizate campanii de sensibilizare a populației. Pe tot parcursul proiectului, au fost asigurate nevoile imediate de securitate alimentară/nutriție, igienă și psihofizice ale grupurilor țintă. Populația vizată a avut un acces îmbunătățit la informații privind riscurile și prevenirea COVID-19, iar actorii relevanți au obținut instrumente și practici pentru a-și îmbunătăți capacitatea de răspuns la COVID-19.
Parteneriatul estic - Programul de solidaritate împotriva COVID-19

Parteneriatul estic - Programul de solidaritate împotriva COVID-19

Proiectul a avut ca scop consolidarea rolului OSC în promovarea democratizării în Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Moldova. Printre rezultate se numără îmbunătățirea capacității organizaționale a OSC, creșterea implicării civice și a dialogului politic, precum și consolidarea legăturilor și a cooperării între OSC și sectorul privat. Acest lucru contribuie la responsabilitatea, eficacitatea și colaborarea OSC-urilor ca motoare ale schimbărilor pozitive.