
Internaţional
Suntem o organizație neguvernamentală, non-profit, care se bazează pe idealuri precum umanismul, libertatea, egalitatea și solidaritatea. Noi activăm în câteva sectoare – ajutor umanitar, drepturile omului, educație și asistență socială.
People in Need a fost fondată în anul 1992 de către un grup de corespondenți de război cehi, care nu mai erau satisfăcuți de faptul că pur și simplu relatau informații despre conflictele existente, așa că au început să expedieze ajutoare. Treptat, acest grup s-a consolidat într-o organizație umanitară profesionistă, iar mai târziu s-a dezvoltat și a inclus în activitatea sa domenii precum drepturile omului sau educație.
Pe parcursul existenței sale, People in Need a devenit una dintre cele mai mari organizații non-profit din Europa Centrală. Suplimentar la sectoarele ajutor umanitar și drepturile omului, organizația se concentrează acum pe domeniul educației și ajută oamenii care trăiesc în condiții de excluziune socială.
Activitatea la nivel internațional
Departamentul Ajutor umanitar și dezvoltare activează în peste 20 de țări din Africa, Asia și Europa. În fiecare an, acesta ajută două milioane și jumătate de oameni prin intermediul a 200 de proiecte. Este, de departe, cel mai mare departament al organizației noastre. Inițial, departamentul era concentrat pe ajutarea țărilor să-și revină după catastrofe și războaie, iar acum depune eforturi pentru a soluționa probleme pe termen lung, precum insuficiența de apă potabilă, acces restricționat la educație de calitate, servicii limitate de îngrijire a sănătății, excluziune socială și degradarea mediului.
În regiunile afectate de conflicte armate, cum ar fi Siria sau Ucraina, noi nu doar că distribuim produse alimentare și vouchere pentru astfel de produse, dar de asemenea încercăm să ajutăm prin acțiuni de durată. Noi sprijinim piețele locale și producția agroalimentară, implicăm localnicii în lucrările publice și cooperăm cu autoritățile locale pentru a asigura accesul la apă potabilă și colectarea deșeurilor. În plus, ajutăm la menținerea școlilor deschise și susținem copiii să poată depăși trauma psihologică.
Prin programe de cooperare pentru dezvoltare, încercăm să susținem oamenii în efortul lor de a scăpa de sărăcie. Adesea noi continuăm munca noastră din sectorul umanitar cu proiecte de dezvoltare, așa încât să putem ajuta la prevenirea viitoarelor crize sau la reducerea impactului lor negativ. Noi lucrăm pentru a rezolva probleme care persistă de mult timp, cum ar fi lipsa accesului la educație de calitate și la îngrijirea sănătății, sărăcie sau degradarea mediului.
Noi căutăm soluțiile împreună cu localnicii, organizațiile partenere și administrația publică, așa încât lucrurile să funcționeze pe termen lung fără prezența noastră. În câteva țări noi ne-am concentrat pe malnutriție, care afectează negativ nu doar dezvoltarea timpurie, ci și întreaga viață a omului. O altă prioritate este consolidarea rezilienței oamenilor, ca ei înșiși să poată face față bolilor, impactului conflictelor armate și al dezastrelor naturale. Totodată, noi lucrăm pentru a combate sărăcia urbană, o problemă care se extinde, și susținem învățământul de bază și cel vocațional.
În cadrul programelor de cooperare pentru dezvoltare, este extrem de important să includem localnicii în activitățile noastre, pentru ca efortul nostru să aducă schimbări reale. Iată de ce în țările unde oferim sprijin, noi încercăm să îmbunătățim funcționarea sectorului public și să susținem actorii societății civile, pentru ca ei să poată comunica mai bine cu cei care îi reprezintă și să-și poată apăra drepturile. Noi încercăm să-i ajutăm pe cei dezavantajați să utilizeze noile tehnologii și investițiile disponibile, fie că este vorba de un fermier din Cambodgia, un crescător de fructe din Georgia sau un cioban din Mongolia.
Noi facem parte din Alliance2015, o rețea strategică formată din șapte organizații neguvernamentale europene, angajate în programe de ajutor umanitar și în proiecte de dezvoltare.
Noi realizăm activități privind susținerea drepturilor omului în peste 10 țări cu regimuri represive. În acest domeniu, scopurile noastre sunt să ajutăm persoanele persecutate politic, să sprijinim organizațiile locale ale societății civile și să atragem atenția asupra abuzurilor vizavi de drepturile omului organizând diferite activități de advocacy.
Noi lucrăm atât în țări cu regimuri autoritare, unde drepturile fundamentale ale omului sunt suprimate și societatea civilă este paralizată, cât și în țări care trec printr-un proces de transformare, pentru care experiența cehă poate servi drept inspirație pentru noua societate civilă aflată în dezvoltare.
În fiecare an, eforturile noastre ajută sute de deținuți politici și organizații ale societății civile, iar echipa noastră desfășoară numeroase evenimente. Unul dintre acestea este decernarea Premiului Homo Homini care este oferit persoanelor, care au contribuit enorm la promovarea drepturilor omului, democrației și a soluțiilor nonviolente pentru conflictele politice.
Activitatea în Republica Cehă
Programul nostru privind asistența socială în Republica Cehă contribuie la soluționarea problemelor sociale, ce afectează societatea cehă în prezent. Noi oferim asistență câtorva mii de oameni pe an și câteva sute de angajați și voluntari muncesc pentru aceasta. Ajutăm oamenii cu datorii – atât direct, oferindu-le sfaturi, cât și indirect, prin solicitarea modificărilor la cadrul legal, care este puternic în favoarea celor ce oferă credite, avocaților și celor ce recuperează datoriile, care deseori cer taxe enorme.
În cadrul programului nostru de asistență socială, noi de asemenea ajutăm familiile sărace și cele care se confruntă cu excluziunea socială – oferim consultații pentru familii, organizăm activități educaționale pentru copii și adolescenți la cluburi preșcolare, cluburi cu program simplificat și prin intermediul sesiunilor individuale cu un tutore. În afară de aceasta, noi mai oferim ghidare în carieră și asistență pentru victimele crimelor.
Festivalul de Film One World este un festival internațional de film care se concentrează pe subiecte privind drepturile omului. A devenit cel mai important festival de acest gen din lume, arătând documentare pe marele ecran pentru circa 120 de mii de spectatori anual. Festivalul se desfășoară la Praga, dar de asemenea sunt organizate proiecții de filme în alte orașe cehe și la Bruxelles.
Festivalul a inspirat un alt proiect al organizației – One World in Schools (OWIS, cunoscut și drept „O lume de văzut”). Folosind materiale audiovizuale, proiectul ajută la informarea elevilor cehi despre principalele subiecte de actualitate ale lumii – drepturile omului, ecologia, societatea civilă, istoria modernă, mass-media. Profesorii și elevii din peste 3.700 de școli primare și gimnazii utilizează materialele OWIS: aproximativ jumătate din școlile cehe aplică materialele noastre.
Programul educațional Varianty se concentrează pe instruirea continuă a profesorilor. Acest program îi familiarizează pe profesori cu diferite tehnici de predare, îi ajută să înțeleagă cum să comunice despre anumite subiecte și le oferă materiale metodologice și suport vizavi de taxele pentru instruiri. În plus, proiectul încurajează dialogul familie – școală și lansează apeluri pentru schimbări în sistemul de învățământ ceh.
Programul privind conștientizarea migrației urmărește să informeze publicul despre un fenomen complicat, cum este migrația. Echipa ce activează în cadrul programului publică studii analitice, organizează evenimente și explică acest subiect prin intermediul mass-mediei.