Drepturile Omului & Educația Mediatică
People in Need consideră că educația mediatică este o condiție primordială pentru un spirit civic activ. În ultimii ani, creșterea dramatică a expunerii cetățenilor la știri false și propagandă prin intermediul rețelelor de socializare și al surselor online a scos în evidență necesitatea ca tinerii să aibă cunoștințele și instrumentele necesare pentru a analiza în mod obiectiv multitudinea de informații disponibile. PIN organizează diverse activități pentru a îmbunătăți și consolida cunoștințele despre drepturile omului și abilitățile de alfabetizare mediatică în Moldova.
Pe lângă faptul că oferă un sprijin solid și continuu societății civile locale, PIN tinde să creeze o societate rezilientă și incluzivă folosind metodologia internă - ”O singură lume în școli”. Aceasta se adresează tinerei generații de cetățeni activi și pune bazele pentru ca aceștia să responsabilizeze guvernele lor și să le facă să răspundă la nevoile alegătorilor săi. Metodologia realizează acest lucru prin intermediul unei serii de subiecte cinematografice și a unor activități ulterioare care îi introduc pe tineri în viața civică. OWIS se concentrează pe consolidarea capacității profesorilor și a liderilor de tineret de a aplica metodologia, în timp ce tinerii se implică ei înșiși în activități integrate menite să formeze cetățeni activi. Ca urmare, este un punct de plecare care le permite tinerilor să analizeze în mod critic lumea din jurul lor și să dobândească abilitățile și motivația de a lupta împotriva nedreptății și de a îmbunătăți comunitățile în care trăiesc.
OWIS folosește filme documentare pentru a iniția dezbateri pe teme complicate cu scopul de a schimba atitudinile în rândul tinerei generații. Este un instrument indispensabil pentru dezvoltarea abilităților de gândire critică și poate fi adaptat pentru a se concentra pe o varietate de subiecte, inclusiv drepturile omului, protecția mediului etc. Ca parte a "pachetului" OWIS, toți profesorii participanți sunt instruiți cu privire la modul de utilizare a filmelor documentare ca metodă de predare și de organizare a lecțiilor cu ajutorul materialelor OWIS. În afara sălii de clasă, OWIS poate fi, de asemenea, un instrument de educație non-formală prin intermediul organizațiilor locale sau al grupurilor de tineri, mergând mai departe în schimbarea atitudinii și inspirând tinerii să facă schimbări în comunitățile lor.
Impactul OWIS este clar - le deschide ochii tinerilor care, altfel, ar avea oportunități limitate de a-și dezvolta abilitățile de gândire critică sau de a-și imagina cum pot face o diferență în societatea lor.
Past Activities
"O singură lume în școli" - parte componentă a proiectului ”Reziliența societății civile și răspunsul mass-media la războiul din Ucraina”
Sporirea rolului cetățenilor în mass-media națională prin educație mediatică în școli
”O singură lume în școli” – Filme documentare pentru promovarea drepturilor omului și combaterea discriminării
Activități desfășurate în cadrul proiectului multianual:
1. Ianuarie 2017 - august 2018
Donator: Ministerul Afacerilor Externe (Republica Cehă)
2. August 2015 - aprilie 2016
Donator: Ambasada Finlandei la București
3. Ianuarie 2015 - septembrie 2015
Donator: PNUD, Ministerul Afacerilor Externe (Republica Cehă)
4. Mai 2014 - februarie 2015
Donator: PNUD
5. Ianuarie 2014 - decembrie 2014
Donator: Ministerul Afacerilor Externe (Republica Cehă)