Cu suportul Uniunii Europene, vom construi o societate civilă informată și rezistentă în regiunea puternic afectată de războiul din Ucraina

Publicat: 30 nov. 2022 Timp de citit: 3 minute
Cu suportul Uniunii Europene, vom construi o societate civilă informată și rezistentă în regiunea puternic afectată de războiul din Ucraina
© Foto: People in Need

Reziliența înseamnă capacitatea de recuperare rapidă după o perioadă dificilă. Asistența și sprijinul acordat actorilor locali ai schimbării, cum ar fi organizațiile societății civile (OSC), grupurile de inițiativă și mass-media independentă, sunt esențiale pentru a menține un răspuns eficient la efectele războiului din Ucraina. People in Need (PIN) împreună cu partenerii lansează un nou proiect regional finanțat de Uniunea Europeană pentru a rezista provocărilor viitoare în țările din Parteneriatul estic. 

„Reziliența societății civile și răspunsul mass-media la războiul din Ucraina” este numele noului proiect implementat de PIN, în consorțiu cu Centrul Societății Civile din Praga și Comitetul Helsinki din Olanda. Cu sprijinul Directoratului General pentru Vecinătate și Negocieri privind Extinderea al Comisiei Europene (DG NEAR), aceste trei organizații și-au unit forțele pentru a răspunde în mod eficient nevoilor populației din Georgia, Moldova, Ucraina și din alte țări, afectate de război.

Lansarea acestui proiect de doi ani, axat pe sprijinirea OSC-urilor și a actorilor media independenți din țările Parteneriatului estic, a avut loc recent. Consorțiul își îndreaptă atenția către consolidarea capacităților, formarea competențelor și furnizarea de resurse financiare și de sprijin psihosocial inițiativelor locale, pentru a gestiona nevoile în evoluție ale regiunii afectate de conflictul armat.

„Membrii consorțiului încearcă împreună să abordeze nevoile imediate care rezultă din războiul din Ucraina, precum și riscurile pe termen lung asociate cu dezinformarea și spațiul mediatic”, a declarat Erika Dvorakova, coordonatoarea consorțiului.

Etapa inițială a proiectului a cuprins un apel de participare sub forma aplicărilor pentru granturi. Această fază a proiectului a fost lansată simultan în Georgia, Moldova și Ucraina și s-a adresat organizațiilor societății civile care au depus cereri. Ca rezultat final al primei runde de selecție, 32 de organizații din țările țintă ale proiectului au fost alese. Cea de-a doua rundă va avea loc până la sfârșitul anului 2022 în toate țările. OSC-urile alese au trebuit să treacă printr-un proces de selecție riguros, bazat pe gradul de interes pentru a aduce noi abordări în vederea obținerii de rezultate concrete și pe motivația de a se mobiliza și de a fi un model pentru o schimbare sistemică la nivel local sau național.

„Consolidarea rezilienței societății civile și a mass-media este una dintre cele mai importante misiuni. Credem că actorii puternici ai societății civile, apărătorii drepturilor omului și mass-media independentă sunt esențiali pentru a obține o lume mai dreaptă, mai democratică și mai bună”, a declarat Tinatin Japaridze, manager de proiect regional al PIN.

PIN își propune să sporească capacitățile OSC-urilor pentru a putea oferi sprijin public și servicii extinse și mai incluzive. În plus, PIN intenționează să acorde granturi OSC-urilor, instituțiilor media independente și organizațiilor strămutate din Ucraina. Ca urmare, cel puțin 86 de organizații și instituții media vor fi sprijinite în țările de implementare. Sesiunile de formare planificate vor ajuta actorii media independenți să ajungă la un public mai larg și să asigure o acoperire veridică și de înaltă calitate pentru mai multe persoane. Relațiile nou stabilite între mass-media locală și națională sau regională vor contribui la combaterea campaniilor de dezinformare și la consolidarea accesului la informații pentru comunitățile ne-majoritare. De asemenea, în cadrul instruirilor va fi inclusă o componentă de educație mediatică pentru a spori competențele grupurilor vizate. Instrumente precum bursele, mentoratul, ghidarea de tip coaching și consultările sunt adaptate exact la scopul proiectului, la fel precum și crearea de rețele și contacte la nivel local, național și regional.

Primele 8 OSC-uri, selectate de echipa PIN Moldova, sunt: AO Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală „Anima”, Institutul pentru Inițiative Rurale, AO „Renașterea-C”, AO „Afina”, AO „Dăruim Vise”, AO AREAP, AO Asociația pentru Drepturile Omului „Lex XXI” și AO Asociația Psihologilor „Tighina”. Echipele acestor organizații vor fi susținute să-și reînnoiască resursele și vor fi ghidate să treacă mai ușor peste efectele negative ale războiului, care a afectat întreaga regiune.

Autor: People in Need

Articole similare