”Dezinformarea în Republica Moldova – perspectiva jurnaliștilor”

Publicat: 2 oct. 2023 Timp de citit: 2 minute
”Dezinformarea în Republica Moldova – perspectiva jurnaliștilor”
© Foto: Dmitrii Vosimeric
Cu ocazia celei de-a 20-a aniversări de la începutul misiunii în țara noastră, People in Need Moldova a organizat evenimentul public cu genericul ”Dezinformarea în Republica Moldova – perspectiva jurnaliștilor”, dedicat, în special, studenților de la facultățile de jurnalism, dar și tuturor celor interesați de drepturile omului, mass-media, științe politice și principii umanitare. 

Evenimentul a întrunit studenți din mai multe instituții de învățământ, cadre didactice și jurnaliști de la instituțiile media de investigație, dar și platforme online. Gazda acestei reuniuni a fost Universitatea de Stat din Moldova.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții mass-media independente au pus în discuție fenomenul dezinformării și au împărtășit cele mai eficiente practici de contracarare a acesteia. Eveniment le-a oferit jurnaliștilor spațiul necesar pentru a veni în fața viitorilor colegi cu propria experiență de lucru împotriva dezinformării, împărtășind povești de succes și eșec, descriind formele și formatele, pe care le poate lua dezinformarea.

Prezent la eveniment, directorul executiv și co-fondatorul People in Need Šimon Pánek a venit în fața publicului cu un mesaj, în care a menționat rolul important pe care îl au jurnaliștii și mass-media în societatea contemporană. Totodată, Šimon Pánek a încurajat reprezentanții mass-media să-și îndeplinească meseria onest și profesionist și să contracareze orice tentativă de dezinformare ori propagandă în așa fel încât publicul larg să primească doar informația veridică.

Evenimentul a fost organizat cu scopul de a contribui la elucidarea fenomenului de dezinformare în Republica Moldova, de a promova deontologia profesională jurnalistică și de a contribui la creșterea încrederii publicului larg în instituțiile mass-media independente.

Activitatea a fost realizată cu suportul proiectului regional „Reziliența societății civile și răspunsul mass-media la războiul din Ucraina”, finanțat de Uniunea Europeană/ European Union in the Republic of Moldova și implementat în parteneriat cu Prague Civil Society Centre și Netherlands Helsinki Committee.

Autor: Dmitrii Vosimeric, asistent de comunicare

Articole similare