Educația pe timp de război: istoria profesoarei din Ucraina, care ajută copiii refugiați să-și continue studiile

Publicat: 24 feb. 2024 Timp de citit: 6 minute
Educația pe timp de război: istoria profesoarei din Ucraina, care ajută copiii refugiați să-și continue studiile
© Foto: PIN Moldova
Dragostea față de copii și de educație nu are hotare, chiar și pe vreme de război. Asta, prin propriu exemplu, o demonstrează colega noastră Iulia Stetskaya, profesoară de formație, angajată de People in Need Moldova în calitate de facilitator la Centrul de Educație Digitală din satul Călărășeuca, raionul Ocnița. Din prima zi a ostilităților, Iulia, împreună cu familia, s-a refugiat din orașul frontalier Mohîliv-Podilskîi și s-a stabilit în nordul Moldovei. Acolo ajută copiii ucraineni să-și continue studiile calitativ, chiar dacă sunt departe de casă. Povestea ei este una tristă, dar, totodată, inspirațională și ne confirmă cât de mult contează solidaritatea, în special, în situații de criză.

Acum doi ani în urmă (24 februarie, 2022), trezită de zgomotul alarmelor, care anunțau începutul invaziei rusești, Iulia nu a stat mult pe gânduri. Nu s-a gândit la bagaje, la lucruri materiale... Și-a luat doar cele două fiice și s-a grăbit să treacă Nistrul și să ajungă cât mai repede în Republica Moldova. Obiectivul primordial pentru ea în acel moment a fost să-și salveze copiii de rachetele rusești. S-a gândit oare atunci Iulia că, traversând podul de la Otaci, își părăsește casa pentru o perioadă atât de îndelungată? Nu, nici nu-și imagina. Ca și milioane de ucraineni, care au fost forțați să-și părăsească locuințele, ea spera că va putea reveni la baștină în scurt timp. În acea dimineață friguroasă nici nu i-a trecut prin gând că va fi nevoită să trăiască într-o altă țară deja timp de doi ani.

„Dimineața, pe la ora 07:00 am tresărit din somn din cauza sirenelor. A fost momentul, când viața noastră s-a schimbat radical. Nu am luat nimic cu noi, nici măcar gânduri multe nu aveam atunci. Unicul lucru la care mă gândeam era cum să-mi protejez copiii. Plecam în necunoscut, nu știam ce ne așteaptă în altă țară și ce noi provocări ne va pregăti soarta”, își amintește cu durere Iulia.

Odată ce și-a dat seama că revenirea lor în Ucraina se amână pe un termen nedeterminat, familia Iuliei a început procesul dificil de adaptare la un nou loc de trai. Necunoscând limba română, fără mari rezerve de bani și fără multe lucruri necesare, familia a început să-și construiască viața într-o nouă realitate. În același timp, pentru copii a apărut necesitatea de a-și continua într-un fel sau altul studiile. Deși Iulia întotdeauna voia ca fiicele ei să învețe în limba lor maternă, a fost nevoită să ia decizia ca să le înmatriculeze într-o școală moldovenească. Limba de predare necunoscută, diferențe în programul de studii și, probabil, o mare doză de stres au făcut ca acest „experiment” să eșueze.

„Cel mai dificil i-a fost fiicei mele mai mari, Ivanka, care la acel moment avea 13 ani. A încercat să se integreze într-o școală locală, dar a fost complicat pentru ea. Atunci am luat decizia să trecem la învățământul online din Ucraina”, povestește Iulia.

Cunoscând din propria experiență dificultățile în procesul educațional, cu care se confruntă copiii refugiați, și având studii de pedagog, Iulia își dorea mult să fie utilă, să poată ajuta școlarii ucraineni să obțină cunoștințele necesare chiar și în aceste condiții complicate. People in Need i-a oferit această ocazie. Grație fondurilor europene, organizația noastră a deschis mai multe Spații Prietenoase Copiilor și cu susținerea donațiilor din partea poporului ceh, Centre de Educație Digitală. Iulia s-a regăsit la unul dintre aceste centre, unde ajută zeci de copii, inclusiv, și pe fiica sa să-și continue procesul de învățământ la un nivel înalt.


„Am fost foarte fericită, când am văzut anunțul de angajare în unul dintre grupurile pentru refugiați din rețelele sociale. A fost o oportunitate, pe care exact mi-o doream. Plus la aceasta, acum am posibilitatea să petrec mai mult timp cu Ivanka. Ea tot învață la centrul nostru. Deși întotdeauna a fost foarte capabilă, acum, sub supravegherea mea directă, reușitele ei s-au îmbunătățit și mai mult”, povestește cu un zâmbet ușor Iulia.

Pe lângă activitățile cu copiii, pe care le desfășoară la Centrul de Educație Digitală, Iulia acordă suport echipei noastre și în alte proiecte, menite să îmbunătățească viața celor care au fugit de război.

Una dintre recentele activități, la care Iulia s-a oferit să ajute, a fost campania ”Iarna dăruim căldură”, parte a proiectului PLACE, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de People in Need Moldova în consorțiu cu NRC și Acted. Campania a presupus asigurarea a peste 600 de copii ucraineni și moldoveni cu haine și încălțăminte de iarnă. Știind cât de greu e să fii refugiat într-o țară străină și cât de important este acest ajutor pentru cei care au venituri foarte modeste, Iulia a dorit neapărat să se implice și să ajute compatrioții săi și familiile vulnerabile din comunitățile locale. Împreună cu alți colegi de la PIN Moldova, ea a însoțit părinții și copiii din nordul țării la unul dintre magazine, unde le-a acordat asistență în alegerea hainelor de iarnă. A fost încă o ocazie în plus pentru ea să se simtă utilă și să facă ceva binevenit atât pentru conaționali, cât și pentru comunitatea, care a găzduit-o.

Iulia apreciază activitatea de la People in Need pentru posibilitatea de a oferi și primi ajutor pentru copiii aflați în nevoie. Deși își dorește să-i vadă pe aceștia revenind acasă în Ucraina cât mai curând, știe că despărțirea va fi dificilă.

„M-am atașat mult de copii, parcă sunt ai mei deja. Îmi va fi foarte greu fără ei”, spune Iulia.

Când vorbește despre cel mai mare vis al ei, ea, desigur, spune despre încheierea războiului cât de curând posibil, dar, totodată, nu scapă să menționeze și educația.

„Precum toți ucrainenii, îmi doresc mult ca războiul să se termine cât mai repede și ca toată lumea să poată reveni acasă. Îmi doresc ca, copiii să poată reveni cât mai curând în școlile lor, în băncile lor...”, spune emoționat eroina noastră pe o voce ușor tremurândă. „Și atunci, când asta se va întâmpla, eu foarte mult sper, că cei care învață în centrele noastre, nu vor avea un gol în cunoștințele lor”, conchide Iulia, în timp ce ochii îi încep să lucească în lacrimi.
Materialul este realizat în cadrul proiectului PLACE, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul EU Civil Protection & Humanitarian Aid și reprezintă un răspuns umanitar multisectorial în sprijinul refugiaților ucraineni și a gospodăriilor vulnerabile din Republica Moldova.


Autor: Dmitrii Vosimeric, asistent de comunicare

Articole similare