„Eu vreau să depun efort și să vin în fiecare zi la întreprindere”. Istoria Margaretei, tânăra cu dizabilități care și-a găsit un loc de muncă în perioada pandemiei

„Eu vreau să depun efort și să vin în fiecare zi la întreprindere”. Istoria Margaretei, tânăra cu dizabilități care și-a găsit un loc de muncă în perioada pandemiei

Publicat: 5 feb. 2021 Timp de citit: 3 minute

Munca în atelierul de cusut îi aduce Margaretei multă bucurie și satisfacție că poate face ceva util, alături de colegi. La cei 26 de ani ai săi, ea dă dovadă de maturitate și perseverență, reușind să depășească dificultățile cu care se confruntă și să meargă înainte.

Dizabilitatea locomotorie, pe care o are din copilărie, i-a dat bătăi de cap Margaretei și părinților ei. Periodic trebuia să meargă la consultație la medici pentru a stabili dacă dizabilitatea se agravează sau nu, trebuia să facă niște exerciții speciale ca să-și mențină mobilitatea mușchilor și a încheieturilor de la picioare. Efortul fizic era obositor pentru ea – activitățile pe care alți tineri și tinere le făceau cu ușurință, pentru Margareta erau o adevărată provocare.

Gândul că ar putea exista o cale de a-și schimba situația, de a atenua consecințele dizabilității, a determinat-o pe Margareta să facă o intervenție chirurgicală. Rezultatul a fost însă unul negativ, căci starea ei de sănătate s-a înrăutățit. După intervenție, ea a început să se deplaseze cu foarte mare dificultate. Totuși Margareta nu a lăsat mâinile în jos și a înțeles că viața continuă, că ea trebuie să-și aleagă o profesie și să muncească pentru a se întreține.

Margareta s-a înscris la o școală profesională din municipiul Bălți, unde a învățat să coase. După absolvire, s-a adresat la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă pentru a vedea oportunitățile de angajare disponibile. Echipa întreprinderii sociale „Credem-Eco” a fost cea care a primit-o pe Margareta în atelierul de cusut, ceea ce a bucurat-o mult, deoarece i s-a oferit posibilitatea să lucreze conform specialității, îndeplinind anumite operațiuni, pe care le poate efectua fără a depune efort fizic.

Mândria cea mare a Margaretei este că a reușit să se angajeze și să-și asigure o sursă de venit în perioada pandemiei. Salariul, pe care îl primește, înseamnă mai mulți bani pentru ea și mama sa, pentru necesitățile pe care le au, în condițiile în care indemnizația de dizabilitate este mică. Tatăl Margaretei a decedat recent, așa că acum fiica și mama sunt pe cont propriu și se susțin una pe alta.

Pandemia COVID-19 a adus multă incertitudine și îngrijorare, a lovit în antreprenori, în angajați, în familii, în persoane cu dizabilități. Întreprinderea socială „Credem-Eco” a fost la un pas de a-și întrerupe activitatea, iar proiectul „Răspuns la COVID-19: Ajutăm oamenii cu dizabilități să facă față pandemiei”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, a fost colacul de salvare.

Datorită grantului obținut prin intermediul acestui proiect, „Credem-Eco” a procurat mașini de cusut performante pentru atelierul de cusut, a oferit instruiri în privința utilizării mașinilor de cusut, a creat și a menținut trei locuri de muncă pentru persoane cu dizabilități, printre care este și Margareta.

„Eu vreau să depun efort și să vin în fiecare zi la întreprindere. Aceasta îmi oferă mai multe speranțe și oportunități”, spune Margareta cu încredere. 

Acum ea simte și știe ce înseamnă să lucrezi într-o echipă, să ai responsabilități, să ajuți colegii la producerea articolelor de protecție, precum măști, halate, combinezoane, atât de solicitate în perioada pandemiei. În pofida provocărilor și circumstanțelor, Margareta își dedică timpul și abilitățile pentru a munci, pentru a fi acolo unde este nevoie de ea.

Autor: Natalia Rotaru, Ofițer de comunicare

Articole similare