Împreună mai puternici: Sesiuni de terapie pentru refugiații ucraineni în cadrul proiectului PLACE
Publicat: 15 iun. 2023 Timp de citit: 2 minute Sdílet: Sdílet článek
Sprijinim sute de ucraineni care au căutat adăpost temporar în Republica Moldova. Prin intermediul proiectului nostru "PLACE", finanțat de Uniunea Europeană, creăm spații sigure atât pentru copiii, cât și pentru adulții care fug de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Aceste centre servesc drept spații pentru evenimente, activități sociale și furnizare de sprijin psihologic.
Un spațiu notabil este centrul comunitar pe care l-am înființat în Calarașovca, raionul Ocnița, în apropiere de granița cu Ucraina. Un număr semnificativ de ucraineni și-au găsit refugiu temporar în acest sat. Pentru a răspunde nevoilor acestora, partenerii noștri de la Clinica Juridică au format o echipă mobilă de experți, psihologi și persoane care lucrează cu copiii. Această echipă vizitează în mod regulat centrele comunitare înființate în cadrul "PLACE", organizând activități pentru copiii refugiați și părinții acestora.
"Obiectivul nostru este să ne asigurăm că fiecare copil părăsește acest centru simțindu-se fericit", a declarat Anastasia Rusu, care oferă sesiuni de terapie prin artă pentru copii. Desenul este cea mai populară activitate în rândul copiilor, iar Anastasia îi ajută să își exprime emoțiile prin aceste sesiuni. Copiii sunt încurajați să își împărtășească sentimentele, să discute despre ceea ce le aduce bucurie și să exploreze modul în care se pot integra mai bine în comunitățile moldovenești.
Părinții lor au nevoie, de asemenea, de activități care să le ofere un răgaz de la provocările zilnice și să le dea sentimentul că sunt ascultați și susținuți. "Am înțeles că sprijinul emoțional este la fel de important ca cel material", a subliniat Ina Cotorobai, expert la Clinica Juridică. Prin diverse activități, cum ar fi atelierele și training-urile de management al emoțiilor, îi ajutăm pe adulți să depășească emoțiile negative și să evadeze din rutina zilnică.
Prin eforturile noastre colective, ne străduim să creăm un mediu prielnic, în care refugiații își pot reconstrui viețile, găsi alinare în noua lor comunitate și să își făurească un viitor mai promițător. Împreună cu organizația franceză ACTED, cu partenerii noștri locali și cu sprijinul Uniunii Europene, ne menținem angajamentul de a face o diferență pozitivă în viețile celor care caută refugiu în Moldova.