Informați, implicați, pregătiți: lecțiile învățate de tineri la Școala Media Youth
Publicat: 1 iul. 2025 Timp de citit: 2 minute Sdílet: Sdílet článek
În perioada 23–27 iunie 2025, Rețeaua Națională a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova, în parteneriat cu People in Need Moldova, a organizat Școala Media Youth, o inițiativă desfășurată în cadrul proiectului „INSPIRĂ Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană.
Timp de cinci zile, 20 de tineri din 14 localități ale Republicii Moldova au fost instruiți în domeniul gândirii critice, prin vizionarea de filme documentare și ateliere interactive. Aceștia au explorat fenomene precum știrile false, dezinformarea, manipularea și propaganda, dar și metodele prin care acestea pot fi recunoscute și combătute.
„În cadrul acestei școli am învățat cât de important este să ne informăm din surse sigure, cât de periculoasă esta propaganda și că, uneori, suntem influențați fără să ne dăm seama. De asemenea, am descoperit portaluri de știri credibile și instrumente utile pentru verificarea informației,”a povestit Ioana Bolea, participantă.
Un alt pilon important al instruirii a fost educația civică și electorală. Tinerii au discutat despre dreptul la vot, despre responsabilitatea de a participa în mod conștient la alegeri, dar și despre implicarea în procesele decizionale. Aceștia au participat la sesiuni de creare de conținut media și au elaborat propriile materiale video cu mesaje motivaționale adresate tinerilor alegători.
„Această școală a fost esențială pentru dezvoltarea gândirii critice în rândul tinerilor, mai ales în contextul crizei informaționale cu care se confruntă Republica Moldova. Prin metode inovatoare, cum ar fi metodologia OWIS, impactul activităților a fost mult mai profund,”a menționat Ion Leonte, formator al Școlii Media Youth.
Evenimentul s-a încheiat cu lansarea campaniei „+1 Tânăr Votează”, menită să mobilizeze tinerii pentru alegerile parlamentare din toamna anului 2025, consolidând astfel cultura participării civice în rândul noii generații.
Proiectul INSPIRĂ Moldova, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de European Partnership for Democracy (EPD), Asociația Europeană pentru Democrație Locală (ALDA), Centrul Naţional de Asistenţă şi Informare a ONG-urilor din Moldova CONTACT, Centrul de Politici și Reforme (CPR Moldova), Democracy Reporting International (DRI) și People in Need (PIN).