Promovăm alfabetizarea mediatică în rândurile populației rurale

Publicat: 29 iun. 2023 Timp de citit: 2 minute
Promovăm alfabetizarea mediatică în rândurile populației rurale
© Foto: PIN Moldova

Într-un efort de a contracara dezinformarea și de a sprijini dezvoltarea competențelor de gândire critică în comunitățile din Republica Moldova, echipa People in Need (PIN) a inițiat proiectul regional ”OWIS”. În cadrul sesiunii de inițiere, PIN a oferit seturi media și ghiduri de creștere a alfabetizării mediatice prin filme documentare către patru organizații selectate pentru implementare locală: AO "Aripile Dumbravei", Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, Centrul Regional de Dezvoltare Comunitară și Rețeaua Națională a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova.


Metodologia dezvoltată de Jeden svět / One World in Schools (OWIS), parte a proiectului regional, are drept suport o vastă bază de date cu documentare utilizate în scopuri educaționale. Aceasta urmează să fie aplicată de organizațiile partenere din R. Moldova, sub coordonarea PIN, pentru a spori nivelul de alfabetizare mediatică în comunitate.

Proiectul regional este desfășurat în parteneriat cu Prague Civil Society Centre și Netherlands Helsinki Committee, având ca obiectiv consolidarea rezilienței societății civile și a răspunsului mass-media la războiul din Ucraina. Programul beneficiază de finanțare din partea Uniunii Europene , oferind organizațiilor participante oportunitatea de a-și consolida capacitățile pentru a răspunde provocărilor legate de mass-media și dezinformare.


Seturile media oferite de PIN către organizațiile partenere vor juca un rol esențial în promovarea alfabetizării mediatici în Moldova. Filmele documentare reprezintă o modalitate eficientă de a transmite informații, de a dezvolta empatie și de a stimula gândirea critică în rândul spectatorilor. Acestea abordează o varietate de teme actuale, inclusiv probleme sociale, politice și culturale, permițând astfel audienței să înțeleagă mai bine lumea înconjurătoare și să dezvolte o perspectivă mai informată.

Organizațiile implementatoare: AO "Aripile Dumbravei", Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, Centrul Regional de Dezvoltare Comunitară și Rețeaua Națională a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova au semnat contractele de grant și s-au angajat să dezvolte activități, unde vorvor utiliza ghidurile oferite de PIN pentru a organiza instruiri și evenimente specifice, cu scopul de a crește nivelul de alfabetizare mediatică în rândul comunităților locale.


Această inițiativă este parte a proiectului regional „Reziliența societății civile și răspunsul mass-media la războiul din Ucraina”, finanțat de Uniunea Europeană în Republica Moldova, și are potențialul de a avea un impact semnificativ asupra societății moldovenești, promovând o mai bună înțelegere a informației și aprofundarea dezbaterilor critice în comunitate.


Autor: Diana Scorpan

Articole similare