Solidaritate transfrontalieră: ONG-urile din Moldova și România colaborează pentru sprijinirea refugiaților

Publicat: 31 oct. 2023 Timp de citit: 2 minute
Solidaritate transfrontalieră: ONG-urile din Moldova și România colaborează pentru sprijinirea refugiaților
© Foto: Dmitrii Vosimeric
People in Need a lansat la Chișinău proiectul moldo-român pentru sprijinirea refugiaților ucraineni. Acesta vizează 18 ONG-uri (10 din România și 8 din Republica Moldova), care oferă servicii pentru persoanele afectate de război, în special pentru refugiații din Ucraina, și promovează integrarea acestora în comunitățile gazdă.

”Ne-am propus să dezvoltăm capacitățile organizațiilor participante și creșterea cooperării transfrontaliere între ONG-urile din România și Republica Moldova. De asemenea, prin sprijinirea organizațiilor, acestea vor putea obține o sustenabilitate reală și o mai bună poziționare în ecosistemul societății civile”, a declarat Nadia Pascaru-Botnaru, manager de programe – Societatea civilă și buna guvernare.

Proiectul a început cu o reuniune a reprezentanților celor 18 ONG, pe parcursul căreia s-a pus accent pe identificarea punctelor comune de colaborare, partajarea experiențelor și a celor mai bune practici și s-a discutat despre crearea viitoarelor parteneriate între organizațiile din cele două țări.

Proiectul a fost divizat în câteva etape. În prima fază activitățile se vor concentra pe formare. Vor fi organizate ateliere de lucru privind dezvoltarea organizațională și consolidarea capacităților, îmbunătățirea cunoștințelor despre lucrul cu grupurile vulnerabile și intervențiile umanitare, standarde și practici sociale, metode de advocacy și comunicare, aplicarea instrumentelor MEAL. Aceste activități vor fi adaptate la nevoile identificate ale ONG-urilor participante.

Ulterior, vor fi organizate vizite de studiu transfrontaliere în România și Republica Moldova pentru toate organizațiile participante la proiect. Aceste vizite vor oferi o oportunitate de a face schimb de bune practici și de a observa modul în care ONG-urile din țara vecină abordează intervențiile legate de refugiați.

În cele din urmă, va fi creată o rețea de OSC-uri pentru a facilita schimbul continuu de bune practici și pentru a încuraja parteneriatele. Prin acțiuni și ateliere de lucru dedicate, această rețea va facilita, de asemenea, identificarea oportunităților de colaborare transfrontalieră între ONG-uri de pe ambele maluri ale Prutului.

”Mulțumim People in Need pentru proiectele atât de utile, prin care susțineți și dezvoltarea organizațională a ONG -urilor. Știm că în orice proiect beneficiarii sunt cei mai importanți, dar voi ne-ați arătat că și echipa contează”, a menționat Lucian Grigorescu, fondatorul Asociației ”Împreună pentru Miroslava”.

People in Need Moldova susține organizațiile societății civile, ca acestea să ofere servicii mai bune pentru oamenii care au nevoie de ajutor, mai ales pentru refugiații din Ucraina. Proiectul este finanțat de People in Need din fondurile SOS Ukraine.

Autor: Dmitrii Vosimeric, asistent de comunicare

Articole similare