Tinerii din Găgăuzia au înființat un Centru de tineret în satul Dezghingea cu sprijinul UE

Publicat: 11 aug. 2023 Timp de citit: 2 minute
Tinerii din Găgăuzia au înființat un Centru de tineret în satul Dezghingea cu sprijinul UE
© Foto: PIN Moldova

10 august 2023 - Centrul de tineret a fost înființat de Asociația Tinerilor din Găgăuzia (AO Tineretul Găgăuziei) în cadrul proiectului EU4Accountability, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de People in Need (PIN) Moldova. Potrivit PIN Moldova, acest eveniment important marchează un pas semnificativ în direcția consolidării colaborării dintre organizațiile societății civile (OSC) și autoritățile publice locale (APL) din regiune.


Centrul de tineret își propune să ofere un mediu propice pentru dezvoltarea holistică a tinerilor, oferind acces la o serie de oportunități educaționale, recreative și culturale. Acesta va servi drept spațiu pentru ateliere interactive, formare profesională, evenimente sportive și inițiative comunitare care să răspundă nevoilor și aspirațiilor tinerilor din zonă.

"Implicarea tinerilor este o prioritate a Uniunii Europene, așa cum este prevăzut în Planul de acțiune pentru tineret în cadrul acțiunii externe a UE. Prioritățile constau în implicarea, responsabilizarea și conectarea tinerilor. Tineretul este motorul schimbării și al democrației în Moldova și în lume. Este important să implicăm tinerii la toate nivelurile de elaborare a politicilor pentru a face bilanțul cunoștințelor și al angajamentului civic al acestora și pentru a concepe politici sociale și de dezvoltare locală incluzive și orientate spre obiective", a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.


"Îmi exprim aprecierea pentru această inițiativă și pentru tinerii activi care sunt implicați și lucrează împreună cu ONG-urile locale la proiecte viitoare care să contribuie la dezvoltarea satului și la bunăstarea întregii comunități", a adăugat Vasilii Capsamun, primarul satului Dezghingea.

"Inaugurarea Centrului de tineret din Dezghingea marchează începutul unei noi etape de colaborare, împuternicire și progres. Ea reprezintă o dovadă a potențialului care poate fi deblocat atunci când societatea civilă și APL lucrează mână în mână pentru îmbunătățirea comunităților lor", a declarat Guillermo Llinás, Director de țară al People in Need Moldova în numele consorțiului care implementează proiectul EU4Accountability.


"Tinerii au multe idei moderne, gândire inovatoare și creativitate. Lucrul în cadrul platformei contribuie la dezvoltarea unor abordări mai eficiente și mai moderne pentru rezolvarea problemelor complexe, care ar putea să nu fie accesibile generației mai în vârstă", a conchis Marina Uzun, coordonatoarea Centrului de tineret nou deschis.

Centrul de tineret din Dezghingea a fost înființat la inițiativa Asociației de Tineret din Găgăuzia, grație unui grant din partea UE în cadrul programului EU4Accountability. O parte din grant, în valoare de 4 000 EUR, a fost investită în renovarea biroului Centrului de tineret din Dezghingea.


Autor: Irina Draguțanu

Articole similare