Centrele EDUTechLab: Oportunități moderne de învățare pentru copiii ucraineni din Moldova

Publicat: 23 aug. 2024 Timp de citit: 5 minute
Centrele EDUTechLab: Oportunități moderne de învățare pentru copiii ucraineni din Moldova
© Foto: Dmitrii Vosimeric

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, în colaborare cu UNICEF și în parteneriat cu People in Need au deschis înscrierile în clasele școlilor locale pentru învățarea online conform curriculumului ucrainean – EDUTechLab.

Prin intermediul proiectului EDUTechLab ne propunem să creăm condiții de educație de calitate pentru copiii ucraineni. În cadrul centrelor de educație, elevii vor avea acces la platforme de învățare online în timpul orelor de școală, urmate de activități extra-curriculare în a doua parte a zilei, sub supravegherea facilitatorilor instruiți.

În plus, centrele de educație vor servi și ca spațiu pentru educația non-formală, inclusiv cursuri de limbi străine, dezvoltarea competențelor digitale și alte activități de divertisment cognitiv pentru copii.


În prezent, 81 de laboratoare EDUTechLab pot oferi spații de învățare și sprijin social și emoțional, dar și de promovare a coeziunii sociale atât în rândul copiilor ucraineni, cât și pentru cei moldoveni.

Recent, la Liceul Teoretic "Anton Cehov" din Chișinău a avut loc un eveniment de informare cu genericul ”Tot ce trebuie să stiți despre laboratoare EDUTech”, unde reprezentantii partenerilor proiectului au dialogat în detalii cu părinții copiilor refugiați, reprezentanții mass-media, precum și ai administrației școlii.


People in Need Moldova și UNICEF Moldova au prezentat modalitățile în care pot fi utilizate laboratoarele EDUTech, cum poate fi facilitată educația online, cum vor fi organizate lecțiile suplimentare, cele de robotehnică, dar și activitățile recreative. Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, în cadrul căreia părinții au avut ocazia să adreseze întrebări despre funcționarea și utilizarea laboratoarelor, iar organizatorii au oferit răspunsuri detaliate, clarificând aspectele tehnice și educaționale ale proiectului.


Iată câteva dintre cele mai frecvente întrebări ale părinților:

1) Ce oportunități oferă EduTechLab?

În cadrul proiectului sus-mentionat, copiii refugiați au oportunitatea de a frecventa laboratoarele EDUTech, din cadrul instituțiilor de învățământ moldovenești. Aceștia vor fi ghidați de facilitatori instruiți și vor avea posibilitatea de studia în regim online, după curriculumul din Ucraina. Totodată, laboratoarele EDUTech reprezintă un mediu de învățare sigur, prietenos pentru copii, având un program zilnic structurat, care promovează bunăstarea, socializarea copiilor și stabilirea unor noi legături de prietenie.

2) Vom putea vizita centrul chiar dacă nu vor fi lecții online, din cauza întreruperilor de current sau din alte motive?

În cazul problemelor de alimentare electrică în Ucraina, centrele noastre sunt dotate cu diverse materiale, inclusiv manuale și suporturi didactice ce țin deprogramul de învățare ucrainean, pentru a continua studiile copilului dumneavoastră.

3) Programele de vacanță în Ucraina și Moldova sunt diferite. Vor funcționa centrele în timpul vacanțelor școlare în Moldova?

Centrele vor funcționa în conformitate cu programul de studiu școlar ucrainean.

4) De ce documente avem nevoie pentru a ne înregistra la un centru EDUTechLab?

Pentru a vă înregistra, este necesar să fie prezentat pașaportul părinților (intern sau străin), certificatul de naștere și/sau pașaportul copilului (dacă este disponibil), protecția temporară (dacă este disponibilă).

5) După finalizarea lecțiilor principale, se alocă timp suplimentar pentru efectuarea temelor pentru acasă, cu ajutorul unui profesor? Există și alt cercuri de activități în instituția de învățământ la care copiii pot participa după lecțiile online?

Centrul funcționează de la 8:00 la 17:00. După-amiază, după sfârșitul lecțiilor online, se vor desfășura diverse activități atractive pentru copii, cercuri și masterclass-uri, lecții de robotică și informatică, cursuri suplimentare la diferite materii, în funcție de nevoile copiilor. Facilitatorul centrului EDUTechLab va încerca să ajute cât mai mulți copii, în cazul în care aceștia întâmpină dificultăți cu privire la temele pentru acasă.

6) Este posibilă utilizarea gratuită a cantinei școlare sau a unei gustări gratuite pentru copii?

Din păcate, proiectul nu oferă mese gratuite, însă copiii pot folosi cantina.

7) Vor fi furnizate laptopuri și care va fi orarul pentru lecțiile online?

Da, copiilor le vor fi furnizate laptopuri pentru utilizare în centru, căști și, bineînțeles, acces la internet. Iar orarul centrelor EDUTechLab va fi afișat.

8) Copiilor li se va oferi și o carte de identitate al elevului? Deoarece acest lucru ar facilita călătoriile cu transportul public.

Din păcate, nu, deoarece adeverințele pentru elevi sunt furnizate copiilor care sunt înscriși la școală și învață conform programului de studiu național.

9) Va fi posibil să obținem un certificat care să ateste că copilul frecventează școala cu normă întreagă, în timp ce învață într-o clasă cu predare în regim online la o școală locală?

În centrele EDUTechLab oferim accesul la educație online, iar cursurile se desfășoară de la distanță cu profesori ucraineni, prin urmare, un astfel de program nu este full-time și nu putem oferi un astfel de certificat.

10) Puteți să îmi spuneți când și cum va fi posibil să aleg un centru și să înregistrez copilul pentru a-l vizita?

Pentru a selecta un centru și a vă înregistra copilul, trebuie să accesați linkul EduTechLabs Form (activityinfo.org) și apoi să completați formularul de înregistrare. Înscrierea se va desfășura în funcție de disponibilitatea centrelor în cursul anului școlar 2024-2025.

11) Care va fi programul de lucru al centrului?

Planificăm următorul program de lucru:

08:00 - 13:30 - Cursuri online după curriculum ucrainean

14:00 - 16:00 - Cursuri suplimentare / Robotică

16:00 - 17:00 - Activități recreative

12) Ce alte oportunități oferă aceste centre?

Beneficiarii centrelor EDUTechLab vor avea acces la alte programe implementate de People in Need, cum ar fi vouchere pentru îmbrăcăminte, alimente, asistență financiară și asistență specializată, după caz.


Ministerul Educației și Cercetării, în colaborare cu UNICEF și în parteneriat cu People in Need, încurajează familiile ucrainene să-și înscrie copiii în școlile din Republica Moldova, pentru o experiență de învățare interactivă și directă. Totuși, dacă preferă opțiunea de învățare online, elevii pot studia conform programului de studiu ucrainean, în cele 81 de laboratoare EDUTech în cadrul instituțiilor de învățământ din țara noastră. Astfel, ne asigurăm că, toți copiii vor beneficia de o educație de calitate, fie că aleg să studieze în clase sau să învețe online.

Autor: Nadejda Cernomaz, News and Social Media Assistant

Articole similare