Criza Energetică în Moldova: Ce provocări ne așteaptă în această iarnă?

Publicat: 24 dec. 2024 Timp de citit: 5 minute
Criza Energetică în Moldova: Ce provocări ne așteaptă în această iarnă?
© Foto: PIN Moldova

Editorial de Guillermo Llinás, Director de țară, People in Need Moldova

Criza energetică din Republica Moldova nu este un fenomen nou; originile sale datează încă din 2021, odată cu încetarea acordului cu Rusia pentru furnizarea de gaze naturale (2016 - 2021). După finalizarea acestui acord, prețurile la gaze și energie electrică au crescut semnificativ, având în vedere că o mare parte din energia electrică a țării este produsă în regiunea transnistreană pe baza gazelor importate. Problemele au escaladat în mai 2022, când livrările de gaze din Rusia au fost reduse, diminuând aprovizionarea Moldovei cu o treime. În același timp, o altă criză provocată de Rusia lua amploare, pe măsură ce sute de mii de refugiați ucraineni fugind de război se îndreptau către Moldova. Această combinație de crize a generat o inflație record de 28,57% în 2022, cu un impact semnificativ asupra populației.

Acum, se anticipează suspendarea tranzitului de gaze rusești către raioanele de pe malul stâng al Nistrului. În asemenea situație, această regiune, obișnuită cu tarife artificial reduse la energie în baza acumulării de datorii externe, va fi cea mai grav afectată.

Cu toate acestea, criza nu poate fi atribuită nici guvernului ucrainean, care, în ciuda războiului cu Rusia, permite tranzitul gazelor rusești către Republica Moldova, și nici guvernului moldovean, care depune eforturi constante pentru a identifica soluții.

La People in Need, suntem profund preocupați de impactul acestor evenimente și de o posibilă nouă criză, care ar afecta populația vulnerabilă. Totodată, în fața dificultăților, Moldova a demonstrat o capacitate remarcabilă de mobilizare. Sprijinind poporul moldovean încă de la începutul crizei energetice, am fost martorii solidarității, prieteniei, camaraderiei, rezilienței și creșterii capacităților de răspuns. Acestea sunt istoriile pe care dorim să le împărtășim și la care ne bucurăm să fim părtași.

În 2021, cu sprijinul Uniunii Europene, am colaborat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Am distribuit ajutoare financiare pentru perioada de iarnă, sprijinind peste 38.000 de gospodării. De asemenea, am distribuit lemne de foc și am sprijinit organizațiile societății civile locale să ofere mese calde, să susțină populația vârstnică și să crească gradul de conștientizare cu privire la eficiența energetică. La sfârșitul acelei ierni, societatea moldovenească s-a ciocnit cu o altă provocare – războiul din țara vecină și fluxul mare de refugiați. Întreaga țară s-a mobilizat masiv, deschizând granițele și primind refugiații ucraineni, oferind adăposturi și distribuind alimente, apă și alte produse de bază.

În 2022, pe fondul crizei refugiaților, Moldova a devenit o destinație pentru numeroși actori internaționali care s-au alăturat cauzei. Solidaritatea întregii Europe față de Ucraina și Moldova a crescut enorm. Mobilizarea autorităților publice, a sectorului privat și a societății cehe a fost uimitoare, iar fondurile europene complementare ne-au permis să consolidăm și mai mult sprijinul acordat atât moldovenilor vulnerabili, cât și ucrainenilor. Activitățile noastre de urgență s-au extins dincolo de sprijinul financiar și cel pentru perioada de iarnă, incluzând deja programe pentru educație, formare profesională, antreprenoriat, sprijin psihosocial, protecția copiilor și finanțare pentru societatea civilă locală.

În 2023, măsurile luate în timpul iernii pentru a face față crizei energetice au trecut de la un mecanism coordonat de guvern la un răspuns instituțional, cu un amplu program de compensare a facturilor la energie. Programul „Ajutor la contor” a sprijinit sute de mii de gospodării moldovenești. În același timp, organizațiile locale și internaționale au oferit sprijin suplimentar. De exemplu, noi am lansat un program reușit pentru achiziționarea hainelor de iarnă pentru copii, care a fost extins în acest an.

Moldovenii pot fi mândri de capacitățile care au fost consolidate de-a lungul timpului. Sprijinul din partea Ministerului Muncii și Protecției Sociale a migrat acum spre o asistență directă în numerar pentru plata utilităților proporțională cu gradul de vulnerabilitate al gospodăriei; acest lucru îi stimulează pe cei care economisesc energie și îi compensează mai bine pe cei care, de regulă în zonele rurale, utilizează surse alternative de încălzire.

În această iarnă, Moldova nu oferă doar statistici, ci și povești de succes. Mai mult, putem vorbi despre multe exemple de reziliență: despre moldoveni și ucraineni vulnerabili din regiunile de nord care au consolidat afaceri de succes și le-au prezentat recent la Bălți, în cadrul unui eveniment de amploare; despre cei peste 1000 de copii refugiați care au acum acces îmbunătățit la educație și integrare în școlile moldovenești; despre activiștii și cineaștii moldoveni care au prezentat în premieră filmul „Shadow of War” finanțat de People in Need în cadrul Moldox, un festival moldovenesc de film documentar care a atins standarde europene; despre medicii veterinari care se asigură că și bovinele pe care le sprijinim vor avea o iarnă mai bună în acest an. Aceste exemple demonstrează că, în ciuda dificultăților, Moldova rămâne rezilientă și inovatoare. Toate aceste istorii ne umplu inimile de bucurie și de aceea vă invităm și pe voi să le descoperiți în Newsletter-ul nostru.

Iarna abia a început, iar multe provocări încă mai persistă. Cu toate acestea, să reflectăm la modul în care au crescut capacitățile guvernului, ale diferiților actori ai societății civile și ale noastre. Suntem gata și suntem pregătiți să răspundem provocărilor viitoare.

Pentru moment, să ne bucurăm de sezonul sărbătorilor și să celebrăm tot ceea ce am reușit să realizăm împreună.

Sărbători fericite tuturor și la mulți ani!

Autor: Guillermo Llinás, Director de țară

Articole similare