Lupta pentru vedere
Publicat: 4 nov. 2024 Timp de citit: 3 minuteÎn haosul declanșat de invazia rusă asupra Ucrainei, Tetiana, o femeie originară din orășelul Bilhorod-Dnistrovskyi, regiunea Odesa, a fost nevoită să își evacueze familia și cele două nepoate, Kateryna și Kristina, căutând adăpost în Moldova. Aici, refugiatele au fost primite cu căldură, iar țara străină le-a devenit treptat o a doua casă. Însă, dincolo de siguranța redobândită, familia Tetianei se confruntă cu o provocare teribilă: ambele fete suferă de atrofia nervului optic, o afecțiune genetică degenerativă care le reduce vederea.
Kateryna, alintată de mătușa sa „Katiușa”, a ajuns să vadă cu doar 7% dintr-un ochi și 2% cu celălalt. Pentru Kristina, sora mai mică, perspectivele nu sunt nici ele prea luminoase. Diagnosticul primit de la medici a fost o lovitură, aceștia confirmând că nu există un tratament de recuperare completă pentru boala lor. Totuși, au sfătuit-o pe Tetiana să le arate fetelor cât mai mult din lumea înconjurătoare, atâta vreme cât vederea lor încă mai permite acest lucru.
Refuzând să se resemneze, Tetiana a căutat soluții și a găsit o clinică în Ucraina unde specialiștii pot ajuta la încetinirea progresiei bolii. Tratamentul, însă, este costisitor și trebuie repetat periodic, un efort financiar copleșitor pentru familia lor, mai ales după ce au fost forțați să plece de acasă. În acest moment de cumpănă, People in Need le-a întins o mână de ajutor, acoperind costurile unei serii de tratament menit să protejeze vederea fetelor.
Deși viețile lor sunt marcate de provocări imense, Kateryna și Kristina nu s-au lăsat descurajate. Kateryna a absolvit recent cursurile de masaj și își continuă studiile la distanță la colegiul de medicină din Ucraina, unde este studentă în anul patru. Pentru a-i sprijini eforturile, People in Need i-a oferit o tabletă specială, iar Kristina studiază și ea la centrul EDUTech Lab din Comrat, asistată de organizația noastră pentru a putea învăța online la școala sa din Bilhorod-Dnistrovskyi.
În pofida tuturor greutăților, familia visează la pace și la o reîntoarcere acasă, la mica lor locuință de pe litoralul Mării Negre. Tetiana și-a propus ca, într-o bună zi, să invite în casa lor de pe coastă toate persoanele care i-au ajutat să lupte împotriva întunericului bolii și al războiului, cu speranța că până atunci, pacea va fi restabilită.
Acțiunile People in Need, susținute de Uniunea Europeană prin intermediul programului EU Civil Protection & Humanitarian Aid, fac parte din proiectul PLACE, implementat în consorțiu cu Acted, REACH (IMPACT Initiatives) și Consiliul Norvegian pentru Refugiați (NRC), și oferă asistență vitală celor mai vulnerabili, aducând o rază de speranță în viața acestora.