Centrul Republican de Diagnostic Veterinar a primit o donație de echipament pentru monitorizarea calității laptelui, metode în concordanță cu cerințele UE
Publicat: 18 oct. 2023 Timp de citit: 3 minuteÎncepând cu luna curentă, echipamentul donat servește fermierilor din toată țara și permite monitorizarea calității laptelui, și anume cantitatea reziduurilor de medicamente de uz veterinar în produsele de origine animală. Donația cu o valore de peste 9 mii euro este gestionată de specialiștii de la Centrul Republican de Diagnositic Veterinar.
”Cu siguranțp, investițiile în sectorul de creștere a bovinelor va spori producerea de lapte autohton. Donația făcută de People In Need împreună cu Guvernul ceh va permite laboratorului central să efectueze investigații fortificate, astfel încât materia primă să fie testată corespunzător înainte de a ajunge la procesare și ulterior, consum”, a declarat Iurie Scripnic, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Industrii Alimentare.
Astfel, activitatea este parte a implementaării Planului Național de Monitorizare a Reziduurilor (inclusiv pentru laptele crud), elaborat de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), conform HG nr.298 din 24.04.2011 cu privire la aprobarea Normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere și control al unor substanțe și al reziduurilor acestora la animalele vii și la produsele lor, precum și al și în contextul Foii de parcurs pentru exportul de lapte și produse lactate.
”Ne-am propus să schimbăm paradigma, și anume să schimbăm comportamentul fermierilor, inclusiv prin instruire și ghidare. În cazul noului echipament, aceștia vor trebuie să se asigure că întrebuințează medicamente conforme și în cantități standardizate în cazul îngrijirii animalelor. Prin urmare, acest echipament va permite ca monitorizarea calității laptelui”, a susținut Guillermo Llinas, director de țară People in Need Modlova.
În cadrul proiectului MILK, finanțaț de Agenția de Cooperare și Dezvoltare a R.Cehe și dezvoltat de People in Need desfășoară activități menite să sprijine procesul de producție a laptelui, controlul calității, să elimine lacunele în furnizarea de servicii veterinare pentru animale și coordonarea insuficientă a participanților pe piață, ceea ce reduce volumul și calitatea produselor lactate introduse pe piață.
”Acum, avem posibilitatea să facem investigații vaste prin 14 metode de depistare. Metodele moderne de verificare vor permite specialiștilor nostri să fie mai performați și mai eficienți calitativ, dar și în timp”, a menționat Diana Curchi, șefă de laborator, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar.
Drept urmare, I.P. Centrul Republican de Diagnostic Veterinar, prin intermediul Laboratorului de Încercări a produselor alimentare (LÎPA), a coordonat cu ANSA grupele de reziduuri de medicamente, planificate pentru realizare în cadrul programului de monitorizare, astfel încât implementarea și acreditarea metodelor să fie în concordanță cu cerințele UE. Totodată și necesitatea prioritară a ANSA în vederea realizării programului de monitorizare reziduuri și aranjamente prezentate către misiunea Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară a Consiliului Europei (DG Sante) privind acreditarea și implementarea de noi metode.
Nota bene: Proiectul ”MILK” (”Modernizarea, inovarea și utilizarea cunoștințelor pentru sectorul laptelui din Republica Moldova”) este finanțat de Česká rozvojová agentura - CzechAid și dezvoltat de People in Need Moldova. People in Need susține prin intermediul proiectului MILK, micii fermieri, care sunt piatra de temelie a sectorului lactatelor din R. Moldova, care se confruntă în prezent cu probleme existențiale, având de a face cu numeroase provocări care amenință dezvoltarea pieței locale de lapte.