Echipele Mobile: Incluziunea socială la tine acasă
Publicat: 16 ian. 2025 Timp de citit: 3 minutePeople in Need contribuie la incluziunea persoanelor cu nevoi speciale în societate, aliniindu-se obiectivelor de ajutorare ale organizațiilor societății civile. Împreună cu parteneri de încredere precum Uniunea Europeană, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Agenția Teritorială pentru Asistență Socială Nord, am reușit să creăm un mecanism de oferire a asistenței sociale mai accesibil și mai eficient, datorită echipelor mobile.
O Echipă Mobilă reprezintă un serviciu social specializat, personalizat, în funcție de nevoile reale ale persoanelor cu dizabilități, care oferă asistenţă socială şi suport la domiciliul beneficiarilor. Echipele includ după necesitate psihologi, juriști, asistenți sociali, kinetoterapeuți și logopezi.
Activitatea echipelor mobile s-a îmbinat armonios cu sprijinul oferit de partenerii A.O. Casa Speranțelor, facilitând acordarea de asistență la domiciliu persoanelor din raionul Soroca care au beneficiat de aceste servicii esențiale. Cum este și cazul Marinei - o femeie de o frumusețe și o blândețe nemaipomenită, dar cu o poveste de viață dureroasă.
La doar 35 de ani, Marina a rămas singură, cu doi copii mici în brațe, după ce soțul ei a plecat din lumea aceasta prea devreme.
După moartea soțului, necazurile Marinei nu s-au oprit aici: timp de 8 ani băiețelul ei, suferă de o boală renală severă. Fiecare zi este o luptă pentru supravețuire, iar timpul nu-i oferă răgaz pentru a-și plânge pierderile.
Viața ei este un carusel de încercări și sacrificii. Muncește din greu pentru a-și întreține familia, dar și pentru a putea asigura tratamentul copilului ei, care necesită de trei ori pe săptămână dializă, pe care o face la Chișinău. Costurile de drum, produsele igienice speciale necesare pentru îngrijirea băiatului, facturile – sunt o povară mult prea grea pentru ea.
Cazul Marinei a fost semnalat Echipei Mobile Soroca de către asistentul social din localitate, care a aflat că aceasta se află într-o stare de depresie. Oamenii cu suflet mare din echipa Casa Speranțelor au intervenit rapid, nu au putut rămâne indiferenți și prin intermediul proiectului „Sprijin pentru protecția, integrarea și incluziunea socială a refugiaților și localnicilor vulnerabili”, au reușit să-i acorde Marinei ajutorul necesar la timpul potrivit. Tânara mamă a beneficiat de servicii de consiliere psihologică, pentru a fi încurajată să rămână puternică în fața greutăților. În plus, i-a fost oferit un pachet cu produse alimentare și igienice speciale, detergenți, hăinuțe și încurajare.
Grație activităților de asistență și facilitare a integrării sociale, realizate de A.O. Casa Speranțelor, peste 180 de refugiați din Ucraina și localnici vulnerabili din raioanele Soroca, Ocnița și Dondușeni au beneficiat de sprijin la domiciliu, prin evaluări, planuri de intervenție și acces la servicii esențiale.
Iar, pe lângă suportul echipelor mobile de asistență socială la domiciliu, partenerii noștri – Casa Speranțelor promovează limba română și tradițiile moldovenești pentru refugiații din Ucraina, dornici de a cunoaște valorile și cultura Moldovei.
Cursurile au fost organizate datorită sprijinului financiar al Uniunii Europene, prin intermediul proiectului „Moldova Assist: îmbunătățirea accesului la servicii publice de calitate și a coeziunii sociale”, implementat de People in Need.