Educația online pentru copiii bolnavi de cancer, asigurată cu suportul Uniunii Europene

Publicat: 16 feb. 2021 Timp de citit: 3 minute
Educația online pentru copiii bolnavi de cancer, asigurată cu suportul Uniunii Europene
© Foto: „Viața fără leucemie”

În septembrie 2020, Ruslan, un băiețel de 8 ani dintr-un sat din estul Republicii Moldova, a fost internat la Institutul Oncologic din Chișinău pentru a primi tratament contra leucemiei. Faptul că a fost spitalizat în capitală, departe de casă, reprezintă o adevărată provocare pentru el și familia sa. Situația este deosebit de dificilă pentru tatăl lui Ruslan, singurul care muncește și aduce bani acasă, unde rămăseseră soția și încă patru copii.

Pandemia COVID-19 a adus și mai multe greutăți: restricții privind deplasarea, interzicerea vizitelor la spital și necesitatea de a se conforma regulilor de protecție personală. Pentru o familie cu venituri mici precum cea a lui Ruslan, aceste obstacole sunt de netrecut. Pentru a-i ajuta, medicul i-a permis tatălui să fie alături de Ruslan în spital pe tot parcursul tratamentului – aproximativ nouă luni.

„Viața noastră s-a schimbat în ziua când medicul ne-a spus despre boala lui Ruslan”, povestește tatăl său. „O parte din familia noastră a rămas acasă, iar eu împreună cu fiul ne-am mutat la spital. În același timp, Ruslan trebuia să continue să învețe pe durata tratamentului. Eu nu aveam idee cum să organizez aceasta”.

Secțiile pediatrice ale Institutului Oncologic sunt destinate să găzduiască pacienții pe timpul tratamentului de durată; astfel, în clădirea Institutului este amenajată și o școală pentru copiii internați. Totuși, din cauza pandemiei, orele s-au desfășurat în regim online și unicul mod de a intra în legătură cu profesorii era prin intermediul dispozitivelor electronice. Înțelegând că acest fapt i-ar putea împiedica pe unii copii să participe la lecții, organizația neguvernamentală „Viața fără leucemie” a oferit laptopuri, căști și alte echipamente pentru a-i ajuta pe micii pacienți să ia parte la învățământul online.


Dispozitivele electronice destinate învățării la distanță au fost oferite prin intermediul proiectului „Suport în timpul pandemiei COVID-19 pentru pacienții secției de oncopediatrie și celor care au grijă de ei”, realizat de organizația „Viața fără leucemie” în cadrul proiectului „Parteneriatul Estic – Programul de solidaritate împotriva COVID-19”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de People in Need. Scopul acestui proiect este să atenueze efectele adverse ale COVID-19 și să contribuie la refacerea socio-economică pe termen lung a grupurilor vulnerabile în Europa de Est.

Natalia Vîlcu-Bajurean, președintele organizației „Viața fără leucemie”, a menționat: „Am văzut cum pandemia se extinde și afectează familiile din țara noastră și am înțeles imediat că aceasta va influența extrem de negativ copiii ce primesc tratament la Institutul Oncologic. Nu am avut mult timp pentru a sta pe gânduri; era nevoie să găsim o cale de a oferi ajutor acolo unde era cel mai necesar. Acest program, finanțat de Uniunea Europeană, a venit la momentul potrivit și suntem fericiți că am putut ajuta copiii să participe la orele online”.

Datorită proiectului, copiii care se tratează în secțiile de oncopediatrie pot ține pasul cu programul educațional și se pot bucura de noi forme de divertisment, în timp ce urmează cursul de chimioterapie. Aceasta este un factor important, întrucât bunăstarea emoțională reprezintă un element-cheie în depășirea celor mai grave afecțiuni.


***

Acest material apare cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Conținutul acestuia ține doar de responsabilitatea organizațiilor „Viața fără leucemie” și People in Need Moldova și nu reflectă neapărat viziunea Uniunii Europene.


Autor: „Viața fără leucemie”, People in Need Moldova

Articole similare