EU4Accountability: Reprezentanții societății civile și autorităților locale au făcut schimb de experiență cu colegii de peste Prut, la Botoșani
Publicat: 23 oct. 2023 Timp de citit: 3 minute12 reprezentanți ai societății civile și autorităților publice locale din raioanele de nord și sud ale țării au întreprins o vizită de studiu, în luna octombrie, în județul Botoșani, România, în cadrul proiectului "EU4Accountability - Societate civilă împuternicită pentru o mai mare responsabilitate socială în Moldova".
Delegația a vizitat comunele Nicșeni, Sulița și Mihai Eminescu, unde a avut întrevederi cu administrația publică locală, cadre didactice și activiști civici.
Aceștia au prezentat bunele practici de cooperare cu autoritățile locale și au descris instrumentele utilizate, care permit cetățenilor să participe mai activ la elaborarea strategiilor de dezvoltare a comunităților. În același timp, oaspeților li s-a oferit ocazia să se familiarizeze cu infrastructura instituțiilor de învățământ și instituțiilor preșcolare, dar și cu obiectivele turistice din localități.
Programul a inclus și o vizită în municipiu Dorohoi, al doilea ca mărime din județul Botoșani, unde grupul delegaților s-a întâlnit cu viceprimarul Cristian Dogaru și cu prof. Marcel Dupu, directorul Clubului Copiilor Dorohoi. Participanții au pus în discuție problemele, cu care se confruntă autoritățile publice locale și organizațiile non-guvernamentale din România și Republica Moldova, dar și au împărtășit soluții, pe care le aplică pentru a depăși diverse dificultăți în procesul de cooperare.
În cadrul vizitei la Instituția Prefectului Județului Botoșani membrii delegației din Republica Moldova s-au familiarizat cu rolul societății civile în dezvoltarea comunitară din regiune, mecanismele de transparență decizională și instituțională în administrația publică în scopul protejării intereselor comunității, al protecției drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei și cu modul prin care propunerile, sugestiile și opiniile cetățenilor pot fi transmise autorităților. Totodată, participanților le-a fost prezentat modul în care a fost organizată cu succes Campania „Ziua de Curățenie Națională 2023”, coordonată și în acest an de către prefectură. La rândul lor, membrii delegației moldovenești au prezentat proiectele și activitățile, pe care le desfășoară în comunitățile lor, sugerând idei interesante și bune de urmat administrației județene.
Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani i-a felicitat pe toți participanții la această întâlnire pentru realizarea acestui proiect și a apreciat înalt colaborarea dintre reprezentanții societății civile de pe ambele maluri ale Prutului, menționând că este o colaborare consolidată care se bazează pe înțelegerea reciprocă a valorilor comune.
„Apreciez proiectul realizat de dumneavoastră, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Botoșani, care are ca scop principal dezvoltarea societății civile active. În societățile democratice, societatea civilă are un rol extrem de important în consolidarea democrației și apărarea valorilor fundamentale. De aceea, ca prefect al județului Botoșani, consider că dialogul permanent cu sindicatele, ONG-urile, asociațiile profesionale, patronate reprezintă una dintre priorități”, a subliniat prefectul.
Parte a delegației moldovenești, Dmitri Mosoreti, primarul comunei Risipeni din raionul Fălești, le-a mulțumit gazdelor pentru deschiderea, de care au dat dovadă în cadrul acestui proiect, și pentru experiența valoroasă, pe care au împărtășit-o cu colegii din Republica Moldova.
”România are o experiență vastă în ceea ce privește dezvoltarea societății civile active și este foarte îmbucurător faptul că sunteți dispuși să ne transmiteți această experiență și nouă, celor din Republica Moldova. Aceasta ne va permite să implementăm lucruri frumoase cu pași mult mai rapizi și să evităm unele dificultăți, cu care v-ați ciocnit voi anterior. Acest proiect de cooperare este foarte important pentru noi, deoarece doar împreună cu o societate civilă activă și responsabilă vom reuși să dezvoltăm comunitățile noastre și să aducem viața cetățenilor noștri la cele mai înalte standarde”, a declarat Dmitri Mosoreti.
EU4Accountability este finanțat de Uniunea Europeană și implementat în consorțiu de către People in Need Moldova, ALDA - Asociația Europeană pentru Democrație Locală și Parteneriatul European pentru Democrație.