EU4Accountability susține integrarea europeană a Republicii Moldova prin schimbul de bune practici cu societatea civilă și autoritățile locale din România

Publicat: 10 oct. 2023 Timp de citit: 3 minute
EU4Accountability susține integrarea europeană a Republicii Moldova prin schimbul de bune practici cu societatea civilă și autoritățile locale din România
© Foto: PIN Moldova
Reprezentanți ai societății civile și autorităților locale din zece raioane ale Republicii Moldova - au efectuat o vizită de studiu la Iași și Sibiu, România, pentru a face schimb de experiență și de bune practici în domeniul bugetării participative, dezvoltării comunitare și responsabilității sociale, grație sprijinului Uniunii Europene.

Delegația din Republica Moldova a efectuat o vizită de studiu la Iași pentru a afla mai multe despre dezvoltarea întreprinderilor sociale în România, cadrul legal și cooperarea cu autoritățile locale, precum și despre impactul social și economic al acestora. Programe locale în domeniul serviciilor sociale, incluziunii și integrării grupurilor dezavantajate în forța de muncă, lobby, advocacy și finanțare pentru creșterea ONG-urilor au fost prezentate OSC-urilor și APL-urilor din Republica Moldova pentru a le spori cunoștințele în domeniu.

Vizita la Centrul pentru Refugiați, susținută de Fundația Serviciilor Sociale Bethany, a permis un schimb activ de bune practici între participanții din ambele țări care au fost în prima linie a crizei cauzate de invazia rusă în Ucraina. Participanții au discutat despre provocările legate de serviciile de integrare, de sprijin psihologic și de traducere oferite de voluntarii din cadrul centrului, precum și despre adaptarea sprijinului la nevoile beneficiarilor.

Vizita la Consiliul Județean Iași a oferit informații cu privire la legislația și mecanismele de finanțare publică a sectorului neguvernamental, precum și cele mai bune practici ale proiectelor transfrontaliere. Reprezentanții Primăriei Municipiului Iași au subliniat importanța dezvoltării de parteneriate la nivelul comunității locale și au împărtășit exemple de programe municipale care sprijină proiecte culturale și de tineret. Procesele de bugetare participativă sunt gestionate de Biroul Local pentru Democrație Participativă, care dezvoltă proiecte și lucrează prin intermediul Centrelor de Vecinătate Iași.

Reprezentanții societății civile și ai autorităților locale din Cahul, Comrat, Fălești, Glodeni și Rîșcani au realizat studiul la Sibiu cu sprijinul PIN Moldova și Mostenitorii. În timpul vizitei în Mărginimea Sibiului, participanții s-au întâlnit cu administrația raională, cu primarii comunelor din regiune și cu activiștii civici, care le-au oferit mai multe informații despre administrația locală și despre instrumentele pe care le folosesc pentru a interacționa cu societatea.

Delegației moldovenești i s-a arătat modul în care comunitatea este implicată în dezvoltarea strategiilor sociale, de sănătate, de tineret, sportive, culturale și educaționale. Pe lângă metodele tradiționale care permit administrației locale să asigure transparența în procesul decizional, cum ar fi publicarea pe site-ul consiliului a documentelor relevante pentru deciziile luate, funcționarii publici asigură un proces de implicare a populației în consultări publice prin intermediul Platformei Consiliului Consultativ Civic, focus-grupuri, dezbateri publice, precum și prin intermediul aplicației mobile "Sibiu City App", care permite consultarea unui număr mare de cetățeni. Potrivit autorităților, această varietate de instrumente interactive permite cetățenilor să participe mai activ la procesul de elaborare a strategiilor de dezvoltare, a bugetelor și a altor documente strategice de dezvoltare a județului, dar contribuie și la creșterea încrederii cetățenilor în procesul decizional.

"Rolul nostru este de a sprijini toate proiectele care contribuie la dezvoltarea comunităților și la conservarea și promovarea culturii, obiceiurilor și tradițiilor locale. Avem nevoie de comunități sănătoase din punct de vedere economic și social", le-a spus Vlad Vasiu, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, oaspeților din Republica Moldova.

Aceste activități se desfășoară în cadrul proiectului EU4Accountability - Empowered Civil Society for Increased Social Accountability in Moldova, care are ca scop consolidarea capacității organizațiilor societății civile din Moldova de a-și juca mai bine rolul de actori ai guvernării și de a spori responsabilitatea socială a administrației publice locale și centrale din Moldova.

EU4Accountability este finanțat de Uniunea Europeană și implementat în consorțiu de către People in Need Moldova, ALDA - Asociația Europeană pentru Democrație Locală și Parteneriatul European pentru Democrație.

Autor: PIN Moldova

Articole similare