Mai multă speranță și căldură în pragul sezonului de iarnă

Publicat: 18 dec. 2024 Timp de citit: 4 minute
Mai multă speranță și căldură în pragul sezonului de iarnă
© Foto: Dmitrii Vosimeric

Perioada rece a anului are un farmec aparte pentru fiecare persoană, grație frumuseții naturii, dar și a spiritului de sărbători. Cu toate acestea, pentru multe familii care locuiesc în Republica Moldova, această perioadă vine la pachet cu multe provocări și dificultăți, precum este încălzirea gospodăriilor, obținerea compensațiilor la energie sau asigurarea condițiilor necesare pentru copii de a frecventa școala.

Pentru a veni în ajutor persoanelor aflate în dificultate, am lansat pentru al doilea an consecutiv campania “Iarna dăruim căldură”, prin intermediul căreia am reușit să aducem zâmbete pe chipurile a 900 de copii, oferind vouchere pentru îmbrăcăminte și încălțăminte de iarnă.

Am reușit să sprijinim aproximativ 900 de copii, oferindu-le vouchere pentru achiziționarea hainelor de iarnă. Am fost alături atât de refugiații ucraineni, cât și de familiile vulnerabile din Republica Moldova, pentru a le oferi sprijinul de care au nevoie.
ne-a explicat Xenia Martînov, manager adjunct de proiect.

Datorită generozității Guvernului Republicii Cehe, prin intermediul proiectului "Sprijin pentru educație și soluții sustenabile pentru refugiați și comunitățile afectate de războiul din Ucraina", echipa People in Need a reușit să contribuie la bunăstarea copiilor refugiați din Ucraina, precum și cei moldoveni, care frecventează școlile din Republica Moldova, având o situație financiară precară.

Am aflat de această organizație și mi-am înregistrat cei patru copii, care merg la școală. Vreau să mulțumesc din suflet organizației People in Need pentru acest sprijin din numele tuturor refugiațialor. Este un ajutor mare pentru familia noastră, o bucurie pentru copii și o ieșire din situație pentru noi.
ne-a mărturisit Elena Shliaieva, refugiată din Ucraina, mamă a 5 copii.

Fericirea și entuziasmul cu care au primit copilașii vestea și au mers la cumpărături însoțiți de părinți, pentru a-și procura cizmulițe, geci și alte haine călduroase pentru sezonul de iarnă, este o realizare incomesurabilă. Ori, fiecare copil este eroul propriei sale povești, pe care ne bucurăm să o putem înfrumuseța cu fiecare ocazie.

“Astăzi mi-am cumpărat mănuși, căciulă, geacă și o pereche de pantaloni.”
ne-a povestit bucuros Mihai, fiul Elenei.

Pe lângă aportul material, destinat copiilor care merg la școală, echipa People in Need Moldova, cu sprijinul Agenției Cehe pentru Dezvoltare (CzechAid), s-a angajat în misiunea de îmbunătățire a condițiilor de studiu, identificând problemele și soluțiile sustenabile de reparație a mai multor încăperi.

În prezent, cinci școli din diferite regiuni ale țării, sunt supuse unor lucrări de reparație și de eficiență energetică, prin înlocuirea ferestrelor, instalarea unui iluminat eficient și schimbarea radiatoarelor, cu o investiție de peste 10 milioane de lei moldovenești. La LT „Matei Basarab”, lucrările sunt în etapa de finalizare, iar în scurt timp, copiii care frecventează această instituție vor beneficia de săli de studiu mai luminoase și mai călduroase, pe timp de iarnă.

O altă inițiativă importantă pentru perioada rece a anului constă în oferirea suportului pentru înregistrarea în programul de compensații, pentru locuitorii din regiunea de sud – Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Basarabeasca, Căplani, Cahul, Căușeni, dar și pentru cei din Chișinău.

Astfel, timp de 2 săptămâni, în cadrul centrelor amenajate pentru înregistrare din regiunile menționate, colegii noștri, alăturându-se inițiativei Ministerului Muncii și Protecției Sociale a Republicii Moldova, au oferit servicii de asistență, pe mai multe nivele:

-Consultanță privind procesul de depunere a cererii;

-Asistență pentru înregistrarea online pe platforma compensatii.gov.md;

-Posibilitatea de a chema o echipă mobilă la domiciliu pentru persoanele cu dizabilități și/sau boli grave, care nu pot vizita centrul de înregistrare.

„Criza energetică există în Moldova de mai bine de doi ani. Acum, guvernul Republicii Moldova, are propriul instrument de a răspunde la această provocare, prin programul Ajutor la Contor. Anul acesta, asistența va fi plătită direct în contul solicitantului. Prin urmare, ne concentrăm pe a ajuta oamenii să se înscrie în programul guvernamental. Lucrăm împreună cu Guvernul, cu sistemul local, pentru ca acesta să facă față, în mod independent, diferitor situații.”
a precizat Guillermo Llinás, Director de Țară People in Need Moldova.

Această activitate a fost posibilă grație suportului Uniunii Europene prin intermediul EU Civil Protection & Humanitarian Aid, gestionată de People in Need în consorțiu cu Acted Moldova & NRC - Norwegian Refugee Council.

Autor: Nadejda Cernomaz, News and Social Media Assistant

Articole similare