„Mulțumim că este acest ajutor!” – Natalia și familia sa, care găzduiesc refugiați, susținută de People in Need și Choose Love

Publicat: 25 nov. 2022 Timp de citit: 3 minute
Natalia și fiica sa din Ucraina, găzduite de familia Nataliei
© Foto: Diana Grădinaru

Mii de refugiați din Ucraina și-au găsit, de la începutul războiului, adăpost în familiile din Republica Moldova. Printre ei și Natalia – originară din Mykolaiv – care împreună cu fiica și două nepoțele, au ajuns, la sfârșit de februarie, la Mihăileni, un sat din raionul Râșcani.


Spune că orașul ei natal a fost bombardat chiar din primele zile ale războiului, iar viața acolo a devenit un infern, de aceea au decis să părăsească orașul.

„E dezastru – nu este apă, infrastructura este bombardată. Foarte multe clădiri sunt distruse – școli, grădinițe de copii, universități”, mărturisește Natalia.


La Mihăileni au fost primite cu drag și au găsit tot ce aveau nevoie ca să se simtă în siguranță. Spune că a rămas impresionată de felul în care au fost primiți ucrainenii în țara noastră și de bunătatea moldovenilor: 

„Moldova e o țară ospitalieră. Oamenii sunt foarte empatici, săritori la nevoie, buni la suflet, gata să ofere un sfat, gata să ajute. Suntem foarte mulțumite că suntem aici.”


Gazda lor, tot Natalia, și-a deschis ușa și inima pentru că n-a putut fi indiferentă față de suferința ucrainenilor fugiți din calea războiului. „Oameni suntem și e bine să ne ajutăm în momente grele”, menționează ea.


S-a bucurat să primească ajutor din partea noastră, la rândul ei, pentru ca să poată face față scumpirilor și cheltuielilor care au crescut în această perioadă. Soțul ei a aflat la primăria din localitate că People in Need, prin intermediul organizației de caritate „Choose Love”, oferă, în luna noiembrie, asistență financiară în valoare de 3.900 de lei pentru familiile gazdă.

„Este un ajutor necesar. Cu acești bani plătim întreținerea. Acum, din cauza scumpirilor, consumul e același, dar plătim mai mult. Mulțumim că este acest ajutor. Ajutăm noi și așteptăm să ne ajute și pe noi cineva”, spune Natalia.

Sunt mai mult de opt luni de când familia Nataliei din Ucraina locuiește într-un sat din nordul Republicii Moldova. Tot ce își doresc ei este ca acest război să se sfârșească în curând, iar casa lor din Mykolaiv să nu fie distrusă, ca să aibă unde se întoarce.

„Sperăm cât mai curând la o victorie, dar nu știm când se va întâmpla asta. Numărăm zilele și desigur că vrem acasă. Părinții mei au rămas acolo (în Ucraina), dar este și fratele meu cu ei – bărbații n-au voie să iasă din țară. Sunt puțin mai liniștită știind că el este alături de părinți”, mărturisește Natalia cu gândul la oamenii dragi. Totuși, până se sfârșește războiul, ea, fiica sa și cele două nepoțele se bucură de locul care le-a devenit a doua casă, aici, în Republica Moldova.


Familiile gazdă continuă să fie ajutate de People in Need și organizația de caritate „Choose Love”. Asistența financiară este destinată pentru 394 de gospodării care găzduiesc refugiați din Ucraina. Cu banii primiți, familiile din Republica Moldova își pot acoperi cheltuielile pentru facturi la energia electrică sau încălzire sau își pot procura mai multe produse alimentare, după necesitate.

Autor: Diana Grădinaru, Asistent comunicare

Articole similare