Nadia Pascaru-Botnaru: "Zâmbetele oamenilor pe care îi ajutăm îmi dau putere și mă inspiră să fac bine în continuare"

Publicat: 18 aug. 2023 Timp de citit: 6 minute
Nadia Pascaru-Botnaru:
© Foto: PIN Moldova

În ajunul Zilei Mondiale a Ajutorului Umanitar, am stat de vorbă cu colega noastră Nadia Pascaru-Botnaru, care coordonează proiectul nostru de ajutorare a oamenilor din Republica Moldova pentru a se recupera după războiul din Ucraina. Astfel, Nadia ne reamintește despre importanța activității umanitare.

- De ce este important proiectul dumneavoastră pentru R. Moldova și pentru societatea noastră?

- Noi, Republica Moldova, suntem o țară mică a cărei cea mai mare bogăție este poporul nostru. O "Țară mică cu o inimă mare" - am primit acest compliment la nivel internațional. La fel și în acest proiect, oamenii îi ajută pe alți oameni să facă față provocărilor.

Atunci când privim un război îndepărtat, îl percepem diferit. Dar când ne-am trezit cu un război la ușa noastră, probabil că a făcut ca societatea noastră să fie mai empatică față de suferința poporului ucrainean. În același timp, a apărut nevoia de a deveni mai rezilient, de a ne adapta la noile realități și de a vedea ce bine am putea face în aceste vremuri dificile. Iar acest "bine" a fost conturat în acest proiect, datorită sprijinului Uniunii Europene. Cu toții înțelegem importanța ajutorului umanitar în situații de criză. Totuși, în același timp, trebuie să ne asigurăm că societatea civilă este sustenabilă pe termen lung. Proiectul nu se limitează la ajutorul umanitar imediat și tangibil. Dorim ca oamenii să fie instruiți, adică mai bine pregătiți pentru posibile noi provocări. Vrem să ajutăm societatea civilă să fie capabilă să gândească critic, să acorde atenție modului în care adună și diseminează informațiile etc. Sper ca războiul să se termine curând, iar apoi se va pune întrebarea: "Ce facem în continuare?". De aceea, dorim să oferim societății civile răspunsul la această întrebare.

- Fiind un proiect regional, cum ați evalua performanța participanților moldoveni la proiect?

- Toate organizațiile societății civile (OSC) selectate se dezvoltă și prestează servicii în domeniul lor, iar eu le sunt foarte recunoscătoare pentru acest lucru. Proiectul finanțează organizații, active pe teren și implicate în dezvoltarea comunității. Până la urmă, acesta a fost, de asemenea, unul dintre principalele noastre criterii de selecție. Am vrut să lucrăm cu organizații, care sunt cu adevărat implicate, și să le acordăm tot sprijinul de care au nevoie pentru a pune umărul. Noi, People in Need, dispunem de resurse și capacități considerabile, iar cu ajutorul Uniunii Europene, putem realiza lucruri mari și frumoase.

- Este acest proiect o premieră pentru People in Need sau au mai existat proiecte similare?

- Cu câțiva ani în urmă, am derulat un proiect regional numit "Actorii societății civile - promotori ai schimbării în țările din Caucazul de Sud și Republica Moldova". La acea vreme, accentul a fost pus pe societatea civilă, care se confrunta cu diferite tipuri de provocări. La acea vreme, Ucraina nu făcea parte din proiect. Dar războiul ne-a forțat să devenim mai rezistenți, să ne schimbăm prioritățile și să nu ne limităm la un proiect strict umanitar. Bineînțeles, banii sunt întotdeauna necesari, dar am vrut să folosim aceste fonduri UE ca pe un instrument de creștere. Fenomenul dezinformării și al propagandei a existat până acum (nimic nou, s-ar părea), dar după 24 februarie 2022, atitudinea societății față de această problemă s-a schimbat foarte mult.

 - Cum ați reușit să construiți echipa în jurul acestui proiect?

- Echipa regională care lucrează la acest proiect este extrem de diversă. Deși suntem diferiți din punct de vedere al naționalității, ne îndreptăm cu toții în aceeași direcție, animați de aceleași valori; ne completăm reciproc și dorim să facem această lume un pic mai bună. Cei mai mulți dintre noi au lucrat și la proiectul anterior, așa că nu a trebuit să o luăm de la zero. Eu coordonez proiectul la nivel de țară. Aici avem o echipă de proiect mică, dar foarte profesionistă. Sunt încântată să am sprijinul colegilor mei. În ultima vreme, pun foarte mult accent pe oamenii cu care lucrez. Iar atunci când întâlnesc oameni de la care pot învăța ceva nou, sunt încântată, și am întâlnit mulți astfel de oameni în cadrul acestui proiect.

- Proiectul "Reziliența societății civile și răspunsul mediatic la războiul din Ucraina" este în plină desfășurare. Ce feedback ați primit până acum de la beneficiari?

- Îmi place ceea ce aud și văd în acest moment. Reacțiile vorbesc despre recunoștință și apreciere. Mă refer la reprezentanții OSC-urilor selectate pentru a lucra la acest proiect și la publicul țintă: copii, tineri, refugiați etc. Dar, cred că feedback-ul complet va fi primit doar după ce toate activitățile noastre vor fi finalizate. Rezultatele se vor simți cu adevărat peste câțiva ani; știu acest lucru din experiența proiectelor anterioare. În special, când am văzut aceste rezultate pozitive, inima mea a fost ușoară, pentru că știam că am pus o pietricică la temelia succesului. Nu este întotdeauna ușor să atingi toate obiectivele pe care ți le stabilești, dar ochii recunoscători ai oamenilor și zâmbetele copiilor pe care îi ajutăm îmi dau putere și mă inspiră să continui să fac bine. Sper că vom avea o astfel de experiență pozitivă și aici.

- Și, în final, ce ar însemna pentru dumneavoastră un proiect de succes, în acest caz?

- M-aș simți împlinită, dacă toate organizațiile cu care lucrăm acum și-ar continua activitatea în același mod inspirat. M-aș bucura foarte mult dacă tinerii care au participat la proiect ar putea analiza informațiile și ar fi protejați de dezinformare. Mă inspiră, dacă un refugiat zâmbește, știind că (el) a fost ascultat și ajutat și, în același timp, inclus în comunitatea gazdă, deci integrat, capabil să muncească și să câștige un trai decent, în ciuda tuturor provocărilor. În acest fel, o abordare incluzivă nu diminuează demnitatea persoanei pe care o ajuți; nu te poziționează deasupra ei. Și, de cele mai multe ori, persoanele aflate în nevoie - apreciază acest lucru. În concluzie, sper că cel puțin o sămânță din fiecare ramură a proiectului va încolți și va fi un succes.

Pentru a ajuta societatea să facă față provocărilor și pentru a o proteja de consecințele războiului din Ucraina, People in Need, în consorțiu cu Centrul Societății Civile din Praga și Comitetul Helsinki din Olanda, dezvoltă un proiect regional, "Reziliența societății civile și răspunsul mediatic la războiul din Ucraina". Cu sprijinul Uniunii Europene (DG NEAR), ne-am unit forțele pentru a răspunde nevoilor oamenilor din Ucraina, Moldova și Georgia. Proiectul sprijină OSC-urile și actorii media independenți din țările Parteneriatului Estic. Inițial, în R. Moldova au fost selectate 8 organizații implicate activ în contracararea consecințelor războiului. Acestea oferă o gamă largă de servicii beneficiarilor: consiliere juridică, sprijin psihosocial, distribuirea de produse de primă necesitate și pregătirea de prânzuri calde. De asemenea, acestea au organizat ateliere de lucru și cursuri în diferite regiuni ale Moldovei. Ulterior, alte patru OSC au fost selectate de PIN Moldova pentru a se alătura proiectului; acestea au primit sarcina de a crește nivelul de educație mediatică în rândul populației rurale și de a contracara dezinformarea. Aceste organizații au început să implementeze programul "O lume în școli" (OWIS), care utilizează filme documentare în scopuri educaționale, inclusiv pentru a contracara dezinformarea și a dezvolta abilitățile de gândire critică.
Autor: Dmitrii Vosimeric, asistent de comunicare

Articole similare