Tabăra de Vară: o metodă sigură și prietenoasă de integrare a copiilor în comunitate

Publicat: 30 aug. 2024 Timp de citit: 2 minute
Tabăra de Vară: o metodă sigură și prietenoasă de integrare a copiilor în comunitate
© Foto: CRF Eva


Timp de 8 săptămâni, în perioada 24 iunie - 22 august 2024, 160 de copii au trăit clipe memorabile la Tabăra de Vară, datorită implicării partenerilor People in Need Moldova - AO Centrul Regional pentru Femei EVA.

Prin intermediul Taberei de Vară, ne-am propus să abordăm problemele de izolare socială și dificultățile de adaptare cu care se confruntă copiii din familiile de refugiați, dar și copiii din comunitățile defavorizate din Republica Moldova, în special din raionul Căușeni.

Veniți într-o țară străină, copiii ucraineni au nevoie de sprijin psihologic, acces la educație, socializare, și nu în ultimul rând, de activități recreative și educative, ce i-ar ajuta să se detașeze de traumele cauzate de războiul din țara natală și, bineînțeles, să se poată adapta mai ușor noilor condiții de trai aici, în Republica Moldova.


Iar, pentru copiii moldoveni care provin din familii numeroase sau social vulnerabile, Tabăra de Vară a reprezentat o oportunitate de dezvoltare personală, de divertisment și de creare a noilor prietenii.

Pe durata celor 8 săptămâni, echipa CRF EVA a creat 8 grupe formate din câte 20 de copii fiecare, pentru a asigura micuților atenția și suportul necesar, dar și o experiență plăcută de călătorie și explorare a diferitor locații.


Programul Taberei de Vară a fost unul complex și a combinat o serie de activități, precum cele recreative și sportive, ateliere de artă și creație, ateliere educaționale, dezvoltare personală, excursii, lecții de prevenire și atenționare, acordarea primului ajutor medical, promovarea unui mod sănătos de viață și multe altele.


Astfel, copiii au reușit să facă cunoștință cu istoria și cultura neamului, vizitând muzeele din Căușeni și Chișinău, descoperind lucruri valoroase ale țării noastre. Au învățat reguli de siguranță în cadrul vizitei la Direcţia Situaţii Excepţionale Căuşeni și la Inspectoratul General de Poliție Căușeni. 


De asemenea, aceștia au avut parte de lecții de educație financiară, în cadrul vizitei la FinComBank SA, unde au aflat istoria evoluției banilor, dar și despre posibilitățile de utilizare a cardurilor bancare, despre siguranța și protecția datelor personale în mediul online.

Dar, cea mai impresionantă excursie a copiilor a fost vizita la Parlamentul Republicii Moldova.


Acolo, micii exploratori au avut ocazia să vadă imensele săli de ședințe, s-au întâlnit cu deputați, au avut posibilitatea să discute cu ei și au aflat despre importanța instituțiilor de stat.

Proiectul a fost realizat de către AO Centrul Regional pentru Femei EVA, cu sprijinul financiar al People in Need Moldova din sursele #SOSUkraine, donații ale poporului ceh.

Autor: Nadejda Cernomaz, News and Social Media Assistant

Articole similare