People in Need își sărbătorește aniversarea de 30 de ani cu un nou logo. Participanții la concursul de design au lucrat pro bono

Publicat: 25 mai 2022 Timp de citit: 6 minute
People in Need își sărbătorește aniversarea de 30 de ani cu un nou logo. Participanții la concursul de design au lucrat pro bono
© Foto: People in Need

People in Need (PIN) dorește să fie mai pozitivă în comunicarea sa vizuală. Ne schimbăm logoul actual cu un brand mai pozitiv și mai ușor de înțeles la nivel universal. În noul logo este utilizată cea mai simplă posibilă reprezentare a figurii umane. Logoul a fost conceput pentru a fi înțeles în toate limbile și contextele culturale posibile. Cu bunăvoință, participanții la acest concurs au renunțat la dreptul de autor pentru schițele elaborate, câștiguri din concurs și licențe. Studio „Marvil” a creat logoul desemnat câștigător.

Încă de la înființarea noastră în 1992, People in Need a fost identificată printr-un logo distinctiv — imaginea unei figuri în interiorul unui romb, însoțită de o inscripție cu alb în interiorul unui contur negru. Logoul a fost inspirat de o ilustrație a lui Adam Hoffmeister, bazată pe un desen de Franz Kafka. 

„În urmă cu aproape 30 de ani, când am ales logoul People in Need, știam numele și știam că logoul trebuie să reflecte situația în care ne desfășuram activitatea la acea vreme, pe atunci războiul și conflictele fiind la ordinea zilei. Desenul lui Franz Kafka și cromatica alb-neagră a logoului se potrivesc perfect, dar, de atunci, am avut parte de o anumită maturizare”, spune Šimon Pánek, directorul și cofondatorul PIN.

Cu toate acestea, pe măsură ce organizația a crescut, au apărut dificultăți funcționale, cum ar fi complicațiile legate de varianta internațională, transformările lingvistice sau lizibilitatea redusă în formate mai mici, din cauza faptului că textul este scris direct în logo. Conținutul activității noastre s-a schimbat, de asemenea, a remarcat Pánek; prin urmare, mesajul asociat cu logoul trebuie să se schimbe. Suntem o organizație mare, în esență globală, nu mai suntem o gașcă de prieteni de aceeași vârstă și orientare culturală, ci o organizație de două mii de oameni, dintre care majoritatea sunt semnificativ mai tineri, poate chiar cu o generație mai tineri decât noi, fondatorii, și care trăiesc în afara Europei, în Asia, în Africa, având un context cultural diferit, nu o percepție”, menționează Pánek referitor la această decizie. Astăzi, pe lângă ajutorul umanitar și social, People in Need se implică și în domeniul educației sau organizează Festivalul „One World”.


Noul logo se bazează pe un simbol simplu al unei persoane și pe numele nostru. Acesta este ușor de recunoscut și de citit pe teren, chiar și de la distanță. Schimbarea include, de asemenea, o culoare de un albastru intens pentru a sublinia schimbarea de semnificație descrisă și o nouă paletă de culori pentru diferitele domenii de activitate ale organizației. 

„Există o schimbare în narațiune, care nu mai spune că lumea este „distrusă”, ci că este posibil să o schimbăm. Vrem să fim mai pozitivi, mai ușor de înțeles și să putem folosi logoul în diferite contexte, în interacțiunea cu donatorii importanți, partenerii și comunitățile cu care lucrăm”, adaugă Pánek.

CONCURSUL ȘI CÂȘTIGĂTORII

Noul logo a fost creat în urma unui concurs de design. Am fost ajutați încă de la început de „Czechdesign”, un ONG specializat în stabilirea unor condiții echitabile în cadrul concursurilor profesionale și în facilitarea colaborării cu designerii. Toți participanții au renunțat la onorariul pentru schițe și și-au elaborat pro bono lucrările pentru concurs. Câștigătorul a oferit, de asemenea, o licență gratuită pentru fontul asociat cu partea vizuală a logoului. Această licență gratuită a fost acordată organizației People in Need de către creatorul său, Veronika Burian de la „TypeTogether”, un studio din Molėtai, specializat în crearea fonturilor. De asemenea, depozitul specializat „BrandCloud” și-a oferit serviciile pro bono.

„Schimbarea logoului People in Need este în mod evident un pas pozitiv. Studioul câștigător „Marvil” a simplificat simbolul original — figura unui om — într-o formă mai ușor de înțeles. De asemenea, datorită renunțării la culoarea neagră în favoarea unei nuanțe de albastru, întreaga identitate are un aspect prietenos și exprimă speranță, ceea ce este esențial pentru comunicarea acestei organizații cu pondere”, comentează Aleš Najbrt, membru al juriului de experți din concurs.


Trei participanți din rândul designerilor grafici cehi, Lumír Kajnar, Studio Marvil și un trio format din Tereza Hejmová, Štěpán Moravec și Martin Odehnal, au fost invitați să participe la concursul cu o singură rundă, pe baza unei cercetări atente. Proiectele lor vor fi prezentate separat în revista „Czechdesign Magazine”.

Aplicarea noului logo este caracterizată de un proces treptat, de lungă durată, iar noul și vechiul logo vor exista paralel o perioadă de timp. La prima etapă după introducerea noului brand, va fi înlocuit logoul pe cele mai vizibile aspecte ale PIN, cum ar fi site-ul principal și profilurile de pe rețelele sociale. Vor urma apoi filialele din Republica Cehă și misiunile din străinătate. După care, logoul va fi înlocuit treptat, în funcție de prioritățile de vizibilitate și de dificultatea acestui efort. Intenționăm să folosim până la epuizare toate materialele deja tipărite, pentru ca schimbarea să fie cât mai puțin costisitoare și mai ecologică posibil.

Studio Marvil

Logoul câștigător a fost creat de echipa Studio Marvil, formată din Tereza Saitzová, Vojtěch Vavřín, Jiří Karásk și Olga Benešová, sub conducerea lui Pavel Zelenka.

Marvil se concentrează în principal pe identități corporative, design editorial și editare de cărți. Rezultatele muncii lor pot fi văzute, de exemplu, în cadrul expozițiilor permanente deschise de curând la Muzeul Național din Praga. De asemenea, au creat identități vizuale pentru Radio Cehia și ČEZ. Printre proiectele recente se numără identitatea pentru grupul „Janštejn Glass” și publicațiile „Historical and Contemporary Architecture” și „TON +-160”. În 2018, studioul a fost distins cu prestigiosul premiu „Red Dot Design Award” pentru proiectul vizual realizat pentru TON. De asemenea, a participat la expoziția „Beazley Design of the Year” din Londra, unde a prezentat identitatea vizuală pentru Administrația Căilor Ferate.

Czechdesign

„Czechdesign” este o organizație umbrelă profesională, care se ocupă de dezvoltarea designului în Republica Cehă. Promovează aplicarea designului în practică și condiții echitabile în cadrul concursurilor profesionale. Administrează cel mai citit portal web privind designul ceh – www.czechdesign.cz – sprijină și promovează designerii cehi, consiliază companiile și instituțiile cu privire la modul de cooperare cu designerii și este unul dintre principalii organizatori ai concursurilor de design și arhitectură.

People in Need

People in Need a fost fondată în 1992 de un grup de corespondenți de război și jurnaliști, care nu s-au mulțumit doar să informeze despre războaiele în curs de desfășurare, pe care le reflectau din călătoriile lor în străinătate. Astfel, au început să aducă ajutoare în zonele de conflict. PIN s-a impus treptat ca o organizație umanitară profesionistă ce are drept scop ajutarea populației din zonele afectate de criză și promovarea respectării drepturilor omului în întreaga lume. Pe parcursul celor treizeci de ani de existență, PIN s-a extins și în domeniul educației, ajutând persoanele care trăiesc în condiții de excluziune socială și organizând Festivalul Internațional de Film Documentar „One World”.


Autor: People in Need

Articole similare