PIN Moldova promovează educația mediatică prin intermediul filmelor documentare OWIS

Publicat: 18 sept. 2023 Timp de citit: 4 minute
PIN Moldova promovează educația mediatică prin intermediul filmelor documentare OWIS
© Foto: Shushanik Nersesyan
Patru femei influente din satul Volovița, raionul Soroca, s-au reunit pentru a ajuta oamenii din comunitățile lor. Acestea au început să activeze în 2020 ca un grup de voluntari, ajutând persoanele în vârstă cu alimente și haine pentru sărbătorile de Crăciun și Paște. Echipa extinsă de voluntari a organizat, de asemenea, activități de salubrizare pentru comunitate. În calitate de profesori și fondatori ai organizației "Aripile Dumbravei", ei pun accent pe importanța educării cetățenilor.

"Aripile Dumbravei" are zeci de voluntari care lucrează în cadrul organizației, dar când vine vorba de mai multe necesități, ei implică și alte persoane din comunitate. Organizația primește cea mai mare parte a sprijinului de la moldovenii care locuiesc peste hotare. Dar, pe lângă ajutorul din partea diasporei și a guvernului, "Aripile Dumbravei" beneficiază acum și de suportul People in Need (PIN) pentru a iniția un nou proiect la Soroca.

Ca parte a proiectului finanțat de UE "Reziliența societății civile și răspunsul mass-media la războiul din Ucraina", "Aripile Dumbravei" cooperează cu comunitatea din Volovița prin intermediul metodologiei OWIS (One World in School), pusă la dispoziție de PIN. OWIS este o abordare didactică inovatoare care utilizează filme documentare și diverse activități pentru a educa și a responsabiliza cetățenii activi. Combinând gândirea critică și implicarea civică cu puterea vizuală a filmului, OWIS a fost lansată de PIN în 2001 și utilizată cu succes în 14 țări din întreaga lume. În cadrul actualului proiect din Moldova, metodologia bine stabilită a filmului documentar OWIS are o abordare bazată pe interacțiunea cu comunitatea pentru a contracara dezinformarea și pentru a sprijini dezvoltarea competențelor critice în domeniul mass-media.

"Când am vizionat filmele, am fost șocați de informațiile despre manipularea din rețelele sociale, despre conturile false și alte constatări. Generația tânără știe cumva despre puterea de manipulare a rețelelor sociale, dar cei mai în vârstă nu cunosc. Ei nici măcar nu și-au imaginat acest lucru, ba chiar i-au întrebat pe copiii lor de ce dânșii nu le vorbesc despre asta", spune Elena Șoimu, una dintre membrele fondatoare ale "Aripilor Dumbravei".

În ceea ce privește întrebarea dacă aceste activități sunt interesante pentru comunitatea lor, Elena răspunde că o sală de clasă plină este cel mai bun răspuns la această întrebare. Sala a fost cu adevărat plină de participanți, interesați să vizioneze filmul documentar despre alegeri "Prima alegere" de Elso Valsztas și să experimenteze exercițiile OWIS pentru a afla mai multe despre deciziile oamenilor și gândirea analitică.

Pe lângă proiecțiile de film, "Aripile Dumbravei" organizează ateliere practice și alte activități, cum ar fi: Teatrul Social, care este o formă de spectacol de teatru care are ca scop abordarea problemelor sociale, provocarea reflecțiilor și inspirarea schimbărilor sociale; vizite la redacția ziarului "Observatorul de Nord" și întâlnirea cu redactorul ziarului, care explică cât de ușor este să manipulezi faptele sau imaginile în mass-media.

Ana Șoimu, o altă co-fondatoare a "Aripilor Dumbravei", spune: "Nu avem prea multă experiență, iar PIN ne ajută să creștem. PIN ne oferă multe oportunități, precum și informații din domeniul umanitar, instruindu-ne prin diverse activități, inclusiv prin cursuri de educație mediatică. Avem oportunități de relaționare cu celelalte ONG-uri participante la subgranturi din Moldova și discutăm toate aspectele fiecărui proiect pentru a ne spori productivitatea și a ajunge la publicul nostru în mod eficient."

Șapte filme documentare au fost selectate pentru a fi proiectate la Volovița, urmate de exerciții suplimentare. Cu aceste resurse valoroase, "Aripile Dumbravei" a inițiat, de asemenea, implicarea tuturor elevilor școlii pentru a include acest subiect în programul lor.

Ana adaugă: "Este cu adevărat util să răspândim cunoștințele de educație mediatică mai pe larg și să nu ne limităm doar la grupul nostru țintă inițial de 430 de persoane. Acum, când am aflat despre aceste instrumente, regretăm că nu am știut mai devreme despre ele, astfel încât să putem implica mai devreme atât de multe persoane și să facem o schimbare spre bine în societate".

În Moldova, în cadrul proiectului regional "Reziliența societății civile și răspunsul mass-media la războiul din Ucraina" finanțat de UE, PIN colaborează cu 8 ONG-uri prin acordarea granturilor pentru dezvoltarea organizațională și furnizarea de servicii și cu 4 ONG-uri prin intermediul metodologiei OWIS privind educația mediatică.


Autor: Shushanik Nersesyan

Articole similare