PLACE – șansă pentru sufletele afectate de război

Publicat: 5 sept. 2023 Timp de citit: 6 minute
PLACE – șansă pentru sufletele afectate de război
© Foto: PIN Moldova
Războiul din Ucraina a lăsat o amprentă adâncă în sufletele celor, ce au fugit din calea lui. Sute de mii de refugiați ucraineni, care au traversat hotarul cu Republica Moldova, au venit cu un bagaj emoțional foarte încărcat. Pe lângă îngrijorările comune, legate de viitorul patriei lor, aflate într-un război sângeros, fiecare refugiat își trăia propria sa dramă. Mulți dintre ei au fost nevoiți să-i lase acasă pe cei dragi și să pornească în necunoscut cu o singură valiză, nefiind siguri că se vor putea întoarce vreodată. De cele mai dese ori oamenii erau cuprinși de anxietate, atacuri de panică sau depresie. Unii dintre ei, ajunși în siguranță, începeau să sufere de sindromul supraviețuitorului, simțindu-se vinovați pentru faptul că au rămas în viață și s-au refugiat, în timp ce alții n-au reușit să o facă. Deseori pentru victimele războiului suportul psihologic era mult mai important decât cel material.

Pentru a-i ajuta să depășească mai ușor suferințele, People in Need (PIN)în cosnsorțiu cu partenerii săi a lansat serviciile deoferirea a unui răspuns umanitar multisectorial refugiaților ucraineni și gospodăriilor vulnerabile din Moldova. În cadrul proiectului, Centrul de Consiliere și Dezvoltare Personală Rethink, parteneri ai PIN Moldova oferă suportul psihologic atât refugiaților ucraineni, cât și populației locale, care a avut de suferit în urma războiului. ”Nimeni dintre noi nu era pregătit de această tragedie. Întâlneam în primele zile persoane îndurerate, care nu voiau să audă careva sfaturi sau consultanțe. Unii aveau nevoie doar de o îmbrățișare, alții voiau doar ca cineva să le asculte durerea”, își amintește psihologa REthink Elena Andronic.

În cadrul proiectului PLACE, Elena a reușit să ajute zeci de oameni, afectați de război. În timpul discuției noastre, psihologa a menționat două persoane, ale căror istorii de viață i s-au întipărit adânc în inimă.

Una dintre beneficiarele asistenței psihologice, oferite de REthink, este Irina, mamă a doi copii, care s-a refugiat în R. Moldova la scurt timp după începutul acțiunilor de luptă. În ziua când a traversat hotarul moldo-ucrainean, pentru a-și salva fiul mai mic de doar patru ani, a fost nevoită să se despartă de mama sa, de soț și de feciorul mai mare, care împlinise 18 ani și avea restricție de a părăsi țara. A fost o provocare enormă pentru ea, pe care a reușit să o depășească doar datorită suportului psihologic, oferit de Elena Andronic. ”Niciodată n-am apelat la psiholog până la război. Chiar și după ce a început această tragedie, nu înțelegeam de ce aș avea nevoie de asistență, preferam să rămân singură, față-n față cu problemele mele. La un moment dat, însă, mi-am dat seama că nu mai rezist și am acceptat ajutorul specialistului. Elena m-a ajutat să-mi depășesc toate fricile, să-mi regăsesc echilibrul emoțional și mi-a insuflat motivația de a rezista și înfrunta toate provocările, care năvălesc peste mine și peste familia mea. Totodată, specialistul a lucrat și cu copilul meu, care, la fel, era stresat de cele întâmplate. Și iată după ce am acceptat această asistență psihologică, calitatea vieții mele s-a schimbat spre bine”, a declarat Irina.

Irina a locuit în Republica Moldova mai bine de un an, timp în care a reușit să se integreze în comunitatea gazdă, să-și găsească un loc de muncă și chiar să-și ajute material rudele, rămase la baștină. Totuși recent ea a decis să se întoarcă în Ucraina, la familia sa, și să încerce să-și construiască cumva viața acasă, chiar dacă situația acolo nu s-au schimbat spre bine de la începutul războiului. Chiar cu câteva ore înainte de a o contacta, pentru a obține feedbackul pentru acest articol, orașul ei natal, Odesa, a fost atacat masiv de rachetele și dronele rusești. Una dintre rachete a distrus complet un supermarket, aflat vizavi de casa bunicii sale. ”Să nu fi avut parte de asistență psihologică, îmi era mult mai dificil să depășesc astfel de momente. Îmi amintesc de stările mele din trecut, când se întâmplau astfel de nenorociri... Îmi era foarte greu. Acum reacționez mult mai calm și mă simt mai echilibrată din punct de vedere emoțional”, a precizat Irina.

Sama, o altă cetățeancă a Ucrainei doar că de origine azeră, la fel, și-a găsit refugiu în Republica Moldova împreună cu cei doi copii ai săi. Calea spre Chișinău a fost una foarte anevoioasă pentru ea. Odată ce au început ostilitățile, a plecat cu copiii în Azerbaidjan, încercând să găsească un refugiu acolo, însă nu i-a reușit. Ajutată de niște cetățeni moldoveni, a hotărât până la urmă să se întoarcă în Ucraina prin Republica Moldova. Dar ajungând la Chișinău, a luat decizia să rămână aici pentru o perioadă nedeterminată. Toate greutățile, parvenite în urma războiului, au fost amplificate și de procesul de divorț, în care se afla. Starea emoțională instabilă a făcut-o să apeleze pentru prima dată la psiholog, deși încă nu-și dădea bine seama cum specialistul o va putea ajuta în soluționarea problemelor. ”La primele ședințe eram foarte închisă, nu puteam să-i vorbesc cuiva despre durerea mea. Semănam cu un arici ce se protejează de lumea înconjurătoare. Totuși după câteva întâlniri psihologul de la REthink a găsit ”cheița” potrivită, m-a ”dezghețat” și mi-a inspirat multă încredere în forțele proprii”, povestește Sama, care a plecat de curând în Germania împreună cu fiicele sale.

În pofida tuturor greutăților, pe care le-a întâmpinat în calitate de refugiată, Sama spune că anume în Republica Moldova a simțit cel mai mult ajutorul oamenilor și din acest motiv a îndrăgit mult țara noastră, în care ar vrea să se întoarcă pentru totdeauna. ”Moldovenii sunt extraordinari! Familia mea a fost ajutată cel mai mult anume în Moldova. Chișinăul a intrat adânc în inima mea și mi-a devenit nu a doua casă, dar aș putea spune că prima. Visez să mă întorc și să mă stabilesc acolo pentru tot restul vieții”, a concluzionat Sama, zâmbind cu nostalgie.

Formatul online al ședințelor s-a dovedit a fi foarte comod și apreciat de către beneficiari, iar psihologii foarte repede le-au devenit adevărați prieteni. Mulți dintre refugiați, deși nu se mai află în Moldova, pot în continuare să obțină consilierea psihologică de la specialistul, cu care au lucrat anterior. ”Acest proiect le-a ușurat viața multor oameni, aflați în impas. Aș fi foarte bucuroasă și recunoscătoare, dacă proiectul va avea continuitate, deoarece războiul din țara noastră continuă și noi încă simțim nevoia de acest ajutor, pentru a depăși suferințele”, a conchis Irina.

Proiectul PLACE ”Oferirea unui răspuns umanitar multisectorial refugiaților ucraineni și gospodăriilor vulnerabile din Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană prin EU Civil Protection & Humanitarian Aid, cuprinde următoarelor componente: consiliere psihologică gratuită prin ședințe online, pe platforma REthink; consiliere telefonică de urgență și activități psiho-sociale în regiunile de sud ale țării.

Autor: Dmitrii Vosimeric, asistent de comunicare

Articole similare