Primele trei camioane care transportă ajutoare umanitare sunt în drum spre Ucraina; alte două camioane vor ajunge în Slovacia

Publicat: 1 mar. 2022 Timp de citit: 5 minute
Primele trei camioane care transportă ajutoare umanitare sunt în drum spre Ucraina; alte două camioane vor ajunge în Slovacia
© Foto: People in Need

People in Need (PIN) a trimis primul convoi de camioane încărcate cu ajutoare umanitare, așa cum au solicitat reprezentanții orașului Lviv din vestul Ucrainei. Camioanele, prin amabilitatea Fundației Familiei Karel Komárek, transportă o încărcătură de alimente neperisabile, articole de igienă, scutece, saci de dormit, saltele și alte bunuri. Aceste ajutoare au fost achiziționate de la companiile Rohlik.cz, Tesco, Bidfood și Alza.cz, fie cu o reducere mare, fie complet gratuit.

Echipa PIN a ajuns la Lviv, unde se așteaptă ca situația umanitară să înceapă să se deterioreze rapid. Zeci de mii de persoane strămutate în interiorul țării se adună în acest oraș din vestul Ucrainei, în timp ce sirenele semnalează amenințarea unui atac rusesc. Angajații noștri staționați în Lviv sunt în siguranță și pregătiți să ofere ajutor.

DONAȚI LA APELUL DE URGENȚĂ PENTRU UCRAINA URMÂND ACEST LINK!

21 de milioane de coroane cehe au fost donate către SOS Ucraina de către Pale Fire Capital, un grup de investitori cehi, care a făcut, de asemenea, apel către alți oameni de afaceri și rezidenți cehi să ia în considerare opțiunile lor pentru ajutor și sprijin imediat pentru Ucraina. Un milion de coroane a fost pus la dispoziție din fondul de asistență rapidă al Clubului Prietenilor al PIN. Zece milioane de coroane au fost promise de către Consiliul Local din Praga.

În total, la 1 martie, la ora 09:00, era adunată următoarea sumă:

O altă echipă de la PIN a ajuns sâmbătă (26.02.2022) la granița slovacă, lucrând împreună cu alte organizații pentru a oferi sprijin celor care așteaptă să treacă în siguranță. Ajutorul, transportul și adăpostul – cum ar fi corturile izolate pentru copiii strămutați – acestea sunt resurse cheie, oferite de-a lungul graniței. Personalul PIN a organizat, de asemenea, asistență la granița cu România, lângă Moldova, unde se formează cozi de mai mulți kilometri în timp ce oamenii așteaptă să treacă. În această regiune, persoanele strămutate din Ucraina au acces limitat când vine vorba de necesitățile de bază, cum ar fi alimente, apă și produse de igienă.

Împreună cu un consorțiu de ONG-uri care lucrează cu migranții, am lansat un portal pentru corelarea ofertelor și a cererilor de asistență în Ucraina. La linia de asistență telefonică PIN, SOS Ucraina acceptă apeluri de la peste o mie de persoane pe zi, care fie oferă, fie solicită ajutor.

Ajutor pentru orașul Lviv

Primul convoi transportă ajutoare materiale în valoare de peste 10 milioane de coroane cehe, dar pregătirile sunt deja în curs de desfășurare pentru gestionarea altor convoaie. „Ajutăm și vom ajuta cât mai mult posibil. De aceea, ne bucurăm că am reușit să ne conectăm cu PIN și să donăm alimentele și articolele de igienă necesare, care vor merge în Ucraina”, spune Olin Novák, directorul companiei Rohlík.cz

Trei camioane au plecat din Praga, iar celelalte două au încărcat bunuri în depozite din Slovacia. Este planificat ca acest convoi să treacă împreună granița ucraineană luni dimineață, pe 28.02.2022.

„Necesitățile Ucrainei sunt uriașe. Trimitem primul convoi de ajutor umanitar la Lviv, care l-a solicitat, și vom continua livrările în camioane și pe calea ferată. Mulțumim donatorilor care asigură furnizarea gratuită sau cu o reducere semnificativă și în cantități mari, în funcție de cerințele părții ucrainene”, a declarat Šimon Pánek, directorul PIN.

Convoaiele vor transporta alimente neperisabile, produse igienice de bază, produse medicale și alte articole solicitate pentru asistență specifică. Asistența direcționată va fi furnizată și în alte zone din Ucraina.

Asistență la frontieră

Echipa din Republica Cehă a ajuns sâmbătă (26.02.2022) la granița cu Slovacia, unde a reușit să asigure accesul pentru partea ucraineană. La punctele de trecere a frontierei se formează cozi care se întind pe kilometri întregi, iar pe partea ucraineană lipsește accesul la lucruri de bază: alimente, apă și produse de igienă. „Împreună cu partenerul nostru People in Need Slovacia, furnizăm toalete mobile, construim corturi izolate pentru copii și pregătim distribuirea de alimente pentru persoanele care sunt nevoite să aștepte la cozi lungi. De asemenea, l-am contactat pe primarul din Velykiy Berezniy și coordonăm asistența pentru persoanele care se adună la graniță. Ne așteptăm ca numărul refugiaților să crească în zilele următoare”, ne spune Marek Štys, șeful Departamentului de ajutor umanitar al PIN, de la fața locului, din Ucraina.

O altă echipă a început să lucreze în orașul Iași, pe unde trece un număr mare de refugiați ucraineni. PIN colaborează cu asociațiile locale pentru a organiza asistența, sprijinindu-le financiar și ajutându-le să își dezvolte capacitățile, deoarece multe organizații din regiune nu au experiență în furnizarea de ajutor umanitar. „Dorim, de asemenea, să ajutăm persoanele cu nevoi speciale, cum ar fi copiii și persoanele în vârstă”, spune coordonatorul PIN, Elena Terzi. „Uneori se întâmplă ca cineva să aducă la graniță doar copii. Tatăl trebuie să fie în armată, iar mama se află într-o stare critică. Aceștia aleg să rămână în Ucraina și încearcă să-și trimită copiii acolo, unde e mai multă siguranță”.

O echipă suplimentară de la PIN se află în Moldova, adunând date despre situația de la granița cu Ucraina.

Peste o mie de persoane sună în fiecare zi

De la începutul invaziei, peste o mie de persoane au sunat zilnic la linia de asistență SOS Ucraina. „Seara și noaptea, oamenii sună în timp ce se află sub focurile de armă din Ucraina – din adăposturi și pivnițe – ei vor să ajute la evacuare sau să plângă la telefon”, spune coordonatorul liniei de asistență telefonică, Veronika Gabrielová. „Dimineața, oamenii sună de la punctele de trecere a frontierei, sună ucrainenii care lucrau în Republica Cehă, sună membrii familiilor care au rude în Ucraina. În timpul zilei, oamenii sună pentru ajutor; mai telefonează și oameni care vor să ajute, dar nu știu cum să o facă. De asemenea, companiile, autoritățile municipale, instituțiile, organizatorii de acțiuni de binefacere și altele asemenea își oferă ajutorul”, adaugă Veronika Gabrielová.

People in Need nu organizează ea însăși voluntari sau colecte publice de produse, însă, în schimb, coordonează pentru a ajuta alte ONG-uri.

Autor: People in Need

Articole similare