Vârstnicii, persoanele cu dizabilități și familiile cu copii vor primi suport din partea Uniunii Europene pe timp de pandemie

Publicat: 28 mai 2021 Timp de citit: 3 minute
Vârstnicii, persoanele cu dizabilități și familiile cu copii vor primi suport din partea Uniunii Europene pe timp de pandemie
© Foto: PIN Moldova Archive

Produse alimentare și de igienă, cadre de mers, echipamente pentru reabilitarea fizică a vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități vor fi oferite ca parte componentă a suportului din partea Uniunii Europene, pentru a reduce impactul negativ al pandemiei COVID-19 asupra grupurilor vulnerabile de populație din Republica Moldova.

Cu suportul proiectului „Răspuns prompt la COVID-19: Soluții pentru nevoile urgente ale persoanelor vulnerabile din Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de People in Need Moldova, 1.390 de pachete cu produse alimentare de primă necesitate și produse de igienă și protecție personală vor fi distribuite în raioanele Cahul, Glodeni și Strășeni, precum și în 10 localități din alte câteva raioane ale țării, ce vor fi identificate în curând.

Suportul este destinat pentru vârstnicii singuratici, familiile cu copii și persoanele cu dizabilități, care au fost afectate într-o măsură mai mare de pandemia COVID-19. Pachetele conțin produse alimentare de primă necesitate, dar și produse igienice și de protecție în contextul pandemiei. Suportul oferit va acoperi necesitățile grupurilor vulnerabile pentru aproximativ 2 luni.

Primul lot de pachete cu produse alimentare și de igienă este oferit raionului Glodeni astăzi, 28 mai 2021, iar celelalte loturi vor fi distribuite în scurt timp. La evenimentul de oferire a suportului au participat reprezentanți ai Delegației UE în Republica Moldova – Victoria Neaga, manager de proiect – și ai autorităților publice locale – Ion Cojocari, președintele raionului Glodeni – precum și specialiști din cadrul Consiliului Raional Glodeni, primari, dar și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale locale și ai organizației cehe People in Need Moldova.

Silvia Bicenco, director de țară, People in Need Moldova, a menționat: „Atunci când se întâmplă lucruri ieșite din comun, precum pandemia COVID-19, sunt necesare intervenții rapide, care să ajute cei mai vulnerabili oameni. Suportul oferit de Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului nostru, este exact un răspuns prompt la dificultățile și grijile cauzate de pandemie. Cu eforturi comune, vom aduce nu doar produse alimentare în casele oamenilor, dar și mai multă bucurie, speranță și siguranță”.

Odată cu pachetele alimentare, persoanele vulnerabile vor primi informații despre cum să se protejeze de infectarea cu virusul COVID-19, iar în locuri publice precum primării, magazine și oficii poștale din localitățile cu populație numeroasă din raioanele Cahul, Glodeni și Strășeni vor fi afișate mesaje de atenționare privind respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului.

Proiectul „Răspuns prompt la COVID-19: Soluții pentru nevoile urgente ale persoanelor vulnerabile din Republica Moldova” prevede procurarea și donarea echipamentelor de reabilitare fizică, ce vor fi instalate pe terenuri speciale la Centrele de plasament pentru persoane vârstnice și persoane cu dizabilități din mun. Chișinău și comuna Cocieri, raionul Dubăsari.

Totodată, 100 de vârstnici din 10 localități din țară vor primi cadre de mers, pentru a-i ajuta să se deplaseze mai ușor în mod independent. Persoanele în vârstă și cu dizabilități au simțit cel mai mult izolarea și distanțarea fizică în perioada pandemiei, iar echipamentele ce vor fi donate le vor permite să-și restabilească mobilitatea și starea psiho-emoțională.

Valoarea totală a proiectului „Răspuns prompt la COVID-19: Soluții pentru nevoile urgente ale persoanelor vulnerabile din Republica Moldova” este de 60.000 de euro. Activitățile acestui proiect vor fi implementate până la 1 noiembrie 2021.


***

Acest material apare cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Conținutul acestuia ține doar de responsabilitatea People in Need Moldova și nu reflectă neapărat viziunea Uniunii Europene.


Autor: Natalia Rotaru, Ofițer de comunicare

Articole similare