Program pilot în agricultura ecologică, promovat în rândul fermierilor din nordul țării de către People in Need Moldova, MOVCA și cooperativa producătorilor ecologici „Ecoferm”

Publicat: 28 iul. 2021 Timp de citit: 3 minute
Program pilot în agricultura ecologică, promovat în rândul fermierilor din nordul țării de către People in Need Moldova, MOVCA și cooperativa producătorilor ecologici „Ecoferm”
© Foto: PIN Moldova

Micii fermieri din șase sate din raioanele Fălești, Florești, Soroca și Șoldănești participă la un program pilot în agricultura ecologică, lansat la începutul anului 2021. Programul presupune informarea și încurajarea fermierilor de a utiliza compostul, în calitate de îngrășământ natural, pentru a îmbunătăți fertilitatea solului fără a folosi fertilizanți chimici, dăunători mediului.

Compostul este produs de către membrii cooperativei producătorilor ecologici „Ecoferm” în cadrul proiectului „Acționăm eco prin inovație”, finanțat de Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF) prin intermediul PNUD Moldova.


Membrii cooperativei colectează săptămânal deșeuri organice adunate de fermieri în gospodăriile lor, de prin grădină și de la animale. Aceste deșeuri sunt transportate pe terenuri special amenajate, iar cu ajutorul echipamentului de compostare și respectând tehnologia de producere a compostului, materialul colectat trece printr-un proces de fermentare și se transformă în îngrășământ ecologic. Ulterior, îngrășământul va fi distribuit fermierilor implicați în acest program pilot.

Alexei Micu, fermier din raionul Șoldănești și membru al cooperativei „Ecoferm”, a menționat: „Experiența mea în agricultura ecologică mi-a demonstrat că cele mai valoroase resurse sunt, în majoritatea cazurilor, la îndemâna noastră. Compostul este o astfel de resursă și, prin intermediul proiectului, promovăm utilizarea lui de către agricultori. Mă bucur să văd fermieri implicați în acest proces, care la toamnă vor primi compost obținut din deșeurile organice, care altfel ar fi rămas nefolosite sau aruncate la întâmplare pur și simplu ca niște gunoaie.”

Primele rezultate ale programului de compostare, pilotat în satele Cuhureștii de Sus, Ghindești, Văscăuți, Olișcani, Cosăuți și Navârneț, au fost prezentate în cadrul Zilei Câmpului, eveniment organizat marți, 27 iulie 2021, în satul Cuhureștii de Sus, raionul Florești.

Patruzeci de fermieri din nordul țării au aflat despre oportunitățile agriculturii ecologice, despre beneficiile utilizării compostului, precum și despre avantajele de a fi parte a unei cooperative. Evenimentul a cuprins și o demonstrație a utilajului de compostare, folosit de cooperativa „Ecoferm”, care i-a fost donat de organizația People in Need Moldova în anul 2019.

Silvia Bicenco, director de țară la People in Need Moldova, a subliniat: „Ziua Câmpului este locul perfect pentru schimb de experiență și cunoștințe între fermierii care practică agricultura ecologică și cei interesați de acest sector. Noi susținem agricultorii care aplică inovații, iar membrii cooperativei „Ecoferm”, prima cooperativă a producătorilor ecologici din țară, creată de noi acum doi ani, este un exemplu demn de urmat. Am folosit evenimentul Ziua Câmpului pentru a oferi suport adițional cooperativei, prin donarea unei balotiere.”


Denis Parea, coordonator național, Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF), a adăugat: „Prezentarea programului pilot de compostare din cele șase sate și demonstrația echipamentului folosit în agricultura ecologică poate inspira fermierii să renunțe la practicile neprietenoase mediului. Ne dorim cât mai mulți fermieri dedicați agriculturii ecologice și îi încurajăm să coopereze, pentru a obține în comun rezultate mai bune.”

Proiectul „Acționăm eco prin inovație” este finanțat de Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF) prin intermediul PNUD Moldova. Activitățile proiectului sunt realizate de People in Need Moldova în parteneriat cu Asociația Patronală Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova (MOVCA) și cooperativa producătorilor ecologici „Ecoferm”. Proiectul „Acționăm eco prin inovație” se va finaliza în luna februarie 2022.


Autor: Natalia Rotaru, Ofițer de comunicare

Articole similare