Protejarea educației: O incursiune în centrele recreativ- educaționale din R. Moldova

Publicat: 2 oct. 2023 Timp de citit: 2 minute
Protejarea educației: O incursiune în centrele recreativ- educaționale din R. Moldova
© Foto: Shushanik Nersesyan
Educația este un drept fundamental al omului care împuternicește persoane și societăți; ea favorizează dezvoltarea personală, creșterea economică și progresul social. Cu toate acestea, în întreaga lume, un număr enorm de copii și adulți se confruntă cu consecințele devastatoare ale conflictelor armate, ale violenței și ale atentatelor asupra educației.


Ca răspuns la această problemă alarmantă și în contextul Zilei internaționale pentru protejarea educației împotriva atacurilor (9 septembrie), am discutat cu colegii noștri din R. Moldova, unde au fost create 3 centre recreativ-educaționale, care deservesc peste 300 de copii ucraineni și moldoveni.

Unul dintre aceste centre se află la Căușeni, unde peste 40 de copii au parte de educație formală și informală. Procesul lor de studii este îmbunătățit prin intermediul unor formatori calificați, care le oferă abilități sociale și de gestionare emoțională. Centrul dispune de laptopuri pentru a asigura accesul la educație copiilor strămutați. Aceștia urmează cursuri online în limba lor maternă și sunt susținuți pentru a-și continua procesul educațional. În plus, psihologii noștri sunt implicați în educație pentru a-i ajuta pe copii să facă față stresului cu care se confruntă în vremuri de război sau în alte situații dificile. În cadrul procesului de educație informală, copiii pot practica dansuri, muzică și diverse activități distractive. De asemenea, centrul are o imprimantă 3D pentru producerea micilor sculpturi, cu ajutorul căreia copiii își pot dezvolta abilitățile artistice.

Timur este în clasa întâi și abia a început să învețe alfabetul. Urmează lecțiile online, iar Oxana, facilitatoarea sa, îl ajută să rămână conectat și se asigură că își face temele. Din nefericire, în timpul vizitei noastre, lecția lui a fost întreruptă de sunetul unei sirene în Ucraina, de cealaltă parte a videoconferinței.

Oxana este din orașul Dnipro, Ucraina. Când a început războiul, s-a mutat la Căușeni cu copilul ei, în timp ce soțul ei a rămas acasă. Ea a fost profesoară de muzică în orașul natal, iar în prezent face parte din echipa noastră care lucrează cu copiii în Moldova.


 Datorită generozității donatorilor și finanțării de la People in Need, ne asigurăm că educația rămâne în centrul atenției peste tot, în special în regiunile afectate de conflicte.

Autor: Shushanik Nersesyan

Articole similare