Refugiu în mijlocul haosului: Povestea Ludmilei, refugiată din Ucraina, și ajutorul oferit de Uniunea Europene prin intermediul People in Need
Publicat: 17 apr. 2024 Timp de citit: 5 minuteMilioane de oameni au fost alungați din casele lor de războiul din țara vecină. Istoriile refugiaților adesea se aseamănă între ele – războiul a venit în casele lor și pentru a se salva sau pentru a-i proteja pe cei dragi, oamenii au fost nevoiți să lase în spate locurile natale, căutând tărâmuri mai „liniștite”. În același timp, fiecare istorie umană este unică în felul său prin experiențele și drama, pe care le-a trăit fiecare persoană. Însă cât de amară n-ar fi viața de refugiat și cât de multe greutăți nu ți-ar așterne soarta, poți depăși toate obstacolele, dacă întâlnești în cale oameni buni. De această părere este Ludmila, refugiată din Ucraina, care din primul an de război s-a stabilit cu traiul în Republica Moldova, la Bălți, unde People in Need i-a întins o mână de ajutor, datorită suportului financiar al Uniunii Europene.
Războiul a făcut-o pe Ludmila să abandoneze Oceakivul, orășelul ei natal de pe litoralul Mării Negre, care devenise ținta atacurilor chiar din prima zi a ostilităților. Până a ajunge în Moldova, ea a încercat să-și găsească un adăpost în câteva localități din vecinătate, doar că nicăieri nu se putea simți în siguranță. Oriunde se refugia, nu se simțea în siguranță. La un moment dat, din cauza atacurilor frecvente, a început practic să trăiască în baie, cel mai sigur loc din apartamentul pe care-l închiria. Acolo își petrecea o bună parte a zilelor, acolo mânca, acolo dormea... și la fiecare alarmă sau explozie începea să aibă atacuri de panică. Acesta a fost punctul culminant, în care soțul a convins-o să plece din țară la fiica și nepoții ei, care între timp se stabilise cu traiul în Moldova. Plecând de acasă, Ludmila nu a putut lăsa în voia sorții nici prietenii săi patrupezi: patru pisici și doi câini. Aceștia și-au acompaniat stăpâna în anevoioasa călătorie spre necunoscut.
La Bălți Ludmila s-a stabilit într-o casă bătrânească, care i-a fost generos oferită de către prietenii fiicei sale. Ea locuiește în condiții foarte modeste. Cu toate acestea, fiind singură refugiată, a reușit să creeze un loc de refugiu și pentru alții. În noua ei casă, pe lângă animalele de companie salvate din Ucraina, și-au găsit adăpost alte patru pisici din stradă. Femeia spune că nu poate să-i abandoneze sau să-i alunge, de aceea este gata să împartă cu ei venitul modest pe care-l are, uneori chiar renunțând la propriile necesități în favoarea patrupezilor.
Dar uneori, când situația devine critică, destinul îi aduce în cale oameni buni, care o ajută să depășească greutățile. Așa a fost și în cazul ajutorului oferit de People in Need în perioada rece a anului, în cadrul programului de asistență pentru refugiații ucraineni și gospodării moldovenești, care găzduiesc persoanele refugiate din țara vecină.
Cu toate că se declară o fire puternică, care a reușit să înfrunte multe provocări și să se acomodeze la noul loc de trai, Ludmila spune că foarte mult a obosit să ducă o viață de refugiat și că visul ei cel mare e să se întoarcă cât mai repede acasă, când se va termina războiul. În pofida faptului că casa ei a fost parțial ruinată în urma unui atac chiar în noaptea de revelion, ucraineanca menționează că anume la baștină s-ar simți cel mai bine.
Revenirea acasă, în opinia refugiatei, o așteaptă nu doar ea, dar și prietenii ei de companie.
Din prima zi a războiului din Ucraina, suportul refugiaților a devenit una dintre misiunile primordiale pentru People in Need Moldova. Una dintre acțiunile recente, dedicate asistenței refugiaților ucraineni și gospodăriilor moldovenești care îi găzduiesc, este programul de acordarea ajutorului financiar unic în valoare de €200 (aproximativ 3900 lei) pentru achitarea serviciilor comunale. Programul este finanțat de Uniunea Europeană ca răspuns umanitar multisectorial refugiaților ucraineni și gospodăriilor vulnerabile din Republica Moldova, ca parte a consorțiului "PLACE", împreună cu REACH (IMPACT Initiatives), Acted, NRC - Consiliul Norvegian pentru Refugiați și People in Need Moldova, cu suportul acordat de Protecția Civilă și Ajutorul Umanitar al UE.