Uniunea Europeană sprijină în continuare gospodăriile vulnerabile cu ajutor financiar, în contextul crizei energetice

Publicat: 6 oct. 2022 Timp de citit: 4 minute
Uniunea Europeană sprijină în continuare gospodăriile vulnerabile cu ajutor financiar, în contextul crizei energetice
© Foto: Casalot for People in Need Moldova

Peste 6.700 de gospodării vulnerabile din sudul țării vor primi ajutor financiar din partea Uniunii Europene, pentru a trece mai ușor peste efectele negative ale crizei energetice. Ajutorul financiar, în valoare de 700 de lei, va fi oferit o dată pe lună, timp de 5 luni, în perioada noiembrie 2022 – martie 2023.

Suportul este posibil datorită proiectului „Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de organizația neguvernamentală People in Need Moldova.

Banii sunt destinați pentru susținerea populației din șapte raioane: Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Ceadîr-Lunga, Comrat, Taraclia și Vulcănești. La acordarea acestui ajutor financiar, prioritate vor avea cele mai vulnerabile grupuri de populație, conform criteriilor de vulnerabilitate. Criteriile se referă la componența familiei, mijloacele din care familia își câștigă existența, dar și prezența persoanelor în vârstă și a persoanelor cu dizabilități în gospodărie. Aceste criterii de vulnerabilitate au fost consultate și stabilite de comun acord de către People in Need Moldova și comitetele sociale din fiecare raion, formate din specialiști de la asistența socială și de la asociații obștești locale.

Pentru a putea primi acest ajutor financiar, familiile și persoanele defavorizate trebuie mai întâi să se înregistreze personal, după cum urmează: i) procesul de înregistrare a gospodăriilor sau familiilor va fi realizat de reprezentanții organizației People in Need Moldova, care vor fi prezenți în fiecare din cele șapte raioane; ii) înregistrarea va avea loc în perioada 3 – 14 octombrie 2022, la sediul Direcției generale asistență socială și protecția familiei Cahul (str. Ștefan cel Mare, nr. 110) și sediul administrației raionale din Basarabeasca (str. Karl Marx, nr. 57), Cantemir (str. Trandafirilor, nr. 2), Ceadîr-Lunga, Casa de creație a copiilor (str. Lenin, nr. 116), Comrat (str. Lenin, nr. 200), Taraclia (str. Ștefan cel Mare, nr. 59) și Vulcănești (str. Lenin, nr. 90).


Pentru a răspunde la întrebările populației privind ajutorul financiar sau procesul de înregistrare a gospodăriilor, People in Need Moldova are pregătită o linie verde – la numărul de telefon 0800 000 09 vor fi primite apeluri gratuite, de luni până vineri, în intervalul orelor 09:00 – 17:30.

După finalizarea procesului de înregistrare, People in Need Moldova va evalua fiecare familie sau persoană înscrisă în listă. Gospodăriile care vor obține cel mai mare punctaj, conform criteriilor de vulnerabilitate, vor fi selectate pentru a primi ajutorul financiar din partea Uniunii Europene.

În procesul de evaluare a gospodăriilor se va ține cont de numărul de copii din familie și vârsta lor, numărul de membri ai familiei, precum și prezența unei femei însărcinate în familie. Va fi evaluată și situația socio-economică a gospodăriilor, mai exact câți dintre adulții prezenți în familie lucrează, care este venitul mediu, dacă familia are sau nu economii și datorii, și cât de mari sunt economiile sau datoriile familiei. De asemenea, gospodăriile unde locuiesc vârstnici și persoane cu dizabilități sau boli cronice vor primi punctaj în funcție de vârsta membrilor familiei, numărul persoanelor cu dizabilități și gradul de severitate a dizabilității.


Acordarea suportului financiar are loc în limitele bugetului disponibil al proiectului „Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică”, pe componenta destinată gospodăriilor vulnerabile. Resursele disponibile din proiect vor permite oferirea acestui ajutor doar celor mai vulnerabile familii și persoane, care vor fi selectate în baza punctajului obținut la evaluare. Aceasta înseamnă că nu toate gospodăriile înregistrate vor primi ajutor, ci doar cele care vor obține un număr mai mare de puncte. Totuși, organizația People in Need Moldova, responsabilă de procesul de înregistrare, evaluare și oferire a ajutorului financiar, îndeamnă populația dezavantajată din cele șapte raioane să se înregistreze conform pașilor descriși mai sus.

Familiile și persoanele selectate să primească suport financiar vor fi anunțate în mod individual, iar ridicarea banilor se va face prin intermediul oficiilor poștale, în baza buletinului de identitate.

Proiectul „Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică” prevede și alte forme de suport. Astfel, până în prezent au fost oferite 15 granturi pentru prestatorii de servicii sociale și organizațiile societății civile din diferite raioane ale țării, cu ajutorul cărora ei distribuie materiale de încălzire și pachete alimentare grupurilor vulnerabile de populație. Totodată, People in Need Moldova realizează un studiu pentru a analiza în ce mod și cât de mult a afectat criza energetică cele mai vulnerabile grupuri de populație din țară.

Activitățile proiectului se vor finaliza în luna aprilie 2023. Asistența financiară din partea Uniunii Europene a fost alocată prin intermediul Serviciului Instrumente de Politică Externă (FPI).


Autor: Natalia Rotaru, Manager junior pe comunicare

Articole similare