Apel de propuneri pentru ONG-uri și companii private

Publicat: 20 aug. 2024 Timp de citit: 9 minute
Apel de propuneri pentru ONG-uri și companii private
© Foto: People in Need

Scurtă descriere a suportului PIN: 

People in Need (PIN) este o organizație internațională non-profit cu sediul în Cehia, fondată pe principii de umanism, libertate, egalitate și solidaritate, punând accentul pe demnitatea și libertatea umană. PIN activează în peste 20 de țări, oferind ajutor umanitar și sprijin pentru dezvoltarea comunităților vulnerabile. 

Începând cu anul 2004, PIN a fost activă în Moldova, sprijinind persoane, societatea civilă și instituții. PIN Moldova are un istoric solid în împuternicirea societății civile și promovarea proceselor participative prin acordarea de granturi și parteneriate strategice.

Sprijinul financiar în cadrul acestei cereri de propuneri este acordat de fondul SOS-Ucraina (Fondul de apel de urgență pentru Ucraina), care a fost lansat de People in Need (PIN) în februarie 2022 în Republica Cehă pentru a strânge fonduri de la cetățeni și companiile cehe pentru a sprijini Ucraina. Fondul a devenit un instrument al PIN pentru a susține organizațiile locale ale societății civile care oferă asistență vitală, servicii sociale și abordează provocările existente ale refugiaților, migranților și populației vulnerabile din Moldova. Pentru a atinge scopul programului, PIN va selecta proiecte ale actorilor societății civile prin intermediul unui apel deschis de propuneri.   

Context

După mai bine de doi ani de strămutare, refugiații din Ucraina sunt expuși riscului de sărăcie, iar măsurile insuficiente de protecție socială agravează barierele existente în ceea ce privește incluziunea socioeconomică, iar unele grupuri cu posibile vulnerabilități au fost neglijate. De asemenea, războiul, inflația asociată și actuala situație economică și de pe piața muncii din Moldova au avut un impact și mai grav asupra populației vulnerabile. În prezent, transferurile umanitare în numerar sunt tot mai bine direcționate și reduse în volum, în timp ce legislația privind auto-angajarea, patentele sau activitățile independente urmează să fie reformate, iar aceste mecanisme rămân inaccesibile pentru refugiați și problematice pentru populația vulnerabilă din Moldova. Sprijinul disponibil din partea statului și a actorilor internaționali de dezvoltare pentru refugiații din Ucraina și alte țări care locuiesc în Republica Moldova este insuficient pentru a acoperi nevoile de bază ale beneficiarilor și a asigura o sursă de venit decentă.

Zone de implementare

• Regiunea de Nord a Republicii Moldova: (municipiul Balti și 11 raioane: Briceni, Drochia, Dondușeni, Edinet, Falesti, Floresti, Glodeni, Rișcani, Ocnita, Singerei, Soroca)

OBIECTIVELE APELULUI

Propunerile prezentate trebuie să îndeplinească cel puțin una dintre cerințele obligatorii de mai jos pentru a fi eligibile pentru finanțare:

• Crearea de oportunități de muncă și angajarea refugiaților din Ucraina (indiferent de naționalitate)

• Crearea de oportunități de muncă și angajarea populației vulnerabile din Moldova (acordând prioritate persoanelor cu dizabilități, persoanelor vârstnice și mamelore singure)

• Oferirea de servicii și infrastructură pentru a facilita accesul la angajare pentru refugiații din Ucraina și populația vulnerabilă din Moldova

• Implicarea partenerilor de afaceri din Ucraina

• Promovarea soluțiilor de afaceri în domeniul bunurilor și serviciilor sociale, durabile și sustenabile din punct de vedere financiar, pentru populația cu grad ridicat de vulnerabilitate din Moldova 

Organizația dvs. poate depune cereri de finanțare pentru un singur lot:  

Lotul 1. Promovarea antreprenoriatului social (Companii private și ONG-uri). Activitățile pot fi orientate spre promovarea antreprenoriatului social, cu un accent pe inițiative “verzi” (de exemplu, protecția resurselor naturale, reciclare, reîmpădurire etc.) sau inițiative social-orientate (de exemplu, producția și distribuția de articole pentru populația vulnerabilă, mese calde, afaceri care implică persoane vârstnice și persoane cu dizabilități), care pot include înființarea de unități de producție și crearea de rețele de distribuție. Activitățile suplimentare pot include organizarea evenimentelor de recrutare, înființarea incubatoarelor de afaceri și organizarea oportunităților de networking. Serviciile de suport, cum ar fi asistența juridică, suportul financiar și consilierea, ar facilita integrarea și dezvoltarea afacerilor.

Lot 2. Promovarea activităților de angajare și generare de venituri (ONG-uri): Activitățile pot include promovarea activităților de subzistență, angajare și generare de venituri de către ONG-uri, acțiunile potențiale incluzînd organizarea de târguri de locuri de muncă, oferirea de workshopuri pentru redactarea CV-urilor sau dezvoltarea carierei și furnizarea de servicii de plasare în câmpul muncii pentru refugiații din Ucraina și persoanele vulnerabile din Moldova. Inițiativele pot include, de asemenea, programe de dezvoltare a competențelor, formare antreprenorială și crearea de platforme pentru networking și mentorat pentru a ajuta refugiații din Ucraina în obținerea unui loc de muncă sau începerea propriilor afaceri, contribuind astfel la îmbunătățirea autonomiei economice și integrării lor în comunitate. Vă rugăm să rețineți faptul că activitățile (cursurile) de formare profesională și tehnică (CFPT) nu sunt eligibile.

Durata estimată a proiectului: 

• Perioadă minimă de 4 luni pentru implementare (posibilitate de prelungire în cazul în care proiectul se dovedește a fi de succes)

• Data posibilă de începere: 1 septembrie 2024 

• Data de încheiere: 31 martie 2025

Proiectul dumneavoastră trebuie să se adreseze următoarelor categorii de persoane:

• Refugiați din Ucraina

• Persoane vîrstnice

• Adolescenți

• Femei

• Persoane cu dizabilități

• Populație de etnie romă

Vă rugăm să rețineți că PIN are ca obiectiv general ca cel puțin 50% din refugiații din Ucraina să beneficieze de acest apel. Încurajăm foarte mult includerea acestui grup țintă, deși nu este o cerință strictă.

Aplicanți eligibili:

ONG-uri (Organizații Non-Guvamentale): Organizații non-profit orientate spre diferite cauze sociale pentru Lotul 1 și Lotul 2 ;

Companii private: Organizații comerciale care doresc să participe la dezvoltarea socială prin programe specifice strict pentru Lotul 1;

Criterii de eligibilitate:

• Costuri eligibile: Finanțarea poate fi utilizată pentru echipamente destinate îmbunătățirii anumitor domenii sau extinderii serviciilor, precum și pentru salarii și alte cheltuieli operaționale;

• Costuri neeligibile: CFPT (Cursurile de formare profesională și tehnică) nu sunt eligibile pentru finanțare; sub-granting.

• Neeligibil: Solicitanții nu sunt eligibili dacă figurează pe listele de sancțiuni internaționale sau naționale sau dacă au un istoric de activități ilegale, fraudă sau corupție. În plus, entitățile care au legături cu persoane expuse politic sau cele implicate în proceduri judiciare în curs legate de practici lipsite de etică.

Sunt disponibile trei tipuri de subvenții:  

• Subvenție mică 1.000 - 5.000 Euro 

• Subvenție medie 5,001 - 10,000 Euro 

• Subvenție mare 10,001 - 20,000 Euro 

Subvenția va fi acordată pe baza deciziei Comitetului de evaluare al PIN (a se vedea Criteriile de evaluare a cererilor). Pentru a vă spori șansele de a obține o subvenție, PIN încurajează organizațiile să prezinte propuneri realiste și bine gândite, precum și să dovedească experiența anterioară și capacitatea de a gestiona suma de grant solicitată. Numărul de granturi este limitat.

Criterii de evaluare a aplicațiilor:

În conformitate cu procedurile de evaluare a cererilor PIN, fiecare solicitant va primi puncte în funcție de pachetul de documente depuse și a conformității cu criteriile specificate. Fiecare solicitant poate obține maximum 100 de puncte. Solicitanții cu cele mai mari punctaje vor primi sprijin financiar nerambursabil.

1. Capacitățile Organizaționale: Organizația care aplică trebuie să prezinte suficiente capacități organizaționale (perioada de existență, performanța financiară în anul precedent, dimensiunea echipei, resurse umane permanente, proiecte de dimensiuni similare etc.) în raport cu dimensiunea grantului solicitat. Performanțele anterioare ale beneficiarilor de granturi PIN vor fi evaluate și pot afecta pozitiv sau negativ această categorie. Max. 20 puncte

2. Experiența organizațională în domeniu: Organizația aplicantă are experiență relevantă pentru lotul respectiv (de exemplu, sprijinirea grupurilor social vulnerabile, în special persoanele strămutate și refugiații) și în activitățile propuse. Max. 20 puncte

3. Relevanța propunerii de proiect: Organizația aplicantă demonstrează că înțelege contextul, nevoile și problemele grupurilor vulnerabile din comunitățile țintă, riscurile legate de proiect și propune acțiuni viabile, inovatoare și cu impact. Această categorie va evalua în principal conținutul narațiunii proiectului și logica sa de intervenție. Max. 20 puncte

4. Componentă financiară: Organizația aplicantă a prezentat documente financiare care dovedesc un management financiar de înaltă calitate (de exemplu, rapoarte către donatori, documente furnizate către FISC și Statistica). Costurile financiare ale propunerilor sunt rezonabile, aliniate la prețurile pieței și prezentate într-un mod transparent și detaliat. Această categorie va evalua în principal structura, logica și rezonabilitatea bugetului propus în ceea ce privește acțiunile și obiectivele propuse. Max. 20 puncte

5. Performanță și sustenabilitate: Organizația aplicantă propune obiective care oferă un bun raport calitate/preț și urmărește să utilizeze resursele financiare cu eficiență și eficacitate pentru maximizarea impactului. Durata proiectului este potrivită pentru scopul propus, riscurile sunt gestionate în mod corespunzător, iar sustenabilitatea generală a proiectului propus este bine concepută și asigurată. Max. 20 puncte

Date și termene: 

• Deschiderea concursului: 19 august 2024 

• Sesiune de informare: 21 august 2024, ora 11.00, întâlnirea va dura o oră, link pentru întâlnire: ZOOM Link

• Termen limită de depunere a candidaturilor: 31 august 2024 COB 

Procesul de aplicare: 

• Pregătiți documentele necesare: 1) Anexa_1_PIN_PIN_SOS_grants_Application Formular (docx); 2) Anexa_2_PIN_SOS_grants_Budget Formular (excel); 3) Certificat de înregistrare); Se recomandă cu insistență să prezentați Anexa 1 și Anexa 2 în limbile română și engleză. 

• Trimiteți pachetul complet la adresa de e-mail înainte de 31 august 2024 COB: concurs.moldova@peopleinneed.net 

Obligațiile PIN față de beneficiarii de granturi:  

• PIN va oferi subvenții pentru organizațiile locale;  

• PIN va organiza sesiuni de informare înainte de termenul limită de depunere a candidaturilor și va pune la dispoziție modelele necesare pentru depunerea cererilor;  

• Beneficiarii selectați vor beneficia de formare și de sprijinul necesar pentru punerea în aplicare, pentru a permite furnizarea de asistență în conformitate cu standardele umanitare și cu principiile de protecție; 

• PIN va solicita, de asemenea, partenerului să furnizeze beneficiarilor și altor părți interesate informații clare cu privire la mecanismul de reclamații, feedback și răspuns (CFRM); 

• Pentru a permite raportarea de calitate necesară, PIN va organiza reuniuni de coordonare și va pune la dispoziția partenerilor toate modelele de raportare. 

Obligațiile beneficiarilor față de PIN: 

• Beneficiarii selectați vor trebui să participe la programul de consolidare a capacităților PIN pentru a asigura aderarea la standardele clusterului ONU și la politicile PIN, în special în ceea ce privește Codul de conduită PIN, achizițiile și MEAL (Monitorizare, Evaluare, Învățare și Raportare); 

• Noii beneficiari de granturi PIN (cei care nu au mai primit granturi de la PIN) vor trebui să treacă prin PAT (Procesul de Evaluare a Partenerilor) înainte de a primi grantul; 

• Beneficiarii selectați vor trebui să respecte cerințele de raportare financiară și narativă prevăzute în contract. 

Mecanism de responsabilizare și feedback pentru parteneri 

Mecanismul de responsabilizare poate fi utilizat pentru toate aspectele care se află sub influența directă a PIN, inclusiv, dar fără a se limita la: respectarea principiilor și standardelor umanitare, abordarea colaborativă a PIN cu partenerii, Codul de conduită, politicile-cheie ale PIN și orice acuzații de fraudă. 

Pentru a împărtăși reclamații, sugestii sau feedback, vă rugăm să utilizați următoarele canale de comunicare. Toate informațiile vor fi tratate în mod confidențial și în siguranță: 

• cfrm.moldova@peopleinneed.net  

• Număr de asistență telefonică gratuit: 0 800 000 09   

Autor: People in Need

Articole similare