Autentic și motivant: 10 istorii pentru a descoperi vocea societății civile din Republica Moldova și țările Caucazului de Sud

Publicat: 10 ian. 2023 Timp de citit: 2 minute
Autentic și motivant: 10 istorii pentru a descoperi vocea societății civile din Republica Moldova și țările Caucazului de Sud
© Foto: Natalia Rotaru

Ce au în comun niște studenți din Armenia care promovează învățământul de calitate, un grup de tineri din Georgia care au adus problema poluării aerului în atenția oamenilor și o tânără din Republica Moldova care din victimă a violenței domestice a devenit apărătoarea drepturilor altor femei care s-au confruntat cu abuz și violență? Ei se numără printre participanții activi ai unui proiect european, care a reunit vocile noi ale societății civile din câteva țări ale Parteneriatului estic.

Societatea civilă este despre vocile oamenilor care-și doresc schimbarea și acționează pentru a o atinge, pentru a o face reală și prezentă în viața comunităților. Uniunea Europeană susține încontinuu dezvoltarea societății civile în Republica Moldova, Armenia și Georgia, iar proiectul regional „Actorii societății civile – promotori ai schimbării în țările Caucazului de Sud și Republica Moldova”, implementat de organizația People in Need, a oferit o platformă de învățare, consolidare și schimb de experiență pentru organizațiile neguvernamentale recent înființate, grupurile de inițiativă și mișcările sociale și culturale din cele trei țări.

Datorită acestui proiect, în perioada anilor 2020-2022, echipa People in Need a creat și încurajat contextul potrivit pentru ca noii actori ai societății civile să se facă auziți și recunoscuți pentru activitatea lor în comunitățile din care fac parte. Cu susținere financiară din partea Uniunii Europene și cofinanțare din partea Agenției Cehe pentru Dezvoltare și a Fundației Naționale pentru Democrație, subiectele mai puțin înțelese sau discutate în societate au ajuns în atenția publicului larg, dar și a celor cu putere de decizie.

„Am descoperit, prin intermediul acestui proiect, mai mulți activiști și inițiative locale dedicate și creative care, în loc să aștepte ca schimbarea să se producă de la sine, își asumă rolul de promotori ai schimbării în comunitățile lor”, a menționat Elena Terzi, coordonator regional pentru acest proiect din partea People in Need.

Esența proiectului este reflectată pe o hartă interactivă, ce cuprinde 10 istorii cu impact, în spatele cărora sunt oameni minunați din Republica Moldova, Armenia și Georgia. Vocile acestor oameni pun în evidență o multitudine de arii de interes pentru societatea civilă – programe educaționale inovative, incluziune și participare activă a persoanelor marginalizate, oportunități pentru tinerii interesați de democrația locală, inițiative privind dreptul la identitate, activism pentru conștientizarea problemelor de mediu, inițiative de susținere a copiilor cu tulburări din spectrul autist și părinților lor, programe de integrare socială a persoanelor cu tulburări mintale, dar și susținere pentru victimele violenței domestice.

Cele 10 istorii pot fi urmărite aici:


Autor: Natalia Rotaru, Manager junior pe comunicare

Articole similare