Construirea rezilienței: Sprijinirea voluntarilor din Moldova în vremuri de război

Publicat: 30 mai 2023 Timp de citit: 3 minute
Construirea rezilienței: Sprijinirea voluntarilor din Moldova în vremuri de război
© Foto: PIN Moldova

În Moldova, la 24 februarie 2022, la doar câteva ore după ce Rusia a invadat Ucraina, sute de voluntari și membri ai asociațiilor neguvernamentale s-au mobilizat pentru a sprijini numărul mare de ucraineni care au trecut granița în Moldova în căutarea siguranței pentru familiile lor.

Nimeni nu a prevăzut acest scenariu pentru Moldova, iar gestionarea acestei crize a fost o sarcină imensă pentru cei implicați. Voluntarii au lucrat adesea zi și noapte, fără pauze sau timp suficient pentru a dormi, a mânca sau a se îngriji de nevoile lor emoționale.

”În martie, fiecare a vrut să facă măcar ceva pentru cetățenii ucraineni. În acele zile nimeni nu se gândea la cum se simt voluntarii. Aceștia uitau să mănânce și să doarmă suficient. Din cauza epuizării, am simțit și eu o lipsă de dorință să merg mai departe”, ne-a povestit Tamara Ababii, care activa ca și coordonator de voluntari.

Au urmat multe luni de muncă intensă, epuizantă și dificilă din punct de vedere emoțional. Deoarece rolul acestor oameni este - și a fost - crucial, People in Need Moldova și-a propus să ofere sprijin reprezentanților societății civile și organizațiilor de voluntariat din țară, care au fost alături de oamenii care au fugit de război în tot acest timp.

Astfel, în cadrul programului nostru de sprijin psihosocial finanțat de UE "ACCES: Furnizarea de asistență umanitară multisectorială pentru populațiile afectate de conflicte în Ucraina și Republica Moldova", voluntarii care au ajutat ucrainenii au beneficiat de formare, activități de autocunoaștere, activități de consolidare a echipei, precum și de comunicare activă cu psihologi și psihoterapeuți. Sesiunile au fost organizate ca parte a unui program amplu de sprijin, iar activitățile au variat de la terapie prin artă și desen până la terapie prin terapie pentru bunăstarea sănătății mintale. Aceste activități sunt cunoscute pentru efectele lor de stimulare a încrederii, de eliberare emoțională și de relaxare.

”Acest curs ne-a oferit un moment de respiro. Plus, avem parte de un suport psihologic aici, ceea ce ne ajută să găsim resursele necesare pentru activitățile pe care le avem planificate ulterior”, a mărturisit Mihail Potoroacă, participant în proiect.

”Acești oameni au nevoie resurse interne suficiente pentru a continua lucrurile bune pe care le fac. E important să continuăm să avem energie și entuziasm să acordăm ajutor celor din jur. Este nevoie de activități care ar putea suplini acest nivel de energie”, a explicat Natalia Haidei, manager de proiect în cadrul PIN Moldova.

"Dedicarea și munca asiduă a voluntarilor și a organizațiilor neguvernamentale din Moldova, care au oferit sprijin refugiaților ucraineni după invazia pe scară largă a Rusiei, este cu adevărat lăudabilă. Uniunea Europeană finanțează programe de sprijin psihosocial pentru a promova bunăstarea și reziliența voluntarilor, ajutându-i să continue să îi sprijine pe cei care au nevoie de ajutor în aceste vremuri dificile", a declarat Karima Hammadi, de la EU Humanitarian Aid în Moldova.

Chiar dacă munca voluntarilor nu este mereu în lumina reflectoarelor, ei sunt esențiali în prestarea servicilor sociale destinate oamenilor aflați în dificultate. Starea psihoemoțională a acestora este un factor foarte important pentru rezultatul proiectelor implementate de PIN, aceștia fiind punctul de contact dintre donatori și beneficiari. Toți împreună contribuie să ne atingem scopul – cel a da crea o lume în care oamenii nu sunt constrânși de o societate fără libertăți, de sărăcie, lipsa oportunităților sau de discriminare.

Autor: Diana Scorpan, Communications Assistant

Articole similare