Fundația olandeză pentru refugiați – Stichting Vluchteling – sprijină gospodăriile din Republica Moldova care găzduiesc persoane strămutate din Ucraina

Publicat: 15 dec. 2022 Timp de citit: 4 minute
Una dintre sutele de familii care găzduiesc refugiați din Ucraina, susținută de Stichting Vluchteling și People in Need Moldova.
© Foto: Diana Grădinaru

Invazia rusească în Ucraina și atrocitățile comise în țara vecină au determinat pe milioane de ucraineni, în special femei și copii, să părăsească localitățile de baștină și să caute un adăpost în care să se simtă în siguranță. Zeci de mii de refugiați au traversat, începând cu 24 februarie 2022, hotarul Republicii Moldova. Unii dintre ei au plecat în țări europene, alții, însă, au rămas aici, în satele și orașele care de mai bine de nouă luni le-au devenit loc de reședință.

Din Odessa, Evghenia și fetița ei au ajuns, împreună cu alți ucraineni, în Sadovoe, o suburbie a municipiului Bălți, în luna aprilie. Spune că vuietele bombardamentelor i-au trezit din somn în acea dimineață fatidică de 24 februarie. Și-a luat copilul și a mers să stea la părinți într-o localitate de lângă Odessa, în speranța că acest calvar nu va dura mult și că vor putea să se întoarcă acasă. Doar că n-a fost să fie așa.

„În aprilie, pentru că lucrurile nu se liniștiseră, am venit aici, în Republica Moldova. Inițial eram mai mulți, dar acum am rămas doar eu cu copilul. Periodic vin și ceilalți, când situația este tensionată acolo”, povestește Evghenia.

Ar vrea să se întoarcă acasă. Acolo a rămas soțul și părinții ei, dar din păcate nu se poate, așa că vor rămâne la Sadovoe până se va termina războiul. Pentru că aici din punct de vedere psihologic e mai bine.

„În această perioadă a trebuit să merg la Odessa pentru câteva zile ca să soluționez niște probleme legate de școala copilului. M-am întors de acolo stresată pentru că, în timp ce dormi, auzi în vis alarma aeriană, te trezești și te cuprinde o stare de panică. După ce m-am întors aici, am adormit la prânz, în una din zile, și m-am trezit de la faptul că am visat că s-a produs o explozie. De ce să treacă copilul prin aceste emoții?”, spune Evghenia.

Viața ei în Republica Moldova este destul de liniștită și se bucură că cei care au adăpostit-o au grijă ca ei și fiicei ei să nu le lipsească nimic. Încearcă să se facă, la rândul ei, utilă, să-și găsească activități care-i umple ziua și să uite de drama prin care trec ele și oamenii din țara lor.

„Cum decurge o zi din viața mea? Am grijă de copil – fetița urmează școala online. Gătesc de mâncare pentru toată familia, ies la plimbare cu cățelul pe care l-am adus cu noi din Ucraina, fac ordine în curte, strâng frunzele din grădină și încerc să-mi găsesc și alte ocupații – eu sunt un om activ și nu pot să stau fără să fac nimic”, mărturisește Evghenia.

S-ar bucura să poată profesa meseria de bucătar. La Odessa gătea sushi într-un restaurant – asta este specializarea ei, dar aici nu își poate găsi un loc de muncă, așa că nu-i rămâne decât să gătească acest fel de mâncare japonez pentru gazdele ei – Galina și Serghei – cărora le este recunoscătoare pentru felul în care au grijă de ea și fetița ei.

„Desigur că acasă e mai bine, dar și aici ne-au primit cu brațele deschise. Să dea Dumnezeu ca toți ucrainenii să fie primiți așa cum am fost noi”, spune Evghenia.

Pentru a putea avea grijă de oaspeții lor, Galina și Serghei au fost ajutați de People in Need Moldova cu surse financiare. Banii provin de la organizațiile internaționale, printre acestea numărându-se și Stichting Vluchteling (Fundația olandeză pentru refugiați), o organizație cu sediul la Haga, care se concentrează în principal pe furnizarea de ajutor de urgență refugiaților. În Republica Moldova, 2.200 de gospodării, care găzduiesc refugiați, au primit asistență financiară în numerar de la Stichting Vluchteling, procesul fiind coordonat de echipa People in Need Moldova. Pentru familiile care găzduiesc până la 4 refugiați, ajutorul este în valoare de 3.900 lei, iar gospodăriilor care adăpostesc mai mult de 5 refugiați li s-au oferit 4.800 lei.

În total, organizația olandeză a contribuit cu suma de 380 mii euro, banii fiind alocați pentru a reduce impactul conflictului armat din Ucraina asupra comunităților și familiilor care au adăpostit populația ucraineană strămutată. Acoperirea geografică a acestui ajutor este extinsă și cuprinde 15 raioane: Basarabeasca, Bălți, Briceni, Cahul, Cantemir, Dondușeni, Edineț, Fălești, Glodeni, Nisporeni, Râșcani, Sângerei, Taraclia, Ungheni și UTA Găgăuzia.

Serghei spune că banii pe care i-au primit au fost folosiți pentru necesitățile familiei, pentru a achita facturile la lumină și gaze naturale. Mai spune că ajutorul primit nu este suficient și banii nu le ajung, deoarece serviciile comunale s-au scumpit, prețurile au crescut. „Ajutorul a fost doar pentru întreținere, nu și pentru produse. E foarte puțin”, recunoaște el.

Serghei speră că vor fi ajutați în continuare, atât ei, cât și persoanele care au fugit din calea războiului și și-au găsit adăpost în familiile moldovenilor, pentru a face față scumpirilor care au bătut la ușă. Și mai speră ca acest război nedrept să se termine cât mai curând posibil, iar ucrainenii să se poată întoarce acasă pentru că nicăieri nu e mai bine decât acasă.

Până atunci, se bucură că familia sa a putut fi de folos unor oameni ajunși în dificultate, oameni greu încercați de acest război.

Autor: Diana Grădinaru, Asistent comunicare

Articole similare