Peste 3.400 de persoane din grupurile vulnerabile au primit suport din partea Uniunii Europene pe timp de pandemie
Publicat: 13 dec. 2021 Timp de citit: 3 minuteVârstnicii singuratici, familiile cu copii și persoanele cu dizabilități din 14 raioane și municipii au fost ajutate să facă față dificultăților cauzate de pandemia COVID-19. Peste 1.500 de pachete cu produse alimentare de primă necesitate, produse de igienă și de protecție personală au fost oferite celor mai vulnerabile grupuri din societate.
Prin intermediul proiectului „Răspuns prompt la COVID-19: Soluții pentru nevoile urgente ale persoanelor vulnerabile din Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de People in Need Moldova, circa 30,7 tone de produse de bază au fost procurate și distribuite persoanelor afectate într-o măsură mai mare de pandemie.
Suportul Uniunii Europene a ajuns în raioanele Anenii Noi, Cahul, Călărași, Căușeni, Criuleni, Dubăsari, Glodeni, Hâncești, Strășeni, Șoldănești, municipiile Bălți și Chișinău, precum și în orașele Leova și Sângerei. În total, 3.444 de persoane au beneficiat de sprijin, iar necesitățile lor privind alimentația și protecția împotriva infectării cu virusul COVID-19 au fost asigurate pentru o perioadă de aproximativ 2 luni.
Silvia Bicenco, director de țară, People in Need Moldova, a menționat: „Pandemia COVID-19 a impus intervenții rapide și bine organizate. Suportul oferit de Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului nostru, a venit exact la timp, ceea ce ne-a permis să întindem o mână de ajutor acolo unde era cea mai mare nevoie. Cu eforturi comune, am reușit să susținem mai mulți oameni decât ne-am propus inițial, atenuând grijile cu care s-au confruntat familiile aflate în dificultate și vârstnicii singuratici de la începutul pandemiei”.
Odată cu distribuirea pachetelor alimentare, persoanele vulnerabile din raioanele cuprinse de proiect au primit informații despre miturile privind virusul COVID-19 și despre cum să se protejeze de acesta. În trei raioane – Cahul, Glodeni și Strășeni – au fost realizate campanii locale de informare a cetățenilor în privința comportamentelor care ajută la reducerea riscurilor de infectare cu virusul COVID-19.
O componentă importantă din cadrul proiectului „Răspuns prompt la COVID-19: Soluții pentru nevoile urgente ale persoanelor vulnerabile din Republica Moldova” a fost dedicată persoanelor cu dizabilități locomotorii. Astfel, 133 de vârstnici, care au dificultăți de mișcare, au primit pachete alimentare împreună cu premergătoare, pentru a-i ajuta să se deplaseze mai ușor în mod independent.
Totodată, la Centrele de plasament pentru persoane vârstnice și persoane cu dizabilități din mun. Chișinău și comuna Cocieri, raionul Dubăsari, au fost amenajate, în aer liber, două terenuri speciale cu echipamente de reabilitare fizică. Echipamentele au fost donate pentru cei peste 300 de beneficiari din ambele centre, așa încât ei să nu se simtă izolați pe timp de pandemie și să-și poată restabili mobilitatea și starea psiho-emoțională.
Valoarea totală a suportului Uniunii Europene, oferit prin intermediul proiectului „Răspuns prompt la COVID-19: Soluții pentru nevoile urgente ale persoanelor vulnerabile din Republica Moldova”, este de 60.000 de euro. Activitățile acestui proiect s-au realizat în perioada lunilor mai – octombrie 2021.
***
Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Răspuns prompt la COVID-19: Soluții pentru nevoile urgente ale persoanelor vulnerabile din Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.