Peste 500 de copii ucraineni și moldoveni au fost asigurați cu îmbrăcăminte și încălțăminte de iarnă, datorită suportului People in Need

Publicat: 22 ian. 2024 Timp de citit: 3 minute
Peste 500 de copii ucraineni și moldoveni au fost asigurați cu îmbrăcăminte și încălțăminte de iarnă, datorită suportului People in Need
© Foto: Dmitrii Vosimeric
Iarna este o perioadă destul de dificilă atât pentru refugiații ucraineni, cât și pentru familiile social vulnerabile din Republica Moldova. Persoanele cu venituri mici sunt nevoite să facă față multiplelor provocări cum ar fi facturile ”pipărate” și lipsa hainelor călduroase. Problema se agravează și mai mult în familiile în care sunt copii, care, la fel, au nevoie de îmbrăcăminte și încălțăminte de iarnă.

Pentru a le ajuta celor mai nevoiașe persoane din grupurile sus menționate, în ajunul sărbătorilor de iarnă echipa noastră de la People in Need Moldova a lansat campania cu genericul #IarnaDaruimCaldura, în rezultatul căreia peste 500 de copiii ucraineni și moldoveni au întâlnit Revelionul cu haine și încălțăminte noi.

Campania #IarnaDaruimCaldura a cuprins opt localități din diferite regiuni ale țării. Cei 513 copii din Anenii Noii, Bălți, Ocnița, Calaraşeuca (r. Ocnița), Căușeni, Ceadîr-Lunga, Comrat și Ștefan Vodă au avut posibilitatea, împreună cu părinții, să-și aleagă după bunul lor plac haine și încălțăminte la câteva centre comerciale din capitală. În timp ce micuții cu greu își stăpâneau emoțiile lângă cabinele de probă, nerăbdători să îmbrace hainele noi, părinții erau fericiți, fiind deja siguri că copiii lor nu vor îngheța în această iarnă.

”Vreau să mulțumesc organizației People in Need pentru posibilitatea de a-mi îmbrăca cei doi copii ai mei. Este un mare suport pentru noi. Acum sunt liniștită pentru ei, știind că iarna aceasta o vor petrece în căldură”, a spus Irina, refugiată din Odesa.

”Noi am venit în Moldova dintr-o regiune, unde se duc lupte. Acasă nu ne putem întoarce, pentru cu nu mai avem unde. Sunt aici singură cu doi copii și cu mama pensionară. Acest ajutor este foarte important pentru noi. Vă mulțumim mult!”, a declarat o altă refugiată pe nume Iulia.


”Această campanie a fost finanțată de donatorul nostru – Uniunea Europeană și a avut ca scop oferirea ajutorului copiilor ucraineni și moldoveni cu vârsta cuprinsă între 6 și 17 ani, care provin din familii social vulnerabile. Prin această acțiune, pe care am realizat-o în consorțiu cu NRC și ACTED, ne-am propus să pregătim copiii pentru școală în perioada rece a anului”, a menționat Luciana BOLLATI, șefă departament programe.

Datorită programului de acordare a asistenței familiilor social vulnerabile, organizat de People in Need Moldova, copiii au avut posibilitatea să-și suplinească garderoba cu toate articolele vestimentare necesare pentru sezonul rece: geacă, căciulă, fular, mănuși, pulover, pantaloni, șosete călduroase și, desigur, încălțăminte de iarnă. Ajutorul material de până la 3900 de lei pentru fiecare copil a acoperit direct toate cheltuielile. În condițiile în care majoritatea persoanelor, ce au beneficiat de această asistență, au venituri foarte modeste, suportul oferit de People in Need le-a fost un adevărat ”colac de salvare” în perioada, când temperaturile au început să coboare cu mult sub zero grade. Mulți dintre ei au menționat că fără de acest ajutor copiii lor nu aveau șanse să îmbrace haine noi în această iarnă.


”Sunt foarte recunoscătoare organizației People in Need, care ne-a oferit acest suport. Suntem deja al doilea an în Moldova. Majoritatea banilor îi cheltuim pentru servicii comunale, pentru chirie, iar copiii sunt nevoiți să poarte hainele vechi. De aceea este un mare ajutor pentru noi. Vă mulțumim enorm, vă dorim succese și prosperitate organizației voastre și pace nouă tuturor!”, a spus emoționată Larisa din Ucraina.

Programul este finanțat de Uniunea Europeană ca răspuns umanitar multisectorial refugiaților ucraineni și gospodăriilor moldovenești vulnerabile din Republica Moldova, în cadrul proiectului ECHO PLACE.Autor: Dmitrii Vosimeric, asistent de comunicare

Articole similare