Peste 500 de copii ucraineni și moldoveni au fost asigurați cu îmbrăcăminte și încălțăminte de iarnă, datorită suportului People in Need
Publicat: 22 ian. 2024 Timp de citit: 3 minuteIarna este o perioadă destul de dificilă atât pentru refugiații ucraineni, cât și pentru familiile social vulnerabile din Republica Moldova. Persoanele cu venituri mici sunt nevoite să facă față multiplelor provocări cum ar fi facturile ”pipărate” și lipsa hainelor călduroase. Problema se agravează și mai mult în familiile în care sunt copii, care, la fel, au nevoie de îmbrăcăminte și încălțăminte de iarnă.
Pentru a le ajuta celor mai nevoiașe persoane din grupurile sus menționate, în ajunul sărbătorilor de iarnă echipa noastră de la People in Need Moldova a lansat campania cu genericul #IarnaDaruimCaldura, în rezultatul căreia peste 500 de copiii ucraineni și moldoveni au întâlnit Revelionul cu haine și încălțăminte noi.
Campania #IarnaDaruimCaldura a cuprins opt localități din diferite regiuni ale țării. Cei 513 copii din Anenii Noii, Bălți, Ocnița, Calaraşeuca (r. Ocnița), Căușeni, Ceadîr-Lunga, Comrat și Ștefan Vodă au avut posibilitatea, împreună cu părinții, să-și aleagă după bunul lor plac haine și încălțăminte la câteva centre comerciale din capitală. În timp ce micuții cu greu își stăpâneau emoțiile lângă cabinele de probă, nerăbdători să îmbrace hainele noi, părinții erau fericiți, fiind deja siguri că copiii lor nu vor îngheța în această iarnă.
Datorită programului de acordare a asistenței familiilor social vulnerabile, organizat de People in Need Moldova, copiii au avut posibilitatea să-și suplinească garderoba cu toate articolele vestimentare necesare pentru sezonul rece: geacă, căciulă, fular, mănuși, pulover, pantaloni, șosete călduroase și, desigur, încălțăminte de iarnă. Ajutorul material de până la 3900 de lei pentru fiecare copil a acoperit direct toate cheltuielile. În condițiile în care majoritatea persoanelor, ce au beneficiat de această asistență, au venituri foarte modeste, suportul oferit de People in Need le-a fost un adevărat ”colac de salvare” în perioada, când temperaturile au început să coboare cu mult sub zero grade. Mulți dintre ei au menționat că fără de acest ajutor copiii lor nu aveau șanse să îmbrace haine noi în această iarnă.
Programul este finanțat de Uniunea Europeană ca răspuns umanitar multisectorial refugiaților ucraineni și gospodăriilor moldovenești vulnerabile din Republica Moldova, în cadrul proiectului ECHO PLACE.