Proiectul PLACE cu sprijinul UE: Acordarea unui ajutor psihosocial vital refugiaților ucraineni din Moldova

Publicat: 10 iun. 2024 Timp de citit: 3 minute
Proiectul PLACE cu sprijinul UE: Acordarea unui ajutor psihosocial vital refugiaților ucraineni din Moldova
© Foto: Dmitrii Vosimeric
Deseori, pentru o persoană aflată în impas, asistența psihosocială este mult mai importantă decât un ajutor material. Acest tip de suport este vital și pentru cei care își găsesc refugiu în țara noastră, fugind din calea războiului. Datorită suportului financiar din partea Uniunii Europene, copiii și adulții refugiați din Ucraina au parte de un ajutor complex în Republica Moldova. În cadrul proiectului PLACE, pe lângă ajutorul material, refugiații pot primi și asistență psihosocială, adaptată la necesitățile lor.

Prin partenerii săi locali, People in Need Moldova depune efort pentru a acorda ajutorul necesar acestor persoane în diferite regiuni ale țării. Una dintre organizațiile susținute de PIN este AO „Aripi de Viață”, care activează la nordul republicii, în orașul Edineț. Activitățile organizate la „Aripi de Viață” ajută persoanele refugiate să-și regăsească echilibrul emoțional și să se integreze mai ușor în comunitatea gazdă.

„Centrul nostru s-a deschis datorită suportului oferit de People in Need, în cadrul proiectului PLACE. Grupul nostru țintă sunt femeile și copiii, deoarece sunt cei mai vulnerabili membri ai societății. Ne străduim să susținem femeile din Ucraina, care vin, de regulă, cu copiii lor. Noi organizăm intensiv activități pentru femei – întâlniri psihologice individuale și de grup. Suportul din partea People in Need, în cadrul proiectului PLACE, este vital pentru noi, deoarece sunt donatorii noștri principali și datorită acestui suport noi putem organiza toate activitățile noastre”, menționează Victoria STAROSELȚEVA, directoarea AO „Aripi de Viață”.

Acum doi ani, Alina împreună cu cei doi copii ai săi au fugit din calea războiului și s-au stabilit temporar la Edineț. Datorită asistenței binevenite în cadrul proiectului PLACE, ea și-a recăpătat încrederea în sine și a devenit o sursă de inspirație pentru alții.

„Când ajungi aici și cercul tău de cunoscuți este limitat, ești stresată și nu te poți bucura de nimic. Astfel de întâlniri te ajută să nu te simți singură, te ajută să comunici cu alte femei. Aici poți auzi diferite istorii, primi sfaturi și pentru cineva poți deveni chiar tu un ajutor sau o sursă de inspirație. Eu frecventez acest centru, deoarece aici de organizează diferite activități, inclusiv, studierea limbilor străine, ceea ce este foarte folositor. Astfel, ne creștem IQ-ul și devenim stăpâne pe viețile noastre. Noi putem comunica în limba română și engleză, ceea ce este destul de important. Totodată, avem diferite activități pentru femei precum: hand-made, întâlniri psihologice, excursii...”, relatează Alina TITARENCO, refugiată din Ucraina.
Proiectul PLACE este conceput pentru a oferi un spațiu sigur pentru toți și este posibil grație sprijinului Uniunii Europene prin intermediul EU Civil Protection & Humanitarian Aid, fiind un răspuns umanitar multisectorial în sprijinul refugiaților ucraineni și a gospodăriilor vulnerabile din Republica Moldova, dezvoltat de People in Need Moldova, împreună cu Acted Moldova și NRC - Norwegian Refugee Council.
Autor: Dmitrii Vosimeric, Ofițer Comunicare

Articole similare