(VIDEO) Ajutor pentru cei care ajută: Sprijin pentru moldovenii care au răspuns într-un mod extraordinar la războiul din Ucraina
Publicat: 6 feb. 2023 Timp de citit: 5 minuteAproximativ 100.000 de persoane care au fugit de războiul din Ucraina stau în prezent în Moldova, o țară cu propriile provocări, astfel încât sprijinul financiar este mai mult decât binevenit. People in Need (PIN), cu suportul financiar din partea Uniunii Europene, ajută două organizații locale și sute de gospodării care găzduiesc refugiați.
Mai mult de 100 de persoane din Ucraina, majoritatea copii, stau de câteva luni în Centrul de cazare pentru refugiați (CCR) din Glodeni. În trecut fostă școală, acum acesta servește drept adăpost. Există doar o singură cameră de joacă pentru copii; cea mai mare parte dintre ei se confruntă cu traume de război și au nevoie de sprijin psihosocial.
„Lucrez cu copii care și-au pierdut tații în război, ceea ce este greu. Ei nu pot dormi, iar asta duce adesea la probleme psihologice”, spune Anastasia Russu, psiholog la People in Need.
Ea vizitează în mod regulat CCR cu echipa mobilă a organizației partenere a PIN, Clinica Juridică.
În timp ce copiii sunt ocupați cu desenul, părinții lor pot profita de ocazie pentru a discuta cu un avocat de la Clinica Juridică privind orice potențiale probleme juridice. Cel mai adesea, ei întreabă cum să obțină un pașaport – dacă nu au unul sau dacă acesta a expirat. Însă Ion Dănoi îi ajută și cu soluții pentru alte tipuri de probleme.
„Ei pun întrebări despre proprietate, despre angajare, despre semnarea contractelor de muncă”, spune Ion.
Organizațiile locale oferă asistență pentru ucraineni
Proiectul actual – implementat de Clinica Juridică – are ca scop asistarea și consilierea refugiaților stabiliți în 13 raioane din nordul Moldovei.
„Asistența oferită se bazează pe servicii mobile. Răspundem imediat la nevoile oamenilor acolo unde locuiesc, eliminând cheltuielile și stresul de a căuta servicii și informații”, explică Olesea Tabarcea, director executiv la Clinica Juridică.
Asociația Obștească „Biaz Gul”, o altă organizație parteneră a PIN, desfășoară activități în localitățile din sudul Moldovei. Biaz Gul – care în traducere înseamnă trandafir alb – are o experiență îndelungată în oferirea de sprijin social grupurilor vulnerabile, cum ar fi persoanele cu HIV și tuberculoză, mamele cu mulți copii, femeile abuzate sexual și victimele violenței domestice. Atunci când refugiații din Ucraina au ajuns la Comrat, capitala regiunii autonome Găgăuzia, serviciile oferite de „Biaz Gul” s-au schimbat.
„Războiul este o problemă gravă și, în calitate de reprezentanți ai societății civile, nu puteam sta deoparte”, spune Svetlana Gheorghieva, directoarea organizației „Biaz Gul”.
„Din luna martie 2022, am ajutat și persoanele din Ucraina cu alimente, produse de igienă și de curățare. Cu toate acestea, cel mai important obiectiv este de a oferi informații”, notează Aliona Cara, psiholog în cadrul echipei mobile.
„Biaz Gul” a creat două echipe mobile formate dintr-un psiholog, un avocat și un asistent social. Acesta din urmă oferă informații generale și lucrează cu persoanele care au nevoie de asistență individuală. La sesiunile de informare, cele mai multe întrebări se refereau la statutul juridic în Moldova sau la asistența medicală și medicamentele compensate. În perioada august-noiembrie, aproximativ 430 de femei și copii au beneficiat de serviciile de sprijin psihologic oferite de echipele mobile.
Sprijin pentru gospodăriile gazdă, grație UE
Mulți ucraineni sunt cazați în case particulare. Moldovenii – localnici obișnuiți – i-au primit cu multă căldură, însă, pe măsură ce războiul se prelungește, cheltuielile gospodăriilor gazdă cresc. Datorită finanțării din partea Uniunii Europene (Direcția Generală Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene), am sprijinit financiar 2.514 gospodării din 15 raioane ale țării.
Printre beneficiarii acestui sprijin este și Liubovi Talan din municipiul Bălți. Viața nu a fost întotdeauna blândă cu ea – soțul și fiica ei au fost grav bolnavi, iar ea nu are adesea bani pentru a plăti facturile familiei. Criza energetică și sărăcia din regiune nu îi fac viața mai ușoară. În ciuda acestui fapt, ea a decis să îi ajute pe alții și să le ofere refugiaților o cameră în apartamentul ei.
„Ei se sună unii pe alții și se informează reciproc. Eu locuiesc lângă gara auto, ei știu deja. Ei sună, ne spun cine sunt și ne întreabă dacă îi vom găzdui. Bineînțeles că o vom face. Unii stau mai mult, alții mai puțin. Unii pleacă imediat, iar alții rămân pentru o perioadă relativ scurtă”, descrie Liubovi.
Gospodăriile gazdă primesc 3.900 de lei (188 de euro), dacă găzduiesc până la patru refugiați, și 4.800 de lei (232 de euro), dacă sunt găzduite cinci sau mai multe persoane. Datorită sprijinului în numerar din partea PIN, Liubovi a putut plăti pentru cheltuielile suplimentare, inclusiv utilitățile.
„Crizele recente – pandemia COVID-19, criza energetică, ce a dus la creșterea costurilor de trai – reprezintă provocări serioase pentru populația din Moldova, iar războiul din țara vecină Ucraina a adus și mai multe dificultăți, forțând mii de oameni să se refugieze aici. Asistența financiară din partea Uniunii Europene a sosit exact la timp, permițându-ne să ajutăm familiile care găzduiesc refugiați ucraineni și reducând astfel incertitudinea în comunitățile locale. Adesea, familiile care au primit acest ajutor au folosit banii pentru a-și acoperi cheltuielile suportate în timp ce ofereau adăpost și susținere celor care fugiseră de război, plătindu-și facturile și cumpărând alimente sau medicamente. Toate aceste eforturi au îmbunătățit modul în care oamenii fac față situației actuale”, spune Georgiana Cremene, directoare de țară la PIN Moldova.