Vocea și experiențele actorilor societății civile, împărtășite la final de proiect, alături de Uniunea Europeană, Echipa Europa și People in Need Moldova

Publicat: 20 sept. 2022 Timp de citit: 3 minute
Vocea și experiențele actorilor societății civile, împărtășite la final de proiect, alături de Uniunea Europeană, Echipa Europa și People in Need Moldova
© Foto: Diana Grădinaru

Timp de 2 ani, echipa proiectului „Actorii societății civile – promotori ai schimbării în țările Caucazului de Sud și Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare, a sprijinit evoluția a 14 organizații nou-înființate ale societății civile. Acest proiect a oferit o platformă de învățare și dezvoltare pentru actorii civici selectați, care au fost ghidați de facilitatori pentru a-și evalua capacitățile și a determina direcțiile strategice de dezvoltare pe parcursul următorilor 2 ani.

Organizațiile societății civile, implicate în proiect, au avut parte de un program complex de instruiri, adaptat necesităților lor și axat pe subiecte actuale precum implicarea comunității în activitatea organizației, comunicarea strategică, dinamica echipei, colectarea de fonduri, crearea parteneriatelor etc. O componentă importantă a proiectului a fost oferirea granturilor, atât pentru dezvoltarea organizațională, cât și pentru desfășurarea campaniilor la nivel local, ceea ce le-a permis actorilor societății civile să-și promoveze cauza și mesajele cheie, să sensibilizeze publicul și să atragă noi susținători din comunitate.

Rezultatele proiectului „Actorii societății civile – promotori ai schimbării în țările Caucazului de Sud și Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Echipa Europa, implementat de organizația nonguvernamentală internațională People in Need în perioada ianuarie 2020 – septembrie 2022, au fost prezentate în cadrul unui eveniment final, organizat la Chișinău în luna septembrie.


„O societate civilă înfloritoare și, de asemenea, sprijinul pentru un mediu favorabil pentru această societate civilă reprezintă o parte foarte importantă a oricărei societăți democratice. Uniunea Europeană și statele membre, în cadrul abordării comune a Echipei Europa, au mobilizat cu adevărat toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a sprijini societatea civilă. Este extrem de important pentru noi să continuăm să susținem eforturile în acest domeniu”, a subliniat Magdalena Mueller-Uri, șefa Secției de cooperare a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, prezentă la eveniment.

Suportul financiar, oferit de Uniunea Europeană și Echipa Europa, prin intermediul People in Need Moldova celor 14 organizații ale societății civile implicate în proiect, a ajutat la îmbunătățiri în diverse sectoare, precum incluziunea socială a persoanelor vulnerabile, sănătatea mintală, educația incluzivă pentru copiii cu autism, educația non-formală pentru tineri, buna guvernare, apărarea drepturilor omului, accesul la servicii parajuridice pentru persoanele vulnerabile, protecția mediului. Valoarea totală a granturilor acordate este de peste 177.000 de euro, iar activitățile proiectului au acoperit 10 regiuni: Bălți, Cahul, Cantemir, Chișinău, Criuleni, Dubăsari, Hâncești, Ștefan Vodă, Ungheni și UTA Găgăuzia.

„Proiectul se bazează pe experiența People in Need în ceea ce privește implicarea civică în țările Parteneriatului Estic, dar și în Republica Cehă. Pe parcursul ultimilor doi ani, în Moldova, am lucrat cu 14 actori civici, care au o gamă diversă de activități. A fost depusă o muncă extraordinară și toți cei implicați merită multă apreciere”, a menționat Georgiana Cremene, director de țară People in Need Moldova, la evenimentul de finalizare a proiectului.

Proiectul „Actorii societății civile – promotori ai schimbării în țările Caucazului de Sud și Republica Moldova”, având caracter regional, le-a oferit organizațiilor participante din Republica Moldova posibilitatea să cunoască alți actori ai societății civile din Armenia și Georgia. Datorită acestui fapt, organizațiile implicate în proiect au comunicat liber cu echipe și actori civici din spațiul Parteneriatului Estic și au acumulat experiențe noi, au preluat bune practici și au găsit inspirație pentru noi activități și colaborări.


Autor: Natalia Rotaru, Manager junior pe comunicare

Articole similare