Ziua Câmpului la Olișcani, ocazie pentru a învăța despre practicile agricole din sistemul ecologic

Publicat: 29 aug. 2020 Timp de citit: 3 minute
Ziua Câmpului la Olișcani, ocazie pentru a învăța despre practicile agricole din sistemul ecologic
© Foto: Arhiva PIN Moldova

Agricultura ecologică se învață nu atât din cărți sau reviste de specialitate, cât de la oamenii pasionați, care zi de zi muncesc și sunt gata să-și împărtășească experiența cu toți cei interesați. Alexei Micu este unul dintre tinerii fermieri, care cunoaște și aplică de mai mulți ani principiile și tehnologiile specifice agriculturii ecologice.

Pentru fermierii din nordul țării, săptămâna trecută s-a încheiat cu un eveniment în formatul Ziua Câmpului, organizat pe lotul demonstrativ al unității agricole „Micu & Co” SRL din satul Olișcani, raionul Șoldănești. Lotul demonstrativ a fost pregătit de Alexei cu scopul de a crea o platformă de experimentare și observare a anumitor practici, cum ar fi utilizarea îngrășămintelor verzi sau a compostului în agricultura ecologică.


Rezultatele lucrărilor efectuate pe lot și concluziile, la care s-au ajuns, au fost prezentate de Alexei Micu celor circa 30 de fermieri și producători agricoli, care au participat la Ziua Câmpului. Agenda evenimentului a cuprins câteva compartimente, axate pe eficiența economică a producerii ecologice, producerea autohtonă a semințelor, rolul culturilor succesive în agricultura ecologică. De asemenea, s-a discutat despre importanța asolamentului și lucrarea solului în producerea ecologică, ținând cont de schimbările climatice care cauzează fenomene extreme precum seceta, care se manifestă tot mai frecvent pe meleagurile noastre.


Fermierul Alexei Micu și echipa People in Need Moldova au pus accent pe caracterul interactiv al evenimentului, ceea ce le-a permis participanților să adreseze întrebări și să facă schimb de experiență direct pe lotul demonstrativ. Astfel, fermierii au putut observa diferența dintre parcelele cu soia, floarea soarelui și porumb, unde au fost folosite diferite tipuri de îngrășăminte verzi, și parcelele pe care creșteau aceleași culturi, dar cu statut de martor, adică unde n-au fost folosite îngrășăminte verzi sau compost. În primul caz, soia, floarea soarelui și porumbul s-au dezvoltat bine, căpătând o rezistență mai mare la seceta care a afectat culturile în acest an. Demonstrația în câmp și livada de prun ecologic a reprezentat un moment important în cadrul Zilei Câmpului, fiind prezentate utilaje și metode de lucrare a solului specifice agriculturii ecologice.


Ala Gheorghiță, manager de proiecte la People in Need Moldova, a menționat: „Acest eveniment a fost un bun prilej pentru producătorii din sectorul agriculturii ecologice și cei interesați să afle și să se inspire din experiența de 5 ani a întreprinderii „Micu & Co”, să vadă exemple, să înțeleagă provocările din sector, lecțiile învățate și succesele obținute de fermierul Alexei Micu. Fiecare participant a luat cu sine ceva util, potrivit pentru activitatea sa, și nimeni nu a plecat acasă fără a degusta prune ecologice din livada gospodarului!”.


Ziua Câmpului la Olișcani s-a desfășurat datorită proiectului „Dezvoltarea agriculturii ecologice durabile în Republica Moldova”, finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare și realizat de echipa People in Need Moldova, și proiectului „Agricultura ecologică fortificată: Efort comun pentru construirea unui mediu favorabil agricultorilor ecologici în Republica Moldova”, finanțat de Agenția din cadrul Ministerului Afacerilor Economice și Politicilor de Mediu din Olanda, implementat de People in Need Moldova în parteneriat cu Prograin Organic.


Ambele proiecte susțin sectorul agriculturii ecologice în Republica Moldova prin organizarea de instruiri și evenimente în formatul Ziua Câmpului pentru fermierii certificați ecologic și cei aflați în conversie sau cei interesați de a trece de la agricultura convențională la cea ecologică.


Proiectul „Agricultura ecologică fortificată: Efort comun pentru construirea unui mediu favorabil agricultorilor ecologici în Republica Moldova” a fost gândit ca să abordeze și să găsească soluții pentru câteva probleme din sectorul agriculturii ecologice, precum piața de desfacere restrânsă pentru produsele ecologice, posibilități limitate pentru păstrarea sau procesarea produselor ecologice, politici publice neconsecvente privind sectorul agriculturii ecologice. Iar în cadrul proiectului „Dezvoltarea agriculturii ecologice durabile în Republica Moldova” a fost înființată prima cooperativă a fermierilor ecologici din țară, care a beneficiat de echipamente agricole donate de partenerii cehi de dezvoltare.


Autor: Natalia Rotaru, Ofițer de comunicare

Articole similare